Otegi: "No es pot donar l'oportunitat a l'Estat" d'equiparar independentisme i violència
Arnaldo Otegi, durant l'entrevista

Otegi: "No es pot donar l'oportunitat a l'Estat" d'equiparar independentisme i violència

El líder abertzale afirma la sentència "és el preu que posa l'Estat a votar i exercir el dret d'autodeterminació" i que s'està aplicant a Catalunya "la plantilla basca"

RedaccióActualitzat

El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, entrevistat dissabte a la nit en el programa "Preguntes freqüents", de TV3, ha acusat l'estat espanyol de voler tractar el conflicte català com un problema d'ordre públic i no pas com una qüestió política.

"Em sembla que hi ha un intent per tractar de dir que ara l'independentisme català és violent, cosa que em sembla que és poc creïble i crec que a les cancelleries europees ningú compra."


Otegi ha afirmat que esperava una sentència més dura i que és "el preu que posa l'Estat a votar i exercir el dret d'autodeterminació".


Segons Otegi, l'estat espanyol ha fet aquest plantejament:

"Si tracteu d'anar per les vies pacífiques i democràtiques cap a la sobirania i la independència, primer intentarem fer-vos la guerra econòmica. Segon, li direm a Europa que no us admeti en el club. Tercer, us traurem els instruments d'autogovern. Quart, us pegarem. I cinquè, us posarem a la presó per un delicte de sedició per 13 anys".


Per això, manifesta no tenir cap dubte "que la repressió seguirà i que hi haurà noves operacions policials", perquè, segons diu, l'Estat tenia un esquema per lluitar contra la violència al País Basc i ara l'intenta aplicar a Catalunya.


El líder abertzale considera pacífic el moviment independentista català i espera que continuï sent-ho:

 

"Em sembla que el moviment independentista català ha estat exemplar i ha fet les coses de forma pacífica i democràtica. Des del meu punt de vista no es pot donar a l'Estat l'oportunitat de tractar de desvirtuar aquest relat."


També ha criticat la resposta de l'esquerra i dels sindicats espanyols.

 

 

Ha demanat unitat d'acció i s'ha referit a la Declaració de la Llotja de Mar, firmada per deu partits sobiranistes de Catalunya, el País Basc, Galícia, el País Valencià i les Illes, com un "acord per defensar la redemocratització de les nostres nacions i de l'Estat". Otegi ha criticat que el PNB no s'hi hagi afegit:

"El PNB ha preferit no sumar-se a la Declaració de la Llotja. Com no ha de ser constructiva una declaració que uneixi del PDeCat a la CUP?"

 

Otegi creu que després de les eleccions hi haurà "un govern del PSOE amb una abstenció del PP". I també descarta un referèndum pactat amb Pedro Sánchez.

 

 

Otegi ha acabat l'entrevista suggerint que el referèndum no es fa perquè l'Estat té por de perdre'l:

"Si hi hagués una consulta legal, pactada, sense violència i  a més guanyés la independència i no hi hagués veto d'entrar a la Unió Europea, quants independentistes hi hauria a Catalunya i el País Basc? Llavors, els sectors unionistes diuen clar així sí. Però llavors qui posa la violència en aquest cas? Ets tu, jo vull votar. Tu el que fas tu el que fas és posar-hi problemes, problemes. Problemes per intentar guanyar una votació que saps que probablement la tens perduda pequè no tens capacitat de seducció de les nostres nacions."

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut