La diputada Cristina Casol, al Parlament, el passat mes de novembre
La diputada Cristina Casol, al Parlament, el passat mes de novembre (ACN/Nico Tomàs)

Nova denúncia per "assetjament per raó de gènere" a Junts, ara de la diputada Cristina Casol

El Parlament ha activat el protocol d'igualtat i una empresa externa investiga el cas, que s'afegeix a la denúncia pública feta per la seva companya de grup Aurora Madaula el novembre passat

La diputada de Junts Cristina Casol ha denunciat el seu grup parlamentari per "assetjament per raó de gènere". La número 2 per Lleida a les eleccions del 2021 va registrar la denúncia al novembre a l'Oficina d'Igualtat del Parlament, segons publica el diari Ara.

La cambra va activar el protocol d'igualtat i va obrir una investigació que porta l'empresa externa Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress). L'informe que en surti el rebrà la mesa del Parlament, que és qui decidirà, al final, si s'aplica o no una sanció.

El cas s'afegeix a la denúncia que va presentar una altra diputada de Junts, Aurora Madaula, al ple de les dones del 24 de novembre passat. Madaula va denunciar "violències silencioses" per part de "companys i companyes" de Junts. La permanent del partit va elevar aquestes acusacions al comitè de garanties, que encara no ha resolt res sobre aquesta denúncia. Mentrestant, Madaula, que és diputada i secretària segona de la mesa, està de baixa mèdica.

Quatre dies després del seu discurs, 22 diputats de Junts (dels 32 del grup) van signar un escrit contra Madaula. Alguns van publicar missatges a les xarxes socials assegurant que la discrepància política mai pot ser considerada violència, i la sectorial de feminisme de Junts va demanar obrir expedient a la diputada, en considerar que Madaula havia fet un ús polític del masclisme.

La presidenta del Parlament, Anna Erra (Junts), es va reunir amb Madaula a finals de novembre, i la va instar a "reflexionar" sobre si s'havia de mantenir a la mesa davant la "manca de confiança".

Tant Madaula com Casol són considerades properes a la presidenta de Junts, Laura Borràs, expresidenta de la cambra, condemnada a 4 anys i mig de presó i 13 d'inhabilitació per delictes vinculats a la corrupció.

De fet, poc després del discurs de Madaula, l'expresidenta del Parlament, present a la cambra des de la tribuna de convidats, el va compartir al seu compte d'X (antic Twitter):

ARXIVAT A:
Violència masclistaJuntsParlament de Catalunya
Anar al contingut