Novetats en la llei de benestar animal: com t'afectarà a tu i a la teva mascota

L'administració podrà rescatar animals en situació de risc que estiguin a l'aire lliure sense protecció o tancats en vehicles

Actualitzat

La llei de benestar animal aprovada l'any passat es desplega en un reglament que aborda aspectes com l'obligació que els animals de companyia passin una revisió veterinària obligatòria o la formació dels futurs responsables de mascotes.

La normativa, a la qual les comunitats autònomes han fet aportacions aquest setembre abans de validar-la definitivament, prohibirà també la venda de gossos, gats i fures en botigues i ordenarà professionalment la cria d'aquests animals.

El text ha de quedar llest per entrar en vigor en els pròxims mesos.


Revisió veterinària i formació obligatòria

El reial decret de protecció als drets i benestar dels animals, al qual ha tingut accés TV3, estableix que tots els gossos, gats i fures hauran de passar, com a mínim, una revisió veterinària anual.

Pel que fa a altres animals de companyia, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 es reserva la possibilitat de determinar en un futur unes condicions mínimes.

Les espècies invasores i no domesticables --com els peixos, rèptils i amfibis verinosos-- es prohibeixen com a mascotes.

"Com podrem controlar i exigir que es compleixin aquestes directrius? Quina potestat i quina força tenim els veterinaris per obligar els tutors d'animals que venen sense microxip que l'implantin?" Xavier Serra, veterinari


Identificar la mascota abans que faci dos mesos

El reglament obliga també a identificar individualment els gossos, gats i fures abans que compleixin dos mesos d'edat. Una condició que, tot i ser obligatòria, no compleixen tots els propietaris. Segons dades de la fundació Affinity, un 89% dels gossos i un 51% dels gats a les llars tenen microxip.

La presidenta del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Verónica Araunabeña, incideix en la necessitat d'una correcta identificació: "Jo identifico el meu animal perquè si el perdo, el vull trobar. Però hi ha moltes més coses." Cita el control de l'abandonament i també de la cria.

"El que ens agrada molt d'aquesta llei és el control de la cria indiscriminada dels animals."

 

Curs de tinença responsable

Les persones que vulguin tenir un gos hauran de superar un curs obligatori de tinença responsable, que serà gratuït i de validesa indefinida. La formació, gratuïta i d'un mínim de 4 hores, s'impartirà preferentment en línia i se superarà després d'aprovar un examen tipus test.

Els continguts abordaran qüestions sobre la salut i l'atenció dels gossos, l'encaix social, les responsabilitats del titular i reflexions sobre la tinença d'una mascota com a animal de companyia.

El govern espanyol es reserva la possibilitat d'ampliar també aquests cursos als responsables de gats, fures i altres mascotes, que no hauran de fer els veterinaris ni els ensinistradors.
 

Assegurança obligatòria

Tots els propietaris de gossos hauran de disposar d'una assegurança de responsabilitat civil a tercers durant tota la vida de l'animal i amb una cobertura mínima de 100.000 euros.

Han d'estar coberts tots els danys --materials o lesions-- que les mascotes puguin ocasionar, independentment que l'acció estigui sota la responsabilitat del propietari o la d'un posseïdor ocasional, per exemple, quan una persona treu l'animal a passejar. 

"Tant si ets tu qui passeja el teu gos com si ho fa qualsevol altra persona queda cobert, perquè el que estem assegurant és el gos."

L'assegurança pot estar inclosa dins d'una altra de diferent i no en caldrà una d'específica. Per tant, seran vàlides aquelles assegurances de la llar que ja incloguin la responsabilitat civil sobre un animal de companyia.

Les fures són les altres masoctes a banda dels gossos i gats que notaran més canvis
Les fures són les altres mascotes a banda dels gossos i gats que notaran més canvis (iStock/bozhdb)

Mònica Argelagués, directora tècnica de la corredoria d'assegurances Jori Armengol, explica que pot ser que això ja estigui inclòs en l'assegurança de la llar: "En aquest cas s'ha de veure el condicionat específic."

En cas d'haver-la de contractar, qui ja tingui un gos ho haurà de fer en un termini de sis mesos des que entri en vigor el reglament. Els nous propietaris ho hauran de fer en les 48 primeres hores després d'inscriure l'animal.
 

Mascotes desateses

La llei prohibeix deixar un gos sense supervisió més de 24 hores i tres dies en el cas d'altres mascotes. Ara, la normativa permetrà a les autoritats rescatar qualsevol animal que estigui a l'interior d'un recinte o a l'aire lliure sense protecció i en situació d'abandonament perquè els titulars no n'hagin atès les necessitats bàsiques.

A més, el reglament autoritza els serveis d'emergències i els cossos de seguretat a extreure els animals de companyia que estiguin sols en vehicles tancats i exposats a condicions que puguin posar la seva vida en perill.


Gossos considerats perillosos

Aquest decret modifica l'actual règim jurídic de la tinença de gossos potencialment perillosos (GPP) amb l'objectiu de substituir el sistema de classificació per races per un sistema basat en el comportament.

A partir dels 12 mesos d'edat podran deixar la condició de perillositat si superen una prova d'aptitud. En cas de suspendre-la, no podran utilitzar-se com a animals reproductors.

La normativa de gossos considerats perillosos també canviarà
La normativa de gossos considerats perillosos també canviarà (iStock/panco971)

En el cas de l'assegurança de responsabilitat civil, la cobertura mínima haurà de ser de 150.000 euros.
 

Cria i venda d'animals

La normativa restringirà la cria i venda d'animals en un intent de reduir les taxes d'abandonament d'animals. Només es permetrà la cria de gossos, gats i fures registrats com a reproductors. En el cas dels gossos, les femelles no podran tenir més de tres cadellades en dos anys. Es prohibirà la compra de mascotes en botigues i només es podran adquirir a través de criadors professionals, que hauran d'apuntar-se en registres de les comunitats autonòmiques i disposar d'un nucli zoològic de cria autoritzat. En el cas d'adoptar animals, el reglament prohibeix l'entrega de gossos o gats de menys de 8 setmanes de vida.

Les botigues podran comercialitzar únicament animals de companyia no identificables, però l'exposició de les mascotes no podrà ser visible des de la via pública ni des de l'exterior del local. A més, s'haurà d'impedir al públic que pugui tocar la gàbia o l'animal.
 

Professionalitzar els ensinistradors

Per evitar l'intrusisme professional amb persones sense capacitació, el decret obligarà també els ensinistradors i educadors canins a inscriure's en un registre autonòmic.

Els professionals de comportament animal tindran dos anys per aportar certificats de professionalitat que acreditin les seves aptituds.

L'objectiu de la llei és lluitar contra el maltractament i l'abandonament dels animals, a més de promoure l'adopció, la tinença responsable i el control poblacional.

Segons la fundació Affinity, el 2023 es van abandonar uns 287.000 animals a Espanya i, actualment, el govern espanyol treballa en el primer estudi estadístic oficial sobre l'abandonament.

L'entrada en vigor de la llei de benestar animal va prohibir el sacrifici a les gosseres d'animals sans sense causa justificada des del 2023.


Quants animals de companyia hi ha?

Segons els xips registrats a l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC), hi ha més d'un milió i mig de mascotes a Catalunya, més que menors de 15 anys. D'aquests animals registrats, més d'un 1,3 milions són gossos, uns 300.000 són gats i hi ha també uns 6.000 petits mamífers, com fures.

Unes dades que al conjunt de l'estat espanyol representen uns 17 milions d'animals, en xifres de l'Associació de Fabricants d'Aliments per Animals de Companyia (ANFAAC).

ARXIVAT A:
Maltractament animal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut