Biden, més a prop de la Casa Blanca amb les victòries a Michigan i Wisconsin

"Estem guanyant a prou estats com per guanyar la presidència", assegura el candidat demòcrata l'endemà de les eleccions

RedaccióActualitzat

Joe Biden és cada vegada més a prop de la Casa Blanca. Les projeccions dels mitjans nord-americans han atorgat aquest dimecres els estats de Wisconsin i Michigan al candidat demòcrata. Amb el triomf en aquests dos estats del cinturó de l'òxid, decisius fa quatre anys en la victòria de Donald Trump, a Biden li falten molts pocs vots per guanyar les eleccions i convertir-se en el 46è president dels Estats Units.

Biden, que avantatja Trump en l'escrutini per 264 delegats a 214, té a tocar la Casa Blanca: en tindria prou amb la victòria en un estat entre Nevada, Pennsilvània, Geòrgia o Carolina del Nord per arribar als 270 vots al Col·legi Electoral necessaris per a la victòria.

 

Biden: "Creiem que serem els guanyadors"

En una roda de premsa amb el recompte encara en marxa, Biden ha insistit que "cal comptar tots els vots" i ha avisat que no seran ni "intimidats" ni "silenciats", en referència a la decisió de l'equip de campanya de Trump de portar als tribunals els recomptes en alguns estats clau.

"No he vingut a declarar la victòria, però sí que he vingut a dir que, un cop acabi el recompte, creiem que serem els guanyadors". El candidat demòcrata, Joe Biden, s'ha mostrat confiat d'aconseguir la victòria en les eleccions nord-americanes en una intervenció aquest dimecres al vespre.

"Estem guanyant a prou estats com per guanyar la presidència"

"Ningú traurà la democràcia als Estats Units, ni ara, ni mai", ha assenyalat Biden, que s'ha compromès a "governar com un president americà" i ha fet una crida a "deixar de tractar els oponents com a enemics".

Per assegurar-se que "cada vot compta", el candidat demòcrata ha demanat donacions a la xarxa per impedir que Donald Trump "decideixi quin és el desenllaç d'aquestes eleccions".

 

 

Optimisme en l'equip de Biden, que avança en el recompte a Michigan i Wisconsin
Un home segueix el recompte electoral en un bar de Califòrnia (Reuters/Mike Blake)

 

Trump presenta batalla judicial a tres estats

Encara falta saber cap on es decantaran Pennsilvània i Nevada, que previsiblement faran públics els resultats aquest dijous. A l'equip de Biden, però, l'optimisme ha anat en augment aquest dimecres a la tarda, hora catalana, perquè les dades internes amb què treballen els indiquen que també s'haurien imposat en aquests estats.

En canvi, unes hores després, sense esperar als resultats, l'equip de Trump s'ha declarat guanyador a Pennsilvània, on hi ha 20 delegats en joc, i ha acusat els demòcrates de falta de transparència en el vot per correu en aquest estat. 

 

 

L'actual president també s'ha autoproclamat guanyador a Geòrgia, Carolina del Nord i Michigan, estats on encara continua el recompte.

A Pennsilvània, l'equip del president ha anunciat diverses accions legals: una demanda per aturar el recompte i una altra en contra de la decisió de les autoritats estatals de flexibilitzar el calendari. En aquest estat, es consideraran vàlids els vots per correu que es rebin en els tres dies posteriors a la jornada electoral sempre que el mata-segells confirmi que s'han enviat dins del termini legal. 

 

 

En el cas de Wisconsin, com recull la corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Geni Lozano, una portaveu de la comissió electoral ha afirmat que Biden hi ha guanyat per poc més de 20.000 vots, un anunci que ha posat en dubte immediatament l'equip de Trump.

 

 

El marge de diferència a Wisconsin, segons informa l'agència Reuters, seria inferior a 1 punt percentual, cosa que permet a un candidat reclamar que es tornin a comptar els vots. Els republicans ja han anunciat que demanaran un recompte a aquest estat, on es disputen 10 delegats electorals, dels 538 que hi ha. 

Trump també ha qüestionat l'escrutini de Michigan i ha presentat una demanda perquè s'aturi el recompte de vots fins que se'ls permeti tenir accés als llocs on s'estan comptabilitzant els vots i puguin comprovar que el procés és transparent.

 

 

L'equip de campanya del president ha pronosticat aquest dimecres que, divendres, podrà proclamar la victòria en els comicis. "Cap a finals d'aquesta setmana, quedarà clar a tot el país que el president Trump i el vicepresident Pence seran reelegits durant quatre anys més", ha assegurat Jason Miller, assessor de la campanya del candidat republicà.

 

Segons l'agència AP i Fox, Biden també ha guanyat a Arizona, on Trump es va imposar fa quatre anys. Els analistes electorals d'aquests mitjans van considerar aquest dimecres que Biden havia aconseguit prou vots com per contrarestar qualsevol millora que Trump pogués aconseguir posteriorment.

Mitjans com la CNN, ABC o CBS encara no ho donen per fet, i esperen a acabar un recompte que de moment dona dos punts de marge al candidat demòcrata.

Biden s'ha endut també 3 dels 4 delegats en joc a Maine. A Nebraska, en canvi, Trump se n'adjudicaria 4 i Biden, 1. Aquests, precisament, són els dos únics estats on el vot està fragmentat, és a dir, que no s'emporta tots els delegats en joc qui obté més vots.

Si els demòcrates s'imposen a Nevada, Biden obtindrà els 270 delegats necessaris per arribar a la presidència. 

 

Amb tot, la cap de campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon, s'ha mostrat convençuda que podran cantar victòria aviat:

"Joe Biden està en el camí per guanyar aquestes eleccions i serà el pròxim president dels Estats Units. Pensem que tenim al davant un camí clar per a la victòria. Per aquesta tarda, esperem que l'exvicepresident tingui un avantatge suficient en alguns estats per superar els 270 delegats".

La cap de campanya ha explicat que Biden s'adreçarà al país les pròximes hores, sense concretar a quina hora. Es preveia que fos aquest vespre, hora catalana, però no ha estat així. 

Ara mateix, Biden obté 264 delegats i Trump, 214. L'horitzó de la majoria són aquests 270 que permetran declarar el vencedor d'uns comicis històrics.

 

Biden, el més votat de la història

La nit electoral ha acabat amb incertesa - i denúncies de frau per part de Donald Trump- però també amb un rècord de participació. Prop de 160 milions dels prop de 238 nord-americans amb dret a vot han participat en les eleccions d'aquest dimarts.

La mobilització sense precedents de l'electorat, que ja es va notar abans de la jornada electoral amb uns 100 milions de vots anticipats, ha portat Biden a ser el candidat més votat de la història dels Estats Units. Ha superat el rècord de vots que tenia Barack Obama dels comicis del 2008, quan va obtenir 69,49 milions de vots, mentre que Biden n'ha recollit fins ara 70,1.

Una altra dada és que Trump ha demostrat la seva força sumant 4 milions de vots més que l'any 2016.

 

 

 

En la història dels Estats Units, hi ha cinc candidats que han arribat a la Casa Blanca sense haver guanyat el vot popular. L'últim ha estat el mateix Trump.

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump Joe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut