Els lladres acostumen a actuar en àrees de servei i de descans
Catalunya Migdia

Nova modalitat de robatori a l'AP-7, amb inhibidors que deixen les portes dels cotxes obertes

En les últimes 48 hores, els Mossos han fet 4 detencions relacionades amb aquest delicte, que consisteix a evitar que el senyal de tancament que enviem quan premem el comandament arribi al vehicle

Actualitzat

Si aquest estiu heu conduït per l'AP-7 segur que us heu fixat en els rètols lluminosos que adverteixen de la presència de lladres punxa rodes. Els missatges, en anglès i francès, diuen: "No confiïs en desconeguts. Una punxada? Podria ser una estafa". Des que es va posar en marxa aquesta campanya informativa, el nombre de denúncies per aquests delictes han baixat un 15%, però alhora han sorgit noves modalitats de robatoris a les autopistes.

Un d'aquests nous mètodes consisteix a utilitzar inhibidors de freqüència que actuen sobre el comandament del cotxe i fan creure als conductors que han tancat el vehicle, quan --en realitat-- queda obert.

Segons han avançat els Mossos a Catalunya Ràdio, en les últimes 48 hores s'han fet 4 detencions a l'AP-7 relacionades amb aquest tipus de delicte.


Com actuen aquests lladres?

Normalment, ho fan en grups de tres o quatre persones i trien les víctimes en àrees de servei, de descans i benzineres. Arribat el moment oportú, activen l'inhibidor, com explica el cap de la Unitat Operativa de Mobilitat dels Mossos:

"Tu tanques el cotxe, i com que ells estan interferint en aquella freqüència, el senyal de tancament de portes no arriba al teu vehicle i es queda obert, no es tanca."

A partir d'aquí, els lladres obren la porta amb tota tranquil·litat, sense forçar ni trencar res, i --el més important-- sense aixecar cap mena de sospita perquè sembla que siguin els propietaris del vehicle. Quan els autèntics propietaris tornen al cotxe, troben que els han desaparegut l'equipatge i tots els objectes de valor.

A més, com que aquest delicte no comporta cap acció violenta, les penes que suposa són molt baixes. Tot plegat pot quedar en un simple furt i no es considerarà robatori.


La tinença i ús d'inhibidors és il·legal

La llei general de telecomunicacions tipifica com a infracció molt greu la comercialització, tinença i ús d'aquests dispositius amb la intenció de generar interferències, com és el cas que ens ocupa.

Tot i això, aquesta mena d'inhibidors es poden comprar sense problemes per internet. Tenen la mida d'un paquet de tabac i --segons la seva potència-- poden tenir diferents radis d'acció. Poden arribar fàcilment als 40 metres de radi, i els més grossos --grans com un maletí de feina-- fins als 100 metres.

Els Mossos aconsellen deixar el cotxe en llocs visibles i transitats (Google Streetview)


Com podem evitar aquest engany

No hi ha massa secrets. Hauríem d'agafar el costum d'assegurar-nos que el cotxe queda realment ben tancat quan el deixem aparcat --allà on sigui-- i no confiar només en l'indicador acústic que fa el comandament del vehicle.

Tenint en compte, però, que aquests grups de lladres actuen principalment en àrees de servei i descans de l'AP-7, els Mossos recomanen estacionar el vehicle en zones que quedin dintre del radi d'acció de les càmeres de seguretat.  

En cas que portem objectes de valor, els Mossos recomanen fer fotografies del cotxe carregat i conservar les factures del que portem dins del vehicle per poder reclamar a les companyies d'assegurances en cas que siguem víctimes d'un robatori.

 

ARXIVAT A:
TrànsitSeguretatAP-7
Anar al contingut