Les explosions d'aquest dimecres han tornat a mobilitzar els serveis sanitaris d'urgència (Reuters)

Nova onada d'explosions al Líban amb 20 morts i 450 ferits, ara amb walkie-talkies

Les detonacions arriben un dia després de l'atac massiu amb explosions d'aparells buscapersones que dimarts van causar 12 morts i gairebé 3.000 ferits
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Pròxim Orient

Diverses regions del Líban, inclosa la capital, Beirut, han estat escenari aquest dimecres de noves explosions de dispositius de comunicació. En aquest cas, es tractaria d'emissors tipus walkie-talkie.

A causa d'aquestes detonacions hi hauria com a mínim 20 morts i més de 450 de ferits, segons el ministeri de Salut del país.

La nova onada d'explosions arriba tot just l'endemà que l'explosió de milers de dispositius buscapersones hagi provocat la mort de com a mínim 12 persones i prop de 2.800 ferits.

Múltiples fonts responsabilitzen el Mossad, l'agència d'intel·ligència israeliana, de l'atac contra combatents de Hezbollah, però de moment Israel no s'ha referit directament sobre la qüestió.

Les noves detonacions les ha confirmat la cadena de televisió Al-Manar, vinculada al partit-milícia xiïta libanès Hezbollah, contra qui sembla que s'ha dirigit de nou l'atac, que s'ha registrat aquesta tarda, hora local.

Com a mínim una de les explosions ha tingut lloc prop d'un funeral organitzat per Hezbollah pels morts de dimarts.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha alertat que aquestes dues onades d'explosions són la confirmació que hi ha un "greu risc" d'escalada del conflicte entre la milícia i Israel.

Per Guterres, aquestes explosions podrien ser la prèvia d'una "important operació militar":

"És el senyal que confirma que hi ha un risc greu d'una escalada dramàtica al Líban, i cal fer tot el possible per evitar-la."


Israel hauria precipitat l'atac als busques perquè la milícia sospitava

Al Pròxim Orient no s'havia vist mai un atac com el d'aquest dimarts al Líban, quan els buscapersones que milers de milicians de Hezbollah portaven a la butxaca van explotar gairebé simultàniament.

Diverses informacions periodístiques apunten que Israel tenia planificat activar aquest atac per més endavant, i volia que fos el detonant d'una possible invasió terrestre del sud del Líban amb l'objectiu d'allunyar Hezbollah de la frontera per assegurar el retorn dels 60.000 desplaçats del nord d'Israel.

Segons les mateixes informacions, la milícia xiita libanesa començava a tenir sospites sobre els buscapersones, i per això l'atac amb aquests dispositius s'hauria precipitat.

Sigui com sigui, aquest atac ha estat una autèntica humiliació per a la milícia, que gairebé des del primer moment n'ha acusat els serveis secrets d'Israel i ja ha promès venjança.

Simpatitzants de Hezbollah traslladen el fèretre d'un milicià mort en les explosions de dimarts (Marwan Naamani / Europa Press)

Després d'unes hores de desconcert, aquest dimecres Hezbollah ha assegurat que ha llançat el primer atac als seus arxienemics des de l'explosió dels buscapersones, dirigint coets contra les posicions de l'artilleria israeliana.

Això, en una regió on ja hi ha la guerra de Gaza, fa témer una perillosa escalada de violència. Però les unitats operatives de Hezbollah han quedat molt afectades i, per tant, caldrà veure quan i com s'hi poden tornar.

 

Israel anuncia que la guerra entra en una "nova fase"

Per ara, davant l'escalada de la tensió, l'exèrcit israelià ja ha començat a desviar tropes des de Gaza cap a la frontera amb el Líban.

Ja fa dies que fonts militars israelianes diuen que ara, abans no arribi l'hivern, seria un bon moment per envair el sud del país veí aprofitant que, a banda i banda de la frontera, deseners de milers de persones han estat evacuades i que els Estats Units estan ocupats en la campanya electoral.

Aquest dimecres, en les seves primeres declaracions des que va començar l'onada d'explosions, el primer ministre hebreu, Benjamin Netanyahu, s'ha limitat a dir que tenen la intenció de "retornar els residents del nord [d'Israel] sans i estalvis a casa seva".

Poc abans, el ministre de defensa, Yoav Gallant, ha avisat que el país es dirigeix cap a una "nova fase" de la guerra a Gaza, a mesura que desplega més tropes i recursos prop de la frontera amb el Líban: "Som en una nova fase i cal adaptar-nos", ha dit.

També ha lloat els serveis secrets hebreus, el Mossad, pels seus "grans èxits", tot i que no ha volgut relacionar-los directament amb les explosions ni se n'ha atribuït l'autoria. La milícia Hezbollah ja ha anunciat que prendrà represàlies.

 

 

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut