Algunes pintures s'han retirat de les parets per tractar-les al laboratori i s'han retornat a les tombes (Reuters/Amir Cohen)

Obren per primer cop dues tombes romanes descobertes a Israel el segle passat

Les estructures amaguen pintures de figures de la mitologia grega, persones, plantes i animals

Actualitzat

Dues tombes amb pintures murals de l'època romana s'exhibiran per primer cop al públic després d'un acord entre el municipi israelià d'Ashkelon, a tocar de Gaza, i l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel.

Segons els investigadors, aquestes dues construccions amb sostre de volta tenen com a mínim 1.700 anys d'antiguitat i van ser descobertes per primera vegada per una expedició britànica a la dècada de 1930.

Les pintures murals que ara es podran visitar conformen un tipus de troballa poc freqüent a Israel i han estat sotmeses a un procés de restauració en els últims mesos.

Entre els traços s'hi poden veure figures de la mitologia grega, persones, plantes i animals.

"Un veritable espectacle d'una bellesa impressionant", tal com ho defineixen els responsables de la seva obertura al públic, que recorden que aquestes pintures no acostumen a conservar-se pel clima humit que hi ha a Israel, però en aquest s'han conservat força perquè eren a l'interior d'una sala relativament tancada.

Les tombes, això sí, han quedat encaixades en un parc públic a la marina de la ciutat, envoltades de torres residencials de nova construcció.

Les tombes havien estat tancades al públic des que les van descobrir (Reuters/Amir Cohen)

Nens, branques, Demèter i Medusa

Encara que pugui semblar-ho, les dues tombes no han estat sempre juntes.

La primera la va trobar a la dècada de 1930 una expedició britànica. Havia quedat plena de sorra, a uns 300 metres de la platja, i la mateixa expedició va ser la responsable d'excavar l'estructura, que data de principis del segle IV dC i consta d'una sala amb quatre cavitats adjacents.

L'edificació està decorada amb pintures que inclouen representacions com la de Demèter, la deessa mitològica grega de la terra i el gra, o imatges de vinyes i gotims de raïm, diferents tipus de fulles i branques.

Les tasques de restauració s'han allargat durant mesos (Reuters/Amir Cohen)

També hi ha representacions de nimfes que tenen el cap adornat amb corones de plantes de lotus i sostenen gerres d'on surt aigua, a més de diversos ocells, cérvols; nens collint raïm i guardant-lo en cistelles; una figura tocant la flauta de Pan; i una àmplia gamma de moltes altres imatges entre les quals destaca el cap de la gòrgona Medusa, un rostre femení monstruós amb els cabells fets de serps. 

Pel que fa a la segona tomba, els responsables del jaciment han explicat que als anys noranta es va traslladar fins a aquest emplaçament des d'un altre emplaçament de la mateixa població, per garantir-ne la preservació.

A l'interior d'una de les edificacions hi van trobar taüts de plom (Reuters/Amir Cohen)

Aquesta tomba data del segle II dC. Al centre de l'edifici hi ha una sala les parets del qual estan decorades amb pintures de colors de figures humanes, ocells i altres imatges del món animal i vegetals.

Al voltant de la sala hi ha diversos lòculs dins dels quals es van descobrir taüts de plom decorats amb el mateix tipus d'imatges que la sala.

Les dues estructures han quedat encaixades entre blocs de pisos de nova construcció (Reuters/Amir Cohen)

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaIsrael
Anar al contingut