Nova denúncia per delicte d'odi contra la líder d'Aliança Catalana, Sílvia Orriols

La Fundació Ibn Battuta l'ha interposada a la Fiscalia d'Odi de Barcelona per islamofòbia i per les traves en l'empadronament

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Ferran Moreno

Periodista de TV3 especialitzat en desigualtats i drets humans

@FerranMorenoG
Actualitzat

La diputada d'Aliança Catalana i líder de la formació xenòfoba, Sílvia Orriols, ha estat denunciada per un delicte d'odi contra les persones migrants i contra el col·lectiu magrebí. 

La denúncia l'ha presentada aquest dimarts a la tarda la Fundació Ibn Battuta a la Fiscalia especialitzada en delictes d'odi i discriminació de Barcelona. 

L'entitat basa la denúncia en dos motius: per una banda, les traves en l'empadronament. La fundació relata que des que és alcaldessa de Ripoll, Orriols ha posat entrebancs que produeixen "dilacions injustificades" a les persones migrants. 

Denuncien que el tràmit s'ha convertit en una "odissea", que envia la policia local a fer verificacions presencials i que "únicament posen en dubte el col·lectiu migrant".

Ibn Battuta adjunta en la denúncia exemples de missatges d'Orriols a les xarxes socials, en què manifesta que "continuarà desestimant els empadronaments de qui ha vingut a estafar a Ripoll i Catalunya". 

Per altra banda, la fundació recull que la diputada "incita sense cap mena de dubte a la islamofòbia" i que "crea un ambient de tensió i malestar entre els ciutadans de Ripoll". 

En un document de 125 pàgines que han traslladat a la Fiscalia, recopilen més de 200 missatges d'Orriols. Per l'entitat, han provocat "un mal irreparable a la segona generació", que fins a l'any passat s'havien sentit plenament ripollesos i ara se senten com "els altres o estranys". 

I transcriuen algunes piulades de l'alcaldessa, en què defineix l'islam com "una amenaça per a la civilització occidental", parla del vel com a "parrac" o bé vincula la baixa natalitat dels catalans amb el fet "d'haver de mantenir els fills dels marroquins". 

La fundació demana que Orriols sigui condemnada per la versió agreujada del delicte d'odi, el precepte 510.1.3. Implicaria entre tres i quatre anys de presó, per haver-se manifestat a través d'internet i de mitjans de comunicació, arribant a un nombre elevat de persones. 

Sílvia Orriols al seu despatx a l'Ajuntament de Ripoll
Sílvia Orriols al seu despatx a l'Ajuntament de Ripoll (ACN/Lourdes Casademont)


Les traves en l'empadronament, a Ripoll i a molts altres municipis

Els denunciants concreten que són conscients que les traves per empadronar-se no són exclusives de Ripoll, però que la diferència en el cas d'Orriols és que ella se'n vanta públicament, de posar-ho difícil

De fet, diferents sondejos de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) han recollit impediments en el padró en ciutats com Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Vic, Santa Coloma de Gramenet, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Manlleu, Mataró, Mollet, Rubí, Salt, Girona i Vilafranca del Penedès. 

Ibn Battuta descriu que en el cas de Ripoll no es donen arguments que justifiquin les demores, sinó que "simplement és per fer patir les persones i que decideixin marxar del municipi". 

La denúncia de l'entitat recull diversos casos de famílies que han estat mesos sense poder escolaritzar els seus fills. Un d'ells descriu el cas d'un menor que ha estat més de tres mesos sense escolaritzar, pendent de l'Ajuntament validés l'empadronament de la família. 

Algunes de les reaccions de la líder d'Aliança Catalana han estat missatges com ara: "Pobrets, per culpa de l'Orriols s'han de pagar el xarop... No ho veieu, que venen aquí a viure del 'cuento' mentre vosaltres us lleveu a les 5 per anar a treballar?".


La Generalitat va sancionar Orriols amb 10.000 euros

El Departament d'Igualtat i Feminismes va sancionar Sílvia Orriols amb 10.000 euros per unes declaracions a 8TV en què assegurava, entre altres coses: "els musulmans no reconeixen democràcies europees ni lleis civils", "la xaria és incompatible amb els valors d'Occident" o "en una Catalunya islàmica hi hauria violacions en grup, mutilacions genitals, matrimonis forçats". 

La Generalitat va confirmar la sanció el mes d'abril, interposada en virtut de la llei d'igualtat de tracte i no discriminació, després que la Generalitat rebutgés les al·legacions d'Orriols.

La conselleria de Tània Verge confirma que Aliança Catalana va presentar un darrer recurs d'alçada, i ara el mateix departament ha de resoldre en les pròximes setmanes. 

No és la primera vegada que Orriols rep una denúncia per un delicte d'odi. L'associació islàmica Annour la va denunciar el 2020 després que acusés els impulsors de l'obertura d'una nova mesquita de "consentir el fanatisme religiós". 

El jutjat de primera instància i instrucció de Ripoll va arxivar la causa el febrer de 2021 amb l'argument que a l'aleshores regidora l'emparava la llibertat d'expressió. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut