L'exvicepresidenta, exportaveu i exconsellera d'Igualtat i Polítiques, Mónica Oltra, i el seu advocat Miguel Ferrer, a la sortida d'u…
El jutge instructor del cas ha rebutjat el recurs d'Oltra contra la reobertura de la causa (Europa Press)

Oltra, a un pas de judici pel presumpte encobriment dels abusos del seu exmarit a una menor

El jutjat d'instrucció número 15 de València ha rebutjat els recursos presentats per la defensa de l'exvicepresidenta valenciana contra la reobertura de la causa per part de l'Audiència de València, al mes de juny

L'exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra serà finalment processada pel presumpte encobriment dels abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. El titular del jutjat d'instrucció número 15 de València ha rebutjat els recursos presentats per la seva defensa i la d'altres exalts càrrecs processats.

El jutge ha fet seus els arguments de la Fiscalia. Tot i que es va posicionar de manera favorable al primer sobreseïment de la causa, la decisió de l'Audiència de València d'estimar els recursos de la víctima i les acusacions populars (Vox i l'associació Gobiérnate, de la comunicadora d'extrema dreta Cristina Seguí) i ordenar la reobertura de la causa, obliga a mantenir el processament dels implicats.

És a dir, ara el fiscal es mostra contrari a l'arxivament de la causa contra l'exdirigent de Compromís i la resta d'exalts càrrecs. Diu que deixaria el jutge en posició de "rebel obstinació" perquè contravé la decisió prèvia de l'Audiència Provincial. 

D'aquesta manera, Oltra queda a un pas d'anar a judici per aquest cas. 
 

De l'arxivament a la reobertura

La causa es va reobrir al mes de juny, amb l'argument que no es pot descartar del tot l'existència d'infracció penal. Segons l'Audiència de València, hi ha una hipòtesi "plausible" que quan la notícia dels abusos va arribar a la Conselleria d'Igualtat --que dirigia Oltra-- "les persones que van tenir coneixement dels fets i sota la protecció i la tutela dels quals es trobava la menor, haurien pretès ocultar-los".

És a dir, segons va estimar el tribunal en aquell moment, podrien haver incomplert el "deure de denunciar i de protegir la menor tutelada per la Generalitat amb la finalitat d'amagar l'existència d'uns abusos sexuals al centre d'acollida".
 

Un cas que la va portar a la dimissió

El juny del 2022, Mónica Oltra, de Compromís, va dimitir dels seus càrrecs al Consell i a les Corts Valencianes arran d'aquest cas i se la volia rehabilitar després de l'arxivament per part del jutge, a l'abril, perquè no va apreciar cap delicte en la seva actuació ni un presumpte encobriment dels abusos. 

El desembre de l'any passat, el Suprem va confirmar la pena de cinc anys de presó per a l'exmarit d'Oltra, Luis Ramírez, per abusar sexualment d'una menor quan era educador social en un centre tutelat per la Generalitat Valenciana.

 

ARXIVAT A:
País Valencià
Anar al contingut