El foc és a tocar d'Atenes (Reuters/Alexandros Avramidis)

Els incendis a Grècia arriben a les portes d'Atenes i ja hi ha 50.000 evacuats

Brussel·les ha anunciat que enviarà efectius per ajudar els més de 700 bombers que lluiten contra les flames, que ja han cremat 10.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha anunciat aquest dilluns que quatre països de la Unió Europea enviaran a Grècia avions, un helicòpter i equips de bombers per a ajudar a extingir un gran incendi forestal que ha arribat a les portes d'Atenes i ha forçat les autoritats a evacuar a desenes de milers de persones.

Se sumaran als més de 700 bombers, amb el suport de voluntaris i 200 camions, 17 avions i 15 helicòpters, que treballen per segon dia consecutiu per intentar sufocar els focs. Els forts vents, la sequera i el difícil accés al terreny dificulten molt la seva tasca.

Un bomber intenta avançar entre el fum a Nea Penteli, prop d'Atenes (Reuters/Elias Marcou)

En les últimes hores, un d'aquests bombers ha estat traslladat a un hospital militar amb cremades de segon grau a les mans i als peus, mentre que cinc ciutadans han estat traslladats a un altre centre amb problemes respiratoris.

Voluntaris i bombers intenten extingir un incendi en un edifici a Vrilisia, prop d'Atenes (Reuters/Alexandros Avramidis)

50.000 evacuats i 10.000 hectàrees cremades

En total, es calcula que hi ha 10.000 hectàrees cremades i prop de 50.000 persones han hagut d'abandonar les seves llars. A més, s'han desallotjat una dotzena de municipis i diversos hospitals per una quarantena de focs actius que ja estan arribant a la capital grega, on el cel està cobert de fum.

L'incendi que més preocupa és el que va començar ahir a la tarda a Varnavas, al nord-est de la ciutat, que avança empès pel fort vent amb flames de fins a 25 metres d'alçada i amb un flanc de més de 15 quilòmetres d'ample.

Una casa i un cotxe cremats a Varnavas (Reuters/Alexandros Avramidis)

"Les flames m'han envoltat i no podia veure res"

Aquest dilluns, la situació ha estat extremadament difícil a les zones urbanes de Vrilisia i Jalandrí, a uns 13 quilòmetres al nord-est del centre d'Atenes, i on desenes de cases han quedar calcinades.

Els bombers han centrat els seus esforços tant en aquesta zona com a les localitats de Nea Penteli i Paliá Penteli, on també han cremat residències, negocis i una escola.

La situació ha estat extremadament difícil a zones urbanes com Vrilisia (Reuters/Alexandros Avramidis)

Més al nord, bombers i voluntaris ajudats per vehicles cisterna dels municipis afectats han continuat lluitant contra diversos fronts prop de les localitats de Diónisos i la històrica població de Marató, a més de Varnavas.

"Les flames m'han envoltat, no podia veure res. He xocat amb un pi i mira què ha passat", assegurava Pantelis Kyriazis, un veí afectat, assenyalant el seu cotxe carbonitzat.

"El poble ha quedat rodejat per les flames en un no res. No té lògica, fa molt de vent, però és com si hi hagués molts fronts", afegeix Katerina Fylaktou, resident a Varnavas, a 35 quilòmetres al nord-est d'Atenes, on va començar l'incendi aquest diumenge.

Una fàbrica calcinada a Vrilissia, prop d'Atenes (Reuters/Alexandros Avramidis)

Condicions adverses

No s'espera que les condicions meteorològiques millorin, i es preveuen ràfegues de vent de fins a 90 quilòmetres per hora i temperatures que superaran els 40 graus, com a mínim fins dijous.

Als hospitals atenen desenes de persones amb problemes respiratoris després d'haver inhalat el fum de l'incendi.

Un gran núvol de fum i cendra, vist des d'Atenes (EFE/Alexandros Beltes)

Grècia ha viscut dues onades de calor extrema aquest estiu, al juny i al juliol, amb temperatures que han superat els 44 graus. La intensa calor ha fet que la vegetació estigui molt seca i això augmenta el risc d'incendis.

Diverses regions de Grècia estan en màxima alerta perquè, si bé els incendis són habituals a l'estiu, el canvi climàtic els ha fet més freqüents i virulents.

Un institut en flames a Nea Penteli (Reuters/Alexandros Avramidis)
ARXIVAT A:
IncendisGrècia
Anar al contingut