Onada de suïcidis a la policia francesa, que denuncia condicions de treball extremes

En manifestacions del moviment Armilles Grogues se senten crits de "suïcideu-vos, suïcideu-vos" adreçats als agents
Redacció Actualitzat
TEMA:
França

Des de començament d'any, 29 policies francesos s'han suïcidat. Una xifra que dobla els suïcidis que es van registrar al cos l'any passat en el mateix període de temps i que ha encès totes les alarmes al Departament de l'Interior francès.

Aquesta onada de suïcidis a la policia francesa preocupa les autoritats i els sindicats, que ja han començat a prendre mesures. Els experts apunten la sobrecàrrega de feina després dels atemptats de París del 2015 i les protestes dels Armilles Grogues entre les causes que porten els policies a treure's la vida.

Els sindicats policials denuncien la falta de recursos i l'aïllament social a què estan sotmesos, que han de fer hores extraordinàries no remunerades, i acusen els polítics de gestionar el cos de forma ineficient. Diuen que tot plegat és "un còctel explosiu".

 

Les protestes dels Armilles Grogues fa 6 mesos que dura, 26 dissabtes de dures manifestacions que afecten la ciutat de París i també altres ciutats franceses i que han portat el cos policial gairebé a l'extenuació. Per Éric Roman, del sindicat France Police, això fa que els agents estiguin en una situació d'estrès i de tensió:

" Treballar amb tanta pressió, tots els caps de setmana, un darrere de l'altra... Això crea moltes dificultats a les famílies dels policies. Perquè treballant cada cap de setmana hi ha separacions, divorcis, els col·legues estan sols a les festes, i alguns se suïciden al llarg de l'any."

A més, una part dels Armilles Grogues manté una actitud molt agressiva contra els policies i, en algunes manifestacions, els han arribat a cridar insistentment que se suïcidessin.

La meitat dels suïcidis entre els agents es porten a terme amb l'arma reglamentària, que han de portar sempre a sobre. I en la majoria dels casos, els policies se suïciden quan són a casa seva.

El suïcidi, tabú en ambients "virilitzats"

El govern ha activat un pla de lluita contra els suïcidis, amb un gabinet psicològic de seguiment i un telèfon permanent per escoltar els agents amb problemes. Experts en el funcionament dels cossos policials consideren que aquestes mesures poden funcionar dins la policia, on és un tabú parlar de suïcidi i on persisteixen actituds masclistes que dificulten que els policies amb problemes psicològics en parlin:

"Hi ha una cultura molt viril, una cultura on no s'admeten les debilitats. Has de ser fort, t'has d'enfrontar a les adversitats, a les situacions difícils. I no ets pots presentar davant la brigada com algú feble, dèbil, amb qui no es pot comptar."

Els sindicats policials han plantejat les seves demandes al ministre de l'Interior francès, Christophe Castaner, però no descarten arribar fins al president de la República Francesa per denunciar aquest preocupant increment de suïcidis entre els agents.

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut