Un dels apartaments d'Odessa bombardejats aquest dilluns
Un dels apartaments d'Odessa bombardejats aquest dilluns

Odessa, bombardejada per primer cop per les forces russes

La ciutat d'Odessa, a la costa del mar Negre, seria el proper objectiu de les tropes russes per la seva situació estratègica i pel que representa en la història russa

RedaccióActualitzat

Quan les tropes russes sembla que estan a punt de controlar tota la costa del mar d'Azov --a excepció de Mariúpol, que encara resisteix--, el proper objectiu al sud és la ciutat d'Odessa, la tercera d'Ucraïna i un important port per als russos al mar Negre.

Els fets ho confirmen. Aquest dilluns, el seu alcalde, Guennadi Trukhànov, ha denunciat que, per primera vegada, Rússia ha bombardejat zones civils amb artilleria naval. En concret, una zona residencial als afores d'Odessa, a uns 20 minuts del centre, sense que hagi causat víctimes. Es tracta d'un barri d'estiueig a tocar del mar.

L'atac s'ha produït a quarts de set del matí i hi ha hagut una vintena d'explosions. Segons han explicat alguns testimonis, dos o tres vaixells s'han acostat a la ciutat i han obert foc.

L'equip de TV3 desplaçat a la ciutat ha pogut captar les destrosses als carrers d'Odessa i parlar amb alguns dels veïns a qui el bombardeig ha afectat la casa:

Edifici afectat pels bombardejos a Odessa
Edifici afectat pels bombardejos a Odessa, aquest dilluns(CCMA)

El canal de televisió digital Nexta ha publicat algunes imatges dels edificis afectats:

Les tropes russes fa dies que estan situades a prop d'aquesta ciutat i, a banda dels soldats que puguin arribar-hi des de Crimea i la zona ocupada d'Ucraïna, també s'espera que es mobilitzin els efectius que hi ha a la república no reconeguda de Transnístria, a Moldàvia.

 

Davant d'aquesta amenaça, fa setmanes que la ciutat es prepara per a un atac rus, amb els carrers plens de barricades i ciutadans entrenant-se en l'ús de les armes i tècniques de primers auxilis. I és que el milió d'ucraïnesos que viuen a Odessa no estan disposats a retre la ciutat sense resistència.

Una grup de ciutadans d'Odessa entrenant per a la guerra, divendres passat
Un grup de ciutadans d'Odessa entrenant per a la guerra, divendres passat (Reuters/Nacho Doce)

És el cas de l'Olha Moroz, dissenyadora gràfica de 26 anys, i la seva parella, un gerent d'una empresa alimentària de 32 anys, en Iavtuixenko.

Havia estat planejant el seu casament a l'estiu, però ara passen el temps en les instal·lacions on ofereixen formació bàsica a entre 80 i 150 persones al dia, mirant de tenir una mínima preparació per al dia en què les tropes russes s'apropin a la ciutat, explica l'Olha:

"Tothom ha de saber com lluitar, com fer medicaments, com ajudar els seus familiars o altres persones."

Més enllà de la seva situació estratègica, Odessa té un gran valor simbòlic per a Rússia. En l'imaginari de Putin, és un punt clau per a la reconstrucció de la Nova Rússia imperial.

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut