Donald Trump ha protagonitzat dos mesos d'anuncis --i firmes-- constants sobre nous impostos als productes que entren als Estats Units (Al Drago/CNP/Zuma Press/ContactoPhoto)

Nova onada d'aranzels dels EUA: quins hi ha en vigor i quins s'hi afegiran aquesta setmana

Trump ha batejat aquest 2 d'abril com el "dia de l'alliberament", per l'entrada en vigor d'aranzels en sectors com l'automòbil o l'agricultura

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres, 2 d'abril, està marcat en vermell al calendari com la data en què està previst que els Estats Units de Donald Trump començaran a aplicar aranzels a diversos productes d'importació, com ara els automòbils i els seus components.

I és el dia que, a les deu del vespre, a la Casa Blanca, Trump anunciarà formalment quins aranzels pensa aplicar als seus principals socis comercials. Són els anomenats "aranzels recíprocs", que busquen, segons els arguments de la Casa Blanca, reequilibrar unes pràctiques comercials injustes que castiguen la indústria dels Estats Units. 

El dia de l'alliberament, tal com l'ha batejat el mateix Trump, serà una prova de foc per avaluar la política aranzelària del president nord-americà, que ja fa setmanes que aplica gravàmens a les importacions d'acer i alumini, i també grava --amb diferent intensitat i abast-- productes procedents de Mèxic, la Xina i el Canadà

Una política que xoca amb la dels seus antecessors --i fins i tot amb la del seu primer mandat-- i que ha enfrontat el president nord-americà amb molts dels socis del país, amb la idea d'atraure inversions i corregir dèficits comercials, però també de pressionar per aconseguir altres objectius polítics.

Al febrer, per exemple, va anunciar aranzels a productes provinents de Mèxic i el Canadà. Després els va ajornar un mes, quan Mèxic es va comprometre a reforçar la frontera. I, finalment, les negociacions no van arribar a bon port i els aranzels s'han acabat aplicant.

Cua de camions a Ciudad Juárez per entrar als Estats Units (Reuters/Jose Luis Gonzalez)

En aquest moment, i a l'espera que Trump pugui continuar aprovant noves mesures i desdient-se d'alguna de les anunciades, la situació aranzelària és la següent, començant per les mesures que es preveu que entrin en vigor aquest 2 d'abril: 
 

Els nous aranzels

  • Aranzels als productes de Mèxic i el Canadà emparats pel T-MEC (tractat entre Mèxic els EUA i el Canadà).
     
  • Aranzels a les importacions de productes agrícoles, farmacèutics, microxips i semiconductors. Podrien vorejar el 25%. Les últimes informacions apunten, però, que el seu anunci pot ajornar-se encara unes setmanes. 
     
  • Aranzels del 25% als països que comprin petroli de Veneçuela, ja sigui directament o a través d'un tercer. Una de les afectades és Repsol, que és al país llatinoamericà des del 1993. 
     
  • A partir de dijous dia 3, aranzels del 25% per a tots els automòbils importats pels Estats Units, així com per als components no fabricats als EUA, Mèxic o el Canadà, exempts d'aquests gravàmens. 

Els que s'han anunciat però no s'han precisat

Els Estats Units van anunciar el 13 de febrer la imposició d'aranzels "recíprocs" a països que graven els productes nord-americans. Trump es va donar un termini de "setmanes" o "mesos", i posteriorment es va saber que també s'aplicarien des del 2 d'abril.

Aquest dimarts, Trump rebrà un informe amb els detalls de les mesures, tot i que encara és difícil de precisar-ne l'abast perquè, segons la Casa Blanca, seran diferents per a cadascun dels socis comercials dels Estats Units. I dimecres al vespre està previst que entri en el detall, assenyalant els principals països impactats per aquests aranzels. Entre ells, de ben segur, hi haurà els membres de la Unió Europea, i també països emergents com la Índia o la Xina. 

