El moment de la detenció de l'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell (ACN)

En llibertat l'alcaldessa de Sitges i els altres 10 detinguts en una operació anticorrupció

Aurora Carbonell, d'ERC, i la resta de detinguts han quedat en llibertat després de la detenció per un cas que l'Ajuntament circumscriu a irregularitats "externes"

RedaccióActualitzat

L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, d'ERC, ha quedat en llibertat provisional aquest dimecres al vespre després de la detenció, al migdia, per un possible cas de corrupció a l'Ajuntament de Sitges, en una investigació per la suposada concessió irregular de subvencions a entitats socials.

Carbonell està citada a declarar divendres al jutjat que investiga el cas. A banda de l'alcaldessa, la Policia Nacional ha detingut 10 persones més --que ja han quedat, també, en llibertat-- com l'actual regidor Jaume Monasterio Miró (ERC), que va ser regidor d'Esports durant la darrera legislatura.

Entre les detencions hi ha l'exregidor de Promoció Econòmica Guillem Escolà, de Sitges Grup Independent; el secretari del consistori, Òscar Buxeras; una tècnica de platges; un altre funcionari jubilat que havia estat director de l'Àrea de Territori en anteriors mandats; el president de la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf, Joan Carles Nicolás, i algunes persones receptores de les subvencions.

L'alcaldessa ha sortit de la comissaria cap a les vuit del vespre (CCMA)

Carbonell i la resta de detinguts han estat traslladats a la comissaria de la Verneda de Barcelona. Les detencions no les ha ordenat la jutgessa que porta el cas, sinó que han estat iniciativa de la Policia. 

En aquest sentit, el degà del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, ha criticat la "pena del telenotícies" que suposen aquests tipus de detencions.

A parer seu, en un cas així era suficient una citació judicial, sense l'arrest. "Aquesta imatge ha quedat en la retina de tota la ciutadania", ha afegit sobre la detenció de Carbonell.

Fins a la comissaria s'hi han desplaçat diversos advocats per assistir els seus clients.
 

Adjudicació de subvencions

Arran d'un informe policial, el jutjat d'instrucció 8 de Vilanova i la Geltrú està investigant des del maig del 2022 presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental de l'Ajuntament de Sitges respecte a la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una cooperativa de la població en l'adjudicació de subvencions i contractes menors entre el 2017 i el 2022.

L'alcaldessa actual, Aurora Carbonell, va revalidar el càrrec dissabte passat després de les eleccions municipals d'aquest maig. Ja havia estat al capdavant del consistori de Sitges entre els anys 2019 i 2022. Entre els anys 2015 i 2019, Carbonell va ser tinenta d'alcalde, però llavors l'alcaldia l'ostentava Miquel Forns, de CiU.

Els detinguts han estat traslladats amb vehicles de la Policia Nacional (CCMA)

L'operatiu el porten agents de la UDEF, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal i s'han fet diverses entrades i escorcolls per intervenir documentació relacionada amb les entitats investigades.


Comunicat de l'Ajuntament

L'Ajuntament de Sitges ha emès un comunicat en el qual admet "possibles irregularitats" que qualifiquen d'externes, però apunta que ja s'havien investigat internament, s'havien aturat les subvencions i havien iniciat el procés per al seu retorn:

"L'Ajuntament, un cop detectades possibles irregularitats externes, va encarregar a professionals jurídics l'aclariment dels fets, va aturar les subvencions, revisar els expedients i iniciar el procés per al retorn de les subvencions que no estaven plenament justificades."

En el mateix comunicat també asseguren que disposen d'informes que mostren "l'absència de responsabilitats administratives i menys encara penals, i que demostren la diligència de l'Ajuntament de Sitges".

ERC també ha publicat un comunicat en el qual reitera la informació de l'ajuntament: "L'alcaldessa i l'Ajuntament de Sitges ja van posar en coneixement d'equips jurídics els fets objecte d'investigació en detectar presumptes irregularitats" i asseguren, també, que van aturar les subvencions i van reclamar les subvencions no justificades.

També afegeixen que estan "recopilant tota la informació necessària per posar-la a disposició dels canals ètics corresponents".

 

Aquestes entrades i registres s'han fet de forma simultània en els domicilis i espais annexos d'aquestes dues entitats, en els domicilis particulars dels quatre investigats relacionats amb la cooperativa i també en diferents espais i departaments de l'Ajuntament de Sitges. 

Entre els edificis municipals escorcollats hi ha el de la zona de les Pruelles, als afores del municipi, on s'ubica l'Àrea de Promoció i Territori del consistori i també el Departament d'Informàtica, al carrer Nou.

Segons la periodista Anna Punsí, es podrien haver malversat més de 600.000 euros en subvencions i contractes fraccionats en el període 2017-2022.

Junts, el principal partit de l'oposició, ha exigit la "màxima transparència" sobre els fets en qüestió:

 

"Coincidència amb el nom"

La Taula del Tercer Sector de Catalunya ha negat la seva vinculació amb l'operació anticorrupció que s'està duent a terme a Sitges. L'organització ha emès també un comunicat en el qual aclareix que l'entitat mencionada en les investigacions no forma part de la seva xarxa: "Més enllà de la coincidència amb part del nom, aquesta organització no forma part de la nostra xarxa i no hem mantingut cap relació amb ella".

Així mateix, ha demanat que la investigació vagi al fons de la qüestió i que s'aclareixin els fets com més aviat millor perquè "la feina i la contribució de les entitats del tercer sector a la societat i a favor de les persones en situació de vulnerabilitat és essencial".

Un vehicle de la Policia Nacional espanyola davant les dependències municipals de l'Ajuntament de Sitges ubicades al polígon les Pruelles (ACN / Gemma Sánchez)
ARXIVAT A:
CorrupcióPolicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut