Els ossets amb alcohol es poden confondre amb els convencionals

Ossets de gominola amb alcohol: alerten del perill de confondre'ls amb els normals

Uns joves bascos reben una subvenció per vendre per internet llaminadures amb una cinquena part d'alcohol pur

RedaccióActualitzat

Una empresa del País Basc ha començat a comercialitzar gominoles amb la tradicional forma d'osset, però amb alcohol. Experts en educació i en drogodependències alerten del perill que els nens confonguin el producte amb llaminadures normals. També adverteixen que l'alcohol digerit triga molt més a fer efecte que begut. Això suposa un risc de consumir-ne massa abans de poder posar-hi fre.

La polèmica també s'ha encès a l'Ajuntament de Getxo, a Biscaia, d'on són els tres emprenedors que han inventat els ossets. El consistori els ha premiat amb una subvenció de 10.500 euros per promocionar projectes entre joves i l'oposició s'hi oposa.  

 

Menjar una vintena d'ossets equival a beure's un cubata

 

L'empresa que les comercialitza, per ara per internet però amb intenció de passar a botigues i supermercats, assegura que a la web hi ha prou filtres perquè només les comprin adults. Francesc Xavier Moreno, professor del Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB, creu que els riscos són evidents:
 

"Un dels riscos d'aquestes gominoles és que una cinquena part d'elles és alcohol pur. L'alcohol líquid, però, passa directament a la sang, més ràpid, un s'adona i pot aturar el consum d'alcohol. En el cas de les gominoles, fins que no es fa la digestió, aquest alcohol no passa a la sang, Això també és un risc perquè es pot anar consumint sense ser conscient de la quantitat d'alcohol que s'ha consumit."

 

Les gominoles amb alcohol han rebut una subvenció municipal

 

Vint ossets o un cubata

Cada osset conté un 19 per cent d'alcohol. Consumir-ne una vintena equival a l'efecte que té beure's un cubata. La nova llaminadura està feta amb alcohol de melassa, com el que es fa servir per fer la ginebra, però té la mateixa forma que el clàssic osset de goma. Els experts temem que els joves puguin consumir alcohol davant de pares o professors sense que se n'adonin. Joan Colom, sub-director general de Drogodependències del Departament de Salut, considera que la confusió entre els menors pot ser fàcil.
 

"Que justament associïn l'alcohol amb un producte d'ús infantil com són els ossets és un clar indicador d'un intent inadequat i incoherent de promocionar l'alcohol d'una forma indirecta i això és un problema a curt, mitjà i llarg termini, quan un dels principals problemes del nostre sistema de salut pública és el consum excessiu d'alcohol entre la nostra població."

 

Els educadors reclamen que s'informi els joves, les famílies i els professors dels riscos d'aquest nou producte.

ARXIVAT A:
Drogues
Anar al contingut