Donald Trump després de firmar l'ordre dels aranzels
Donald Trump, després de firmar una de les ordres de nous aranzels (EFE/EPA/FRANCIS CHUNG)

L'objectiu de Trump és compensar els gravàmens (per exemple l'IVA) d'altres països als productes i serveis dels Estats Units, així com les subvencions i ajudes estatals o, fins i tot, aquelles normatives que segons Washington perjudiquin els fabricants dels EUA. 

El 21 de febrer, el president nord-americà també va signar una ordre executiva que amenaça d'imposar aranzels als països que apliquin taxes digitals a empreses nord-americanes. 

El 13 de març, a més a més, va dir que imposarà un aranzel del 200% al vi i a la resta de begudes alcohòliques procedents de la Unió Europea, en represàlia pels plans de Brussel·les de gravar les importacions de whisky nord-americà. 

El 27 de març va assegurar que està disposat a aplicar aranzels a "gran escala" a la UE i al, Canadà si tots dos col·laboren econòmicament per perjudicar els Estats Units. 

Els que ja estan en vigor

Des del 4 de març hi ha aranzels del 25% a importacions procedents de Mèxic i el Canadà, un 10% en el cas dels productes energètics canadencs. Fins a aquest 2 d'abril en quedaven exempts el sector de l'automòbil i els productes coberts pel tractat de lliure comerç (T-MEC). 

Els productes xinesos també paguen des del 4 de març un 10% d'aranzels, un gravamen que se suma a un altre del 10% vigent des del febrer.

A més, des del 12 de març es van posar en marxa els aranzels del 25% a les importacions d'acer i alumini de tots els països del món, i que Trump va arribar a parlar d'apujar fins al 50% en el cas del Canadà.

Primera ronda de contramesures de la UE contra els aranzels dels EUA a l'acer i l'alumini
L'acer o l'alumini són alguns dels productes afectats pels aranzels de Trump (Reuters/Carlos Osorio)

Represàlies d'altres països i blocs comercials

Paral·lelament a l'aplicació d'aquests aranzels, els països afectats també s'han posat les piles per gravar els productes nord-americans que entren per les seves fronteres.

Així, la Comissió Europea ha acordat que aplicarà aranzels graduals sobre importacions de productes dels EUA valorats en 26.000 milions d'euros, en resposta als gravàmens imposats a les exportacions d'acer i alumini.

Tot i que al principi va articular la resposta en dues fases, finalment Brussel·les va anunciar que aplicaria totes les contramesures a partir de mitjans d'abril

Els productes gravats són una barreja de béns industrials (acer, alumini, tèxtils, electrodomèstics...) i agrícoles (aviram, carn de boví, ous, hortalisses i aliments del mar). 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha carregat contra els aranzels aplicats per Trump (Reuters/Stephanie Lecocq)

Pel que fa a la Xina, el govern ha imposat dos paquets d'aranzels als productes dels EUA, un el 10 de febrer i un altre el 10 de març. Aquests gravàmens oscil·len entre el 10% i el 15% i afecten mercaderies com petroli, gas, carbó, cotó i productes agrícoles i ramaders.

En el cas del Canadà, el govern grava des del 13 del març amb aranzels del 25% una sèrie de productes nord-americans valorats en 20.700 milions de dòlars, entre els quals ordinadors, eines i acer.

Aquests aranzels, amb què el Canadà respon als gravàmens nord-americans a l'acer i a l'alumini, se sumen als que ja aplicava des de principis de març sobre productes valorats en més de 19.000 milions d'euros.

El primer ministre canadenc, Mark Carney, va conversar telefònicament divendres amb Trump i va explicar que els dos països començaran a negociar una nova relació econòmica i de seguretat després de les eleccions canadenques del 28 d'abril. 

Per acabar, Mèxic ha insistit que negocia per evitar que entrin en vigor els aranzels i que esperarà a veure com es concreten els dels EUA per respondre-hi.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaEstats UnitsDonald Trump XinaVeneçuelaMèxicCanadà
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut