L'equip de la pel·lícula "Oppenheimer" (Reuters/Mario Anzuoni)

"Oppenheimer" triomfa en els premis del Sindicat d'Actors i avança amb força cap als Oscars

"Succession", "The Bear" i "Beef" triomfen en l'apartat televisiu, i Barbra Streisand rep un homenatge per la seva trajectòria

Actualitzat

"Oppenheimer", la pel·lícula de Christopher Nolan sobre el creador de la bomba atòmica, ha consolidat aquesta matinada la seva cursa cap als Oscars, que es lliuren d'aquí quinze dies, en què té 13 nominacions.

Ha estat la guanyadora indiscutible dels SAG Awards, els premis del Sindicat d'Actors, en l'apartat cinema, on s'ha endut el premi principal, millor repartiment d'un film i també els de millor actor i millor actor de repartiment, per a Cillian Murphy i Robert Downey Jr, respectivament. 

Només se li ha resistit el premi a la millor actriu de repartiment, al qual optava Emily Blunt.

Cillian Murphy, millor actor protagonista per "Oppenheimer" (Reuters/Mario Anzuoni)

El reconeixement a "Oppenheimer" del Sindicat d'Actors arriba després d'una exitosa temporada de premis en els Globus d'Or, els Premis de la Crítica, els Premis del Sindicat de Directors i els Bafta de l'Acadèmia Britànica.

Robert Downey Jr., millor actor de repartiment per "Oppenheimer" (Reuters/Mario Anzuoni)

Es dona la circumstància, a més, que molts actors que voten en els SAG Awards integren el gruix de votants dels Oscars.

La gala, celebrada al Shrine Auditorium de Los Angeles, i retransmesa per primera vegada per la plataforma Netflix, ha estat marcada pel record dels quatre mesos de vaga que el Sindicat d'Actors va promoure l'any passat per reclamar millores laborals als grans estudis i les plataformes de streaming.

Per primera vegada, els SAG Awards s'ha retransmès per la plataforma Netflix (Reuters/Mike Blake)

"SAG-AFTRA, gràcies per lluitar per nosaltres, gràcies a cada membre que ens ha donat suport, un sacrifici que ens permet ser aquí millor del que estàvem abans", ha dit Kenneth Branagh quan ha recollit el guardó principal en nom de tot el repartiment d'"Oppenheimer".

Kenneth Branagh ha parlat en nom del repartiment d''"Oppenheimer" (Reuters/Mario Anzuoni)

"Això és un tancament de cicle per a nosaltres", ha afegit l'actor britànic després de recordar que a l'estrena de la pel·lícula a Londres van marxar de la catifa vermella per donar suport a la vaga, que llavors estava a punt de començar.

"L'última vegada que vam estar tots junts va ser en la catifa vermella, que vam abandonar per marxar feliçment cap a la solidaritat."

"És especialment significatiu ser aquí tots junts una altra vegada després de passar uns temps molt difícils amb la vaga", ha dit l'actor Idris Elba en l'obertura de la cerimònia.

Fran Drescher, presidenta del sindicat SAG-AFTRA (Reuters/Mike Blake)

"Heu sobreviscut a la vaga més llarga de la història del nostre sindicat amb coratge i convicció", ha celebrat la presidenta del sindicat SAG-AFTRA, Fran Drescher.


Lily Gladstone, millor actriu

La principal intèrpret de "Los asesinos de la luna", de Martin Scorsese, l'actriu nadiua americana Lily Gladstone, ha guanyat el premi a la millor actriu protagonista, al qual també aspiraven, entre d'altres, Emma Stone, per "Pobres criaturas", de Yorgos Lanthimos, i Margot Robbie, per "Barbie", de Greta Gerwig.

"És un regal poder fer això per guanyar-nos la vida. Portem empatia a un món que en necessita", ha dit Gladstone abans d'afegir: "Seria fàcil distanciar-nos, tancar-nos i deixar de sentir, però nosaltres, molt valentament, seguim sentint, i això humanitza les persones, les fa sortir de les ombres, els dona visibilitat."

Lily Gladstone, millor actriu protagonista per "Los asesinos de la luna" (Reuters/Mario Anzuoni)

Gladstone i Stone van triomfar en els Globus d'Or sense fer-se la competència, perquè una el va guanyar en la categoria de drama i l'altra en el de comèdia. En els Oscars tornen a ser rivals de nominació, a diferència de Robbie, l'absència de la qual entre les aspirants a l'Oscar a la millor actriu protagonista ha estat controvertida.

Randolph, Debicki, Edebiri, Wong, Murphy, Downey Jr., White i Yeun també van veure reconeguda la seva feina en els Globus d'Or; i Randolph, Murphy i Downey Jr. aspiren a coronar la temporada de premis guanyant un Oscar.

D'altra banda, "Barbie", la pel·lícula més vista del 2023, i "Pobres criaturas" han marxat de la gala dels SAG Awards amb les mans buides. Totes dues competiran amb "Oppenheimer" per l'Oscar a la millor pel·lícula, 

Da'Vine Joy Randolph, millor actriu de repartiment per "Los que se quedan" (Reuters/Mario Anzuoni)

El premi a la millor actriu de repartiment se l'ha endut Da'Vine Joy Randolph, per "Los que se quedan", d'Alexander Payne. En aquesta categoria estava nominada Penélope Cruz, per "Ferrari", de Michael Mann.

"Quina sort tenim de poder fer el que fem. Em llevo cada dia aclaparada per la gratitud de ser una actriu que té feina", ha dit Randolph després de tenir paraules de reconeixement per a la resta de nominades.


"Estic una mica borratxo"

En l'apartat televisiu, els SAG Awards han confirmat l'excel·lent temporada de premis de les series "Succession" i "The Bear", que ja han triomfat en els Globus d'Or, els Premis de la Crítica i els Emmy.

Han estat reconegudes, respectivament, com la millor sèrie de drama i la millor sèrie de comèdia.

El repartiment de "Succession" celebra el premi (Reuters/Mario Anzuoni)
El repartiment de "The Bear", millor sèrie de comèdia (Reuters/Mario Anzuoni)

"The Bear", a més, s'ha endut els premis a la millor actriu, per a Ayo Edebiri, i al millor actor, per a Jeremy Allen White.

Ayo Edebiri i Jeremy Allen White, premiats per les seves interpretacions a la sèrie "The Bear" (Reuters/Mario Anzuoni)

En la categoria drama, el premi a la millor actriu ha estat per a Elizabeth Debicki, que interpreta Diana de Gal·les a "The Crown"

Elizabeth Debicki, millor protagonista de sèrie dramàtica per "The Crown" (Reuters/Mario Anzuoni)

La sorpresa l'ha donada Pedro Pascal, el protagonista de "The last of us". Sorpresa, també, quan ha pujat a recollir el guardó i ha confessat que estava "una mica borratxo". 

Pedro Pascal, millor actor protagonista de sèrie dramàtica per "The last of us" (Reuters/Mario Anzuoni)

"Moltes gràcies, formo part del sindicat des de 1999 i això és un gran honor. M'agafarà un atac de pànic", ha afegit.

Aly Wong, actriu protagonista de "Beef" (Reuters/Mario Anzuoni)
Steven Yeun, actor protagonista de "Beef" (Reuters/Mike Blake)

Encara dos premis més, als millors intèrprets de telefilms o minisèries: els han guanyat Aly Wong i Steven Yeun, els protagonistes de "Beef".


Homenatge a Barbra Streisand

Dos moments especials de la nit han estat el reconeixement a la trajectòria de Barbra Streisand i el retrobament de les tres protagonistes d'"El diable es vesteix de Prada", de David Frankel: Meryl Streep, Anne Hathaway i Emili Blunt

Barbra Streisand, premiada per la seva trajectòria (Reuters/Mario Anzuoni)

De 81 anys, Streisand, actriu, cantant, guionista, productora i directora, ha guanyat, entre altres premis, dos Oscars, onze Globus d'Or, cinc Emmys, deu Grammys i un Tony; i ha estat reconeguda amb la Legió d'Honor francesa, la Medalla Nacional de les Arts, que li va atorgar el president Bill Clinton, i la Medalla Presidencial de la Llibertat, que li va atorgar Barack Obama.

Emily Blunt, Meryl Streep i Anne Hathaway, protagonistes d'"El diable es vesteix de Prada" (Reuters/Mario Anzuoni)

El sindicat SAG-AFTRA, sigles en anglès de Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, té uns 120.000 afiliats, entre els quals nombroses estrelles de Hollywood.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut