Barcelona

Pagar amb la cara: un comerç de Barcelona, primer d'Espanya amb reconeixement facial

El pagament facial és més segur que validar la targeta amb un codi PIN, però els experts adverteixen que també hi ha riscos, com la privacitat

Actualitzat

Comprar "per la cara" ja és possible. Per primer cop a l'estat espanyol, un comerç obert al públic ofereix la possibilitat de fer pagaments només acostant el rostre a una tauleta que identifica l'usuari amb una càmera.

La tecnologia s'ha posat en marxa aquest dimecres en un establiment de restauració Viena a la Diagonal de Barcelona. De moment, es tracta d'una prova pilot que durarà dos mesos, impulsada pel Payment Innovation Hub --una aliança d'empreses formada per CaixaBank, Global Payments, Samsung, Visa i Arval--.

Fins ara, el pagament per reconeixement facial no es podia fer en cap botiga oberta al públic, però diversos bancs, com el Sabadell o el BBVA, fa temps que fan proves per implantar-lo. De fet, ja l'han posat en marxa a les seves seus corporatives.

El mateix Payment Innovation Hub va fer una prova temporal per als treballadors del Pier 01, al centre de "start-ups" que hi ha al Palau de Mar de Barcelona. I CaixaBank fa uns mesos que fa servir una tecnologia similar en alguns dels seus caixers, de manera que els clients poden treure diners amb la targeta i el reconeixement facial, sense necessitat de posar el PIN.


Els riscos del pagament facial

Els impulsors d'aquest mètode de pagament argumenten que és còmode --perquè no cal portar cap dispositiu per poder pagar--, però els experts adverteixen que, tot i que és més segur que un codi PIN, també té riscos de seguretat.

Els experts alerten dels riscos del sistema, com la privacitat


Helena Rifà Pous, directora del Màster de Seguretat de les TIC de la UOC, alerta dels problemes que pot tenir pagar a través del rostre:

"Si hi ha un problema de pirateria i roben les teves dades, no és com una contrasenya que en fas una de nova. De cara no en pots fer una de nova. I hi ha un problema evident de privacitat, amb els sistemes biomètrics. Estan agafant les teves dades físiques i les estan gravant. Les recomanacions són que l'empresa no es quedi mai les dades físiques sinó que t'agafi els trets característics i a partir d'aquí agafi el patró que necessita per comparar els patrons que té arxivats i saber si ets tu o no."


Què es fa amb les dades dels usuaris?

Per la seva banda, les empreses que impulsen sistemes biomètrics defensen que no guarden la fotografia de la cara sinó unes dades xifrades i codificades, tal com ha explicat Silvana Churruca, directora del Payment Innovation Hub:

"En realitat no es guarda la cara, sinó mesures que representen faccions d'una persona, però les dades s'encripten. Si una persona hackeja i obté les dades, difícilment podrà descodificar-ho i arribar a identificar un usuari."

Pagar amb la cara ja està molt estès a l'Àsia, sobretot a la Xina. Allà el sistema presenta molts dubtes, per la possibilitat que el règim pugui vigilar els ciutadans i controlar-ne els moviments.

Pagar amb la cara està molt estès a la Xina


A Espanya, aquesta possibilitat està vetada per la normativa de protecció de dades. Per això, abans de donar-se d'alta en qualsevol sistema biomètric --ja sigui identificació facial, de l'iris o de l'empremta dactilar--, l'empresa està obligada a informar l'usuari. Les companyies han de fer acceptar un consentiment d'ús als clients i informar sobre per a què farà servir les seves dades, i on i com les guardarà.

Alejandro de Oleza, director de caixers de CaixaBank, ha assegurat que no es farà un mal ús de les dades dels usuaris:

"En tot moment el client tindrà el coneixement sobre per a què s'estan utilitzant les dades i podrà decidir si dona consentiment o no a l'ús d'aquesta informació."


Possibles fraus: pagar amb una fotografia o en nom d'un germà bessó

Els sistemes de reconeixement facial de cada empresa tenen especificitats tècniques diferents però, en molts casos, la tecnologia permet identificar si una persona està present físicament, per evitar fraus com per exemple que algú vagi amb una fotografia d'algú i pugui pagar en nom d'aquesta persona.

Però, què passa si hi ha dos bessons idèntics? Els tres desenvolupadors consultats --CaixaBank, Banc Sabadell i Payment Innovation Hub-- admeten que, en aquest cas, un es podria fer passar per l'altre. Roger Olivet, director de Blockchain del Banc Sabadell, ha explicat com es podria solucionar:

"En el cas que tinguis una germana bessona exactament igual, podria pagar per tu. Però el nostre sistema mostra el nom i cognom de l'usuari, i la persona que està atenent, si cal, pot fer alguna comprovació amb el nom."


Què has de fer per pagar "amb la cara"?

Per poder pagar d'aquesta manera al primer establiment obert al públic que ho fa servir, els usuaris s'han de baixar una aplicació mòbil i registrar-s'hi. Hi han de posar les dades de la targeta de crèdit i fer-se diverses fotografies perquè quedi gravat el rostre. Un cop fet aquest pas, els clients ja poden pagar amb la cara.

T'has d'instal·lar una aplicació i gravar-te la imatge


Per Xavier Carull, director de Finances i Sistemes de Viena, "és un pagament molt senzill, molt ràpid i no has de portar ni targeta, ni el mòbil ni res".

ARXIVAT A:
TecnologiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut