Odessa, la perla del mar Negre i joia de l'imperi rus que Putin anhela conquerir

El milió d'ucraïnesos que habiten a Odessa no estan disposats a deixar-se perdre amb facilitat la ciutat, la tercera més gran d'Ucraïna

Núria VilàActualitzat

Odessa és l'escenari de la revolta d'"El cuirassat Potemkin". La revolta d'un grup de mariners contra els oficials tsaristes de l'època, immortalitzada en la pel·lícula de Serguei Eisenstein, ha contribuït a donar a conèixer la ciutat internacionalment.

Però Odessa és molt més. Va ser la joia de l'imperi rus que, amb els anys, va acabar perdent.

Fundada per Caterina la Gran a finals del segle XVIII, el primer alcalde d'Odessa va ser un militar d'origen català però nascut a Nàpols, Josep de Ribas i Boyons.

El primer alcalde d'Odessa, Josep de Ribas i Boyons
El primer alcalde d'Odessa, Josep de Ribas i Boyons

La ciutat podia vantar-se de tenir el port comercial per excel·lència de la Unió Soviètica, als anys 60. Però, abans d'això, durant la Segona Guerra Mundial va ser conquerida per les forces romaneses i alemanyes, tot i que les tropes soviètiques van oferir una resistència heroica durant 73 dies davant dels nazis.

I és que Odessa, la perla del mar Negre, té un gran valor simbòlic en la història i cultura russes. No només per la seva importància geoestratègica i comercial, sinó també perquè, en l'imaginari de Putin i dels nacionalistes russos, és un punt clau per a la reconstrucció de la Nova Rússia imperial.

Ciutadans d'Odessa s'entrenen per poder fer front a un atac rus
Ciutadans d'Odessa s'entrenen per poder fer front a un atac rus (Reuters/Nacho Doce)

Putin anhela la conquesta d'Odessa

El 2014, grups de separatistes prorussos van enfrontar-se amb proucraïnesos als carrers de la ciutat. La batalla campal va acabar amb l'incendi d'un edifici sindical, on van morir 48 persones, la majoria prorusses. Un fet que encara s'investiga.

El president rus, Vladímir Putin, pocs dies abans d'ordenar la invasió d'Ucraïna, va recordar la tragèdia i va assegurar que estava preparat per fer tot el que pogués per castigar els responsables d'aquells fets.

El milió d'ucraïnesos que habiten a Odessa no estan disposats a deixar-se perdre amb facilitat la ciutat, que és la tercera més gran d'Ucraïna. Artística, cosmopolita i exportadora mundial de cereals, blat, oli de gira-sol, mel, civada i minerals.

Balneari d'estiueig per a turistes vinguts d'arreu d'Ucraïna, amb comerços i xiringuitos amb música electrònica, amb el port comercial més important del país i un punt estratègic d'accés al mar Negre. Odessa és una ciutat plena de vida que ara, Putin, anhela conquerir.

El port d'Odessa al mar Negre
El port d'Odessa al mar Negre, un enclavament estratègic (Reuters/Valentín Ogirenko)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut