Una de les imatges d'una ossa i els seus dos cadells a les muntanyes de la Vall d'Aran (Fundació Os Bru i DEPANA)

Noves imatges de cadells a la Vall d'Aran confirmen el creixement de la població d'ossos

Es tracta d'una femella i les seves dues cries, que formen part dels més de 90 exemplars que es calcula que hi ha actualment al Pirineu

Una ossa i els seus dos cadells han estat vistos corrent per una muntanya de la Vall d'Aran. Les imatges les han gravat la Fundació Os Bru i la Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (DEPANA), que també ha observat una altra família en aquesta zona.

Les gravacions confirmarien que diverses femelles s'han reproduït aquest any i, per tant, la població d'ossos creix a poc a poc al Pirineu i ara se situaria al voltant dels 90 exemplars.


Una dotzena de cadells a l'altra banda de la frontera

Fa pocs dies, un informe de l'Oficina Francesa de la Biodiversitat va posar de manifest que s'havien vist una dotzena de cadells entre abril i juny a l'altre costat de la frontera. Eren cinc femelles, acompanyades d'entre una i tres cries cadascuna, totes vistes en zones limítrofes amb les comarques de muntanya de la demarcació de Lleida. 

Ara falta que es confirmi la presència de nous ossos a la zona a partir de l'anàlisi de les mostres recollides, però també de les càmeres i el seguiment que se'n fa. Segons les últimes dades fetes públiques pel Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru, el 2023 hi havia 83 exemplars al Pirineu, repartits entre les comarques de la Vall d'Aran, el Pallars, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. Però aquest estiu se n'han albirat nou més, i la població ja podria situar-se per sobre de la norantena.

L'ossa i els dos cadells vistos aquests dies a la Vall d'Aran podrien ser part d'aquests exemplars comptabilitzats per l'Oficina Francesa de Biodiversitat i haver creuat la frontera.

Preocupació entre els ramaders

L'augment de la població d'ossos bruns al Pirineu ha generat preocupació entre els ramaders, que denuncien que és incompatible la coexistència entre la ramaderia i aquests animals. Cal recordar que, aquesta primavera, sindicats agraris van organitzar protestes després que alguns exemplars d'os fossin vistos a prop de carreteres, de zones habitades i també d'alguns dels seus ramats.

El departament d'Acció Climàtica respon els ramaders i assegura que, tot i el creixement de la població d'ossos al Pirineu, durant el 2023 es van comptabilitzar 16 atacs, i els danys es mantenen estables. A més, la conselleria també recorda que ja fa anys que s'han reforçat les mesures de prevenció amb l'agrupament de ramats o la protecció dels ruscs d'abelles.

ARXIVAT A:
Medi ambientRamaderiaBiodiversitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut