Laureano Oubiña entra als jutjats amb un llibre de "Fariña" sota el braç
Oubiña va ser condemnat en tres ocasions per delictes contra la salut pública per contraban de tabac i tràfic d'haixix (Europa Press/Adrián Irago)

Ordenen retirar una escena sexual de "Fariña" i indemnitzar el narco Laureano Oubiña

L'Audiència de Pontevedra obliga la productora i les cadenes que han emès la sèrie a indemnitzar-lo amb 15.000 euros per vulnerar el seu dret a la intimitat per una escena de ficció

La productora i les empreses que han emès "Fariña", la sèrie que explica l'auge dels clans de la droga a Galícia en les dècades del 1980 i 1990, hauran de retirar una escena de sexe explícit protagonitzada pels actors que encarnen l'exnarcotraficant Laureano Oubiña i la seva segona dona --ja morta-- perquè vulneren el seu dret a la intimitat, segons l'Audiència de Pontevedra.

Oubiña fa temps que mantenia un litigi amb Bambú Producciones i amb les empreses Atresmedia i Netflix. A banda d'ordenar-los que retirin aquest fragment de totes les plataformes i pàgines webs on es pugui veure la sèrie, el tribunal gallec els fa pagar una indemnització conjunta de 15.000 euros a l'exnarcotraficant, que els en demanava 1,5 milions.
 

El tribunal fa prevaldre el dret a la intimitat

L'Audiència de Pontevedra entén que l'escena no està justificada per "la llibertat creativa innegable dels creadors i productors de la sèrie". El tribunal exposa que, malgrat que Oubiña sigui "un personatge de projecció pública", no ha autoritzat res ni ha exposat aquesta privacitat.

Per aquest motiu, conclou que l'àmbit reservat d'una part personal i íntima de la seva vida "gaudeix de protecció d'acord amb el dret a la intimitat", però no de la protecció del dret a la imatge.

"És una innecessària intromissió i lesió en la intimitat de Laureano Oubiña en plasmar un àmbit familiar, la seva relació de parella, reservat, (···) i en el que la ficció i trama de l'obra, en el seu aspecte creatiu, no feia falta que hi entrés."

La defensa d'Oubiña va presentar una demanda contra la intimitat personal i familiar amb l'argument que l'escena sexual que apareix al primer capítol de la sèrie no té cap rellevància ni aporta cap informació d'interès.

Per la seva banda, el productor i guionista de "Fariña", Ramon Campos, havia justificat l'escena per uns comentaris que Oubiña va fer a l'actor que encarnava el seu paper a la sèrie, Carlos Blanco, a qui l'exnarco va relatar que sabia que tenia el telèfon punxat i que quan mantenia relacions sexuals amb la seva dona posava el telèfon sota el matalàs perquè els guàrdies civils els escoltessin.

Laureano Oubiña assegut a la sala de vistes del jutjat de Vilagarcía de Arousa
El judici es va fer el novembre del 2023 i, set mesos després, Oubiña ha aconseguit que li donin parcialment la raó (Europa Press/Adrián Irago)

L'Audiència rebutja la resta d'arguments d'Oubiña

A banda d'aquesta escena sexual retirada, en la seva demanda Oubiña també qüestionava altres escenes de sexe que apareixien als capítols 2 i 8 de la sèrie, i que la justícia no ha ordenat suprimir.

A més, denunciava que els responsables de la sèrie havien recorregut a l'insult i a la calúmnia a l'hora de caracteritzar el seu personatge, que n'oferien una imatge "falsejada i ridiculitzada", i que recollien fets que, a parer seu, no eren certs.

El febrer passat, el jutjat de primera instància i instrucció 3 de Vilagarcía de Arousa va desestimar íntegrament la seva demanda. Ell va recórrer la decisió davant l'Audiència i ara aquest tribunal ha corregit únicament la decisió que tenia a veure amb l'escena sexual del primer capítol.

Segons la sentència, la sèrie exposa, amb caràcter general, "la coneguda problemàtica del tràfic de drogues i la situació a Galícia en el lapse de temps que presenta, barrejant fets reals amb ficció narrativa i creació artística, sense que la repercussió al senyor Oubiña, identificat en ella, sigui molt diferent de la que ell mateix i la seva conducta li van deparar en relació amb aquell moment".

La sentència no és ferma i Oubiña té 20 dies de termini per presentar-hi un recurs de cassació.
 

Quins són els límits de la ficció?

Aquesta sentència de l'Audiència de Pontevedra que ordena retirar una escena d'una sèrie torna a reactivar el debat sobre quins són els límits de les produccions de ficció basades en fets reals.

Fa poques setmanes la mare de Gabriel Cruz, el nen assassinat fa sis anys a Almeria, va aconseguir aturar la producció d'un documental sobre el crim. Denunciava que "el consum de la violència no pot ser morbo i espectacle".

També va perillar l'emissió de la sèrie de Netflix "El cuerpo en llamas", sobre el crim de la Guàrdia Urbana, després que una de les seves protagonistes, Rosa Peral, demanés aturar-ne l'emissió per protegir el seu dret a l'honor, la intimitat i la mateixa imatge.

 

ARXIVAT A:
JudicialTelevisióGalícia
Anar al contingut