Noves UCI multisensorials que et porten al mar o al bosc per pal·liar els deliris i seqüeles

L'Hospital de Bellvitge ha transformat tots els boxs en sales multisensorials per mirar de pal·liar els deliris i la síndrome post-UCI

RedaccióActualitzat

Dies, setmanes o mesos entre quatre parets, sense saber si és de dia o de nit, sovint sense poder-se moure del llit, i sentint els sons de les màquines que monitoritzen les seves constants...

Les unitats de cures intensives, que han tingut un paper tan rellevant durant la pandèmia, tenen com a prioritat salvar la vida dels pacients més crítics, però acostumen a ser espais molt tancats i agressius amb els pacients, que sovint en surten amb seqüeles.

És sabut que durant l'ingrés els pacients poden patir deliris transitoris, i un cop en surten, entre un 30% i un 50% tindran la síndrome post-UCI, que, segons explica el doctor Francesc Esteve, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital de Bellvitge, és com "una síndrome d'estrès posttraumàtic, com quan hem viscut algun tipus de catàstrofe, guerres... per al pacient no deixa de ser una situació traumàtica".

Es tracta del conjunt de símptomes físics, cognitius i emocionals provocats per l'ingrés i que comporten un deteriorament significatiu de la qualitat de vida després de l'alta.


UCI multisensorials 

És per això que fa temps que es treballa per humanitzar les UCI. Ara, l'hospital de Bellvitge ha fet un pas pioner en aquest sentit: ha dotat els 64 boxs de les UCI de tecnologia multisensorial per millorar la rehabilitació funcional i cognitiva dels pacients. Es tracta d'experiències sensorials que ofereixen infinites possibilitats d'interacció en funció de les necessitats individuals del pacient. 

Amb diferents elements sensorials --llums, projeccions, sons, vibracions--, les UCI es poden convertir en un bosc, el mar, una nau, un tranquil ambient nocturn, o fins i tot, visualitzar fotografies personals dels pacients, de viatges i de records, per generar experiències immersives adaptades.

 

Entre d'altres beneficis, aquest sistema ajuda a no perdre la noció del temps i a mantenir el ritme circadià dels pacients, que estan molt temps ingressats, amb diferents nivells de llum i música. O es pot utilitzar com a teràpia per aconseguir resultats en el seu estat de salut, com reduir el dolor, diu Esteve.

"Aquest entorn amb estimulació sensorial visual, auditiva i tàctil permet iniciar de forma precoç el tractament de rehabilitació dirigit a recuperar, en la mesura del possible, l'estat del pacient abans de l'ingrés. Treballem, entre altres, la prevenció del delírium i la modulació dels estímuls dolorosos tant en pacient sedat com despert."


L'ambient creat als boxs de l'UCI fomenta l'estimulació dels sentits, la realització d'accions de la vida diària, com ara menjar i beure o la cura personal, la interacció, la comunicació i la consciència del pacient crític amb ell o ella mateixa i l'entorn.

També s'utilitzarà aquesta tecnologia per aplicar tècniques protocol·laritzades d'estimulació cognitiva per treballar diferents funcions com la percepció, l'orientació, el raonament, la memòria i l'orientació espacial i temporal, fonamental.

"Podrem estimular d'aquesta forma les àrees cerebrals de la percepció sensorial, el control motor, la cognició, les emocions i la comunicació", puntualitza Francesc Esteve.

Una altra utilitat de les tècniques d'estimulació multisensorial és l'aplicació de procediments invasius i freqüents a les UCI, com són la inserció de catèters o drenatges, tractaments i la realització de cures habituals.

"Hi haurà moment que haurem de buscar un ambient més relaxant i hi haurà moments que haurem d'incentivar l'exercici i treballar amb ell perquè pugui sortir com abans millor de l'UCI", afegeix Rafa Justel, cap d'Infermeria del Malalt Crític de l'Hospital de Bellvitge.

Tot el personal d'infermeria, de fisioteràpia i la nova figura que s'ha incorporat, el terapeuta ocupacional, coneixen totes les possibilitats i les poden aplicar en funció de les necessitats, com diu Maria Miñana, una de les noves terapeutes ocupacionals de Bellvitge:

"El que nosaltres intentem és reduir les seqüeles i recuperar al màxim les capacitats perquè el pacient pugui sortir el millor i el més autònom o independent possible."


L'ús més conegut i estès de la teràpia multisensorial és amb persones amb discapacitat intel·lectual o física, i que ara s'estén a la millora i humanització de les UCI. L'Hospital de Bellvitge ja ha començat a avaluar els beneficis de la iniciativa, finançada amb fons europeu, que suposa un canvi de paradigma d'una UCI tancada a una UCI oberta, on a més de les funcions vitals es cuida la part emocional i social del pacient.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut