Òmnium porta el Catalangate al Consell de Drets Humans de l'ONU i exigeix que s'investigui

El president de l'entitat, Xavier Antich, assegura que és "un atac a la societat civil i a l'oposició política, el cor de la democràcia" i reclama sancions

RedaccióActualitzat

Xavier Antich, en nom d'Òmnium Cultural, ha denunciat "la complicitat" que creu que ha tingut l'estat espanyol amb l'espionatge il·legal a l'independentisme, l'anomenat Catalangate. Ho ha fet amb aquestes paraules:

"Espanya va utilitzar Pegasus per atacar la societat civil i l'oposició política, el cor de la democràcia. Això és una clara vulneració dels drets a la llibertat de reunió pacífica i d'associació."


Antich ha reclamat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que s'obri una investigació. "Com que Espanya ha incomplert la seva obligació d'investigar aquests fets, us convidem a intervenir --ha assegurat-- per tal que el govern espanyol faci una investigació immediata per identificar i sancionar els responsables."

També ha reclamat una resposta a les "inquietants preguntes que planteja aquest cas": "Per quina raó hem estat espiats? Qui ha tingut accés a la informació robada, i com l'han utilitzat?".

I, per últim, ha exigit sancions per als autors d'aquests fets:

"Oferir la veritat a les víctimes és fonamental per garantir que aquests actes intolerables no es repeteixin mai."


Antich ha començat recordant que el laboratori canadenc CitizenLab va certificar que 65 persones van ser espiades, entre les quals polítics, periodistes i advocats, "totes pertanyents al moviment a favor de l'autodeterminació de Catalunya", ha dit.

Aquest és el discurs d'un minut i mig, en francès, davant del relator de l'ONU sobre els drets a la llibertat de reunió pacífica i associació, Clément Voule:

 

Antich ha afegit que també va ser espiat l'entorn de Jordi Cuixart "mentre es trobava empresonat arbitràriament, tal com va denunciar el Grup Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU."

 

ARXIVAT A:
Òmnium CulturalPegasusCatalangate
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut