Origami contra la guerra: un taller de papiroflèxia en línia amb nens i nenes ucraïnesos

El badaloní Joan Sallas es connecta cada dissabte per ensenyar-los a fer figures amb paper i que els petits s'oblidin de la guerra: "A vegades sonen les alarmes antiaèries i prefereixen seguir plegant"

Agustí Forné/Oriol Esteve Gràcia

Quan era molt jove, Joan Sallas feia barquets de paper. S'hi va aficionar gràcies al seu avi i, amb el temps, ha acabat plegant el tovalló de la reina d'Anglaterra.

Aquesta és la trajectòria d'aquest badaloní que s'ha convertit en un gran expert en papiroflèxia i un dels principals estudiosos del món de plegar. I no només de plegar tovallons, perquè la seva recerca ens permet saber, per exemple, que els plecs de les mànigues de la Monna Lisa, de Leonardo da Vinci, no són gratuïts, sinó que afavoreixen l'articulació del braç.

Ha reproduït els plecs de la màniga de la Monna Lisa, que afavoreixen l'articulació del braç (CCMA)


Plegar tovallons per a reis i reines

Ha dissenyat el plegat d'un tovalló en forma de corona per a Elisabet II. Ha treballat en diferents banquets per a la cort de Suècia i ha fet un tigre plegat amb tovallons per al xeic de Qatar, Hamad bin Abdullah al-Thani. Però ara del que li ve de gust parlar és d'un altre projecte seu: "Origami contra la guerra".

Des del principi del conflicte bèl·lic a Ucraïna, cada dissabte fa un taller de papiroflèxia en línia amb nens i nenes ucraïnesos: "La nostra arma és la papiroflèxia", diu Joan Sallas.

"Hi ha vegades que sonen les alarmes antiaèries i els nens no van al refugi. Prefereixen seguir plegant. Per un moment, aconseguim que els petits s'oblidin de la guerra."

Molts països envien armes, moltes associacions envien menjar i medicines. Les associacions de papiroflèxia d'Europa i els Estats Units envien a Ucraïna paper de colors especial per fer origami. Moltes fàbriques de paper estan destruïdes pels bombardejos i és difícil aconseguir-ne.

Hi ha gent que es pregunta: com és possible ensenyar a fer ocellets de paper en mig d'una guerra? "Ningú a Ucraïna ens ho ha plantejat mai", assegura, "ho van entendre de seguida":

"Nosaltres volem aportar normalitat, equilibri emocional a una vida que és molt complicada."

El primer que van aprendre a fer va ser un colom de la pau (CCMA)


Plegadors russos se la juguen col·laborant en el projecte

Hi ha plegadors russos que, clandestinament, col·laboren amb el projecte. I se la juguen, "perquè si el Kremlin els descobreix segur que els acusen de fer activitats antirusses".

Gràcies als contactes del plegador català també tenen suports molt especials, com el de la reina Sílvia de Suècia. Un dissabte va enviar un missatge a un dels tallers en línia. "No esteu sols. No us oblidarem", els va dir la reina Sílvia.

"Als nens se'ls va obrir el cel. Una reina que els donava suport?"

Així que al front no només hi arriben armes. Molts dels objectes de paper que els nens i nenes fan als tallers els envien als seus pares, que lluiten contra l'exèrcit rus.

Alguns infants envien les figures que fan als seus pares, que són al front (CCMA)

 

ARXIVAT A:
UcraïnaInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut