El líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, en una imatge d'arxiu (Reuters)
El líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Minsk

On és Prigojin? El president bielorús sorprèn i assegura que ha tornat a Rússia

Menys de dues setmanes després de la rebel·lió fallida del Grup Wagner, Lukaixenko revela que Prigojin és a Sant Petersburg

Redacció/AgènciesActualitzat

Quan no fa ni dues setmanes de la rebel·lió frustrada del Grup Wagner i el posterior exili a Bielorússia del seu líder, Ievgueni Prigojin torna a ser en territori rus. Així ho ha assegurat el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko.

"Pel que fa a Prigojin, és a Sant Petersburg. En territori bielorús no hi és", ha dit Lukaixenko en una trobada amb mitjans de comunicació.

Fa tot just una setmana que el mandatari bielorús va explicar que el líder de Wagner havia arribat al país, després de l'acord a què va arribar amb el Kremlin.

Prigojin ja era aquest dimarts dia 4 a Sant Petersburg, on se li va retornar una pistola i altres armes requisades durant un registre policial, segons ha informat el mitjà rus Fontanka.

El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, aquest dijous
El president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, aquest dijous (EFE)

D'altra banda, Lukaixenko s'ha mostrat convençut que el president rus, Vladímir Putin, no "esclafarà" Prigojin, tot i haver-lo qualificat de "traïdor" el 24 de juny, en plena revolta del grup de mercenaris.

"Cal entendre que Putin coneix Prigojin molt millor que jo, jo només l'he vist durant l'organització d'alguns actes", ha dit el president bielorús.

El govern rus ha dit aquest dijous que no fa un seguiment dels desplaçaments del líder de Wagner. "No, no li seguim els moviments, no tenim ni temps ni ganes de fer-ho", ha apuntat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, en la roda de premsa diària.

Paral·lelament, la televisió estatal russa ha atacat ferotgement Prigojin. El programa "60 minuts" ha mostrat imatges en què es veien caixes plenes de rubles a la seva oficina i lingots d'or i paquets plens de dòlars en una residència de luxe, juntament amb un helicòpter, un dipòsit d'armes i una col·lecció de perruques que suposadament li pertanyien.


Lukaixenko es compromet que Wagner no atacarà Ucraïna des de Bielorússia

El president bielorús també s'ha compromès que els mercenaris del Grup Wagner que siguin a Bielorússia no atacaran Ucraïna des d'allà.

"Mai hem atacat ningú i no s'atacarà ningú des del nostre territori."

Pel president bielorús, la funció del Grup Wagner, igual que la de l'exèrcit del país, és protegir els interessos de Minsk.

A hores d'ara, encara no s'han definit els detalls de la presència de Wagner a Bielorússia, tot i que Lukaixenko ha anunciat que el govern signarà un contracte vinculant amb el grup de mercenaris.

"Amb una llei o un decret presidencial, es determinarà el marc en què operarà la unitat", ha assenyalat el president bielorús. Fins ara, el desplegament de Wagner al país "no s'ha resolt", segons ha especificat Lukaixenko.

Esborren el logotip de Wagner del quarter general del grup a Sant Petersburg
Esborren el logotip de Wagner del quarter general del grup a Sant Petersburg (Reuters/Anton Vaganov)

Lukaixenko també s'ha mostrat partidari de negociar la pau amb Ucraïna i asseure's a dialogar sense condicions prèvies. "Podem parlar amb Ucraïna i arribar a algun tipus d'acord de pau", ha assenyalat.

Pel president bielorús, el líder ucraïnès, Volodímir Zelenski, "s'ha adonat finalment que no guanyarà aquesta guerra" i ha pronosticat que "la contraofensiva no tindrà cap altre resultat que la mort de milers i milers de persones".

Lukaixenko considera que la lluita s'intensificarà a Ucraïna perquè el país encara té reserves estratègiques considerables i, a més, creu que ha de "demostrar alguna cosa" abans de la cimera de l'OTAN a Vílnius de la setmana que ve.

"Hem d'aturar-nos ara. Ja hem fet moltes coses dolentes, però podria ser pitjor. Per tant, hem d'aturar-nos ara i asseure'ns a la taula de negociació."

Les primeres setmanes de la invasió russa, Bielorússia va acollir tres rondes de negociacions de pau.

 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
RússiaBielorússia
Anar al contingut