Una brigada voluntària crea un punt de control a Odessa (Reuters/Odessa 28th Separate Mechanised Brigade)

Odessa es prepara per a un bombardeig de l'exèrcit rus

La ciutat portuària és clau per als russos, que intenten unir els territoris costaners que controlen
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

L'exèrcit rus continua fent pressió per unir els territoris costaners sota el seu control per guanyar terreny. A la zona sud del país, Odessa, a la costa del mar Negre, és un dels grans objectius estratègics de Rússia i s'espera un atac que podria ser imminent. N'ha alertat el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ho ha qualificat de "crim de guerra".

En l'onzè dia de conflicte, la població d'Odessa es prepara per resistir. Grups de voluntaris s'afanyen a fer còctels Molotov i a teixir xarxes de camuflatge.

Aquesta zona portuària, que té a l'entorn d'un milió d'habitants, és un punt molt estratègic per a Vladímir Putin. Controlar-la permetria que Rússia tingués accés a aigües obertes i una connexió amb el Mediterrani.

L'enviada del diari Ara, Cristina Mas, ha explicat a Catalunya Ràdio que la ciutat "està en alerta i plena de barricades, amb una mobilització civil extraordinària".

Aquest diumenge continuen els atacs russos contra Irpín, Hostómel i Makariv, a la regió de Kíiv. Els combats s'han intensificat, segons informa el Servei Estatal de Comunicacions Especials d'Ucraïna. 

El mapa d'Ucraïna, amb els territoris controlats per Rússia (CCMA)

El secretari del Consell de Seguretat i Defensa de Ucrania, Oleksii Danilov, ha parlat avui d'una "segona onada ofensiva a gran escala" dels russos. Afirma que inclourà, a banda de Kíiv i Odessa, les ciutats de Khàrkiv, a l'est, Mariúpol, al sud-est, Mikolaiv, al sud i Txerníhiv, al nord.  

A Irpín, a només 24 quilòmetres de Kíiv, s'han vist imatges corprenedores de població civil intentant esquivar els bombardejos i fugint a peu d'una ciutat derruïda.

Els atacs a Irpín, aquest diumenge (Reuters/Carlos Barria)
La devastació a Irpín (Reuters/Jedrzej Nowicki/Agencja Wyborcza)


Nou fracàs d'alto el foc per evacuar civils

Aquest diumenge totes les mirades estaven posades en l'alto el foc al sud-est, a la ciutat portuària de Mariúpol. Ha fracassat de nou i Rússia i Ucraïna se n'han acusat mútuament. Estava previst que s'allargués fins a les nou del vespre, hora local (a les vuit, hora catalana).

S'estima que unes 200.000 persones han estat atrapades a la ciutat durant dies enmig de forts bombardejos i s'espera poder-los evacuar.

Aquest matí han sortit de Zaporíjia, situada 220 quilòmetres a l'oest de Mariúpol, els autocars que han de fer aquest trasllat, segons ha explicat l'alcalde. Fonts prorusses asseguren que sí que s'haurien evacuat 300 civils, però Ucraïna no ho ha confirmat. 


Dissabte, primer fracàs de l'alto el foc

Dissabte ja va estar marcat pel primer intent d'establir un alto el foc i corredors humanitaris a Ucraïna. Va acabar en no res. La promesa russa d'aturar temporalment l'ofensiva a Mariúpol i Volnovakha, a l'est, per deixa sortir els civils no va convèncer Ucraïna, que va assegurar que no tenia cap garantia que els combats s'haguessin aturat.

L'evacuació es va posposar perquè, segons el Ministeri d'Exteriors ucraïnès, l'exèrcit rus no va deixar de bombardejar Mariúpol. Segons el Ministeri de Defensa rus, van ser els ucraïnesos els que van sabotejar el corredor.

A la tarda, Rússia va reprendre els atacs a les dues ciutats.

A la resta del país, l'ofensiva de les tropes russes ha continuat en diversos fronts, sobretot a les ciutats pròximes a la capital, Kíiv.


La via diplomàtica

Mentre cauen els projectils i avancen els blindats, continuen els intents de parar l'ofensiva per la via diplomàtica. S'ha fixat per dilluns la tercera ronda de negociacions, i dissabte a la tarda el primer ministre d'Israel, Naftàli Bénnett, s'ha reunit amb Vladímir Putin i ha parlat amb el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski.

Putin manté la retòrica bel·ligerant i veu declaracions de guerra a tot arreu. Ho ha dit quan s'ha referit a les sancions econòmiques d'Occident i també quan ha advertit aquells que intentin implantar una zona d'exclusió aèria a Ucraïna.

L'OTAN no vol fer un pas que suposaria patrullar per un espai aeri molt ampli on qualsevol enfrontament convertiria el conflicte, oficialment, en una guerra europea. De moment, opta pel subministrament d'armament.

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut