Llibertat amb càrrecs per a Madí, Soler, Vendrell i la resta de detinguts en l'operació Volhov

La fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar per als detinguts, que s'han negat a declarar

RedaccióActualitzat

El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs, però sense mesures cautelars, els nou detinguts de l'operació Volhov, que investiga una vintena de polítics i empresaris catalans per suposat finançament il·legal de l'1-O.

Han quedat en llibertat provisional l'empresari vinculat a la cultura i la comunicació Oriol Soler; l'excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals; el secretari de Comunicació de Jordi Pujol i home de confiança d'Artur Mas, David Madí; l'exconseller Xavier Vendrell i els empresaris d'Events Roc Aguilera i Toni Fusté.

També l'exregidora d'ERC a Sant Joan Despí Marta Molina, el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Espais Públics de Cabrera de Mar Enric Mir, d'ERC, i l'interventor delegat de Presidència en l'etapa Puigdemont, Jordi Serra.

Tots s'han negat a declarar i la Fiscalia no ha demanat mesures cautelars contra ells.

L'exdirigent de CiU David Madí a la sortida de la Ciutat de la Justícia (ACN/Àlex Recolons)
Xavier Vinyals surt en llibertat amb càrrecs, com la resta de detinguts (EFE/Toni Albir)

Els detinguts en l'operació Volhov han comparegut aquest matí a la Ciutat de la Justícia, on s'investiga si s'haurien desviat diners públics per finançar el procés independentista.

Dels 21 detinguts aquest dimecres per la Guàrdia Civil contra el finançament del procés, en van quedar 9 que han passat la nit a les dependències de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona.

La resta, com els directors generals d'Ensenyament Josep Gonzàlez-Cambray i Pilar Contreras o el director de l'oficina de l'expresident Puigdemont a Barcelona, Josep Lluís Alay, ja els havien deixat en llibertat.

Segons la interlocutòria del jutge, els empresaris David Madí i Oriol Soler estaven darrere de l'organització del referèndum i del pla d'independència del 2017 o dels actes de protesta organitzats per Tsunami Democràtic.

A Oriol Soler, la Guàrdia Civil l'acusa d'haver participat en una reunió, prèvia al referèndum, per organitzar una estratègia de desinformació i desestabilització a nivell internacional. Una tesi segons la qual se'l relaciona amb Julian Assange i Edward Snowden, i amb mitjans de comunicació i el govern de Rússia.

De la caserna de la Guàrdia Civil els detinguts han arribat a la Ciutat de la Justícia (ACN/Àlex Recolons)

A un quart de deu del matí, han estat conduïts fins al jutjat els empresaris Oriol Soler i David Madí, l'exconseller Xavier Vendrell i els altres sis detinguts dimecres que han passat dues nits als calabossos de la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia, a Barcelona.

El dispositiu policial porta el nom d'operació Volhov i està dirigit pel jutge Joaquín Aguirre, del jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, que investiga, segons s'informava en un primer comunicat, "delictes relacionats amb la corrupció i/o els desordres públics".

Entre els detinguts hi havia polítics, empresaris i persones pròximes a Esquerra i Junts per Catalunya o directament vinculades a Carles Puigdemont.

La causa està oberta per malversació de fons públics, tràfic d'influències, prevaricació, blanqueig de capitals, suborn i desordres públics.
ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut