Els alumnes de l'escola Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú fent classe amb un ventilador
Els alumnes de l'escola Sant Jordi de Vilanova i la Geltrú fent classe amb un ventilador

Obres contra la calor en un centenar d'escoles i instituts: consulta'n la llista

Aquest estiu es fan més de 440 actuacions de millora en centres educatius amb un pressupost de 50,9 milions d'euros, dels quals 5 són per al pla de xoc contra la calor

La calor a les aules ha estat un dels cavalls de batalla de la comunitat eductiva els últims anys, perquè, amb la crisi climàtica, cada cop s'han de fer les classes a temperatures més elevades a les acaballes de curs i també en l'arrencada. En molts casos, a més de 30 graus. Educació va anunciar que posaria aire condicionat als centres amb l'alumnat més vulnerable a les altes temperatures, i ara comencen les obres de climatització en un centenar d'escoles i instituts.

És la primera fase de l'anomenat Pla d'Adequació al Canvi Climàtic, pel qual s'inverteixen 5 milions d'euros en 104 centres. S'actua, de forma prioritària, en espais comuns i polivalents.

A banda de l'aire condicionat, s'instal·len elements que mitiguen la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d'aigua, o la transformació dels patis, sobretot els de ciment, per potenciar els arbres, l'aigua i les ombres, així com el repartiment de ventiladors.

Segons Educació, durant el curs 2022-2023 s'han repartit més de 9.000 ventiladors en centres educatius.

Aquesta és la llista de centres on Educació va anunciar que es farien les obres: 

 

Educació va explicar que els primers aires condicionats s'instal·larien en centres d'educació especial i llars d'infants; després en els que tenen la majoria d'aules orientades cap al sud, sud-est i sud-oest; després els que tenen la ventilació creuada menys eficient --per exemple, els centres que no tenen finestres practicables--, i, per últim, en els edificis construïts entre el 1979 i el 2007

La llista no inclou escoles d'infantil i primària, perquè, a diferència del que passa amb els instituts o els centres que sí que són a la llista, són edificis de titularitat municipal. El Departament també preveu poder-los climatitzar, però s'ha optat per començar pels 800 edificis de la Generalitat.

 

Es permet no fer classe si fa massa calor 

Els més de 30 graus a l'aula a les hores de més insolació és una temperatura a la qual, amb la llei a la mà, no s'hauria de treballar.

A més de les obres, en el marc del pla Pla POCAT (Pla d'Organització de Centre davant de les Altes Temperatures) Educació ha elaborat una guia d'actuació per als centres en ocasió d'episodis de calor.

El pla permet a la direcció decidir si es fan o no es fan classes, tot i que en cap cas es pot escurçar la jornada. És a dir, que l'escola ha de continuar oberta i garantir la custòdia dels infants, però les famílies els poden anar a buscar. 

Protesta contra la calor a les aules, a Barcelona el 21 de juny passat
Protesta contra la calor a les aules, a Barcelona el 21 de juny passat (ACN/Blanca Blay)

També s'ha demanat als centres que localitzin espais interiors i exteriors amb les millors condicions possibles de benestar tèrmic. La guia exposa què s'ha de fer en cas d'esgotament o cops de calor. 

Tot plegat s'organitza a través d'un sistema d'alertes que reben les direccions via Telegram, perquè sàpiguen que hi ha un episodi de risc per altes temperatures en la seva àrea climàtica.
 


Més de 400 actuacions amb un pressupost de 51 milions d'euros 

L'estiu s'aprofita per obres de millora a escoles i instituts. Aquest any, s'inverteixen 50,9 milions en 442 actuacions.

Dins d'aquest pressupost hi ha els 5 milions per a la climatització. El gruix, però, és per a obres de reforma i millora, amb 44,7 milions per a 418 intervencions

És una despesa superior a la de l'any passat, quan es van fer 274 actuacions per valor de 28,5 milions. 

També invertirà un total de 6,2 milions d'euros per retirar amiant de 24 centres d'arreu del territori. 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut