La psicòloga del SIC Cecília Gelpí parla amb la testimoni (3Cat)

Nova atenció psicològica urgent en menys de dues hores per violència masclista

La Conselleria d'Igualtat i Feminismes ofereix atenció psicològica en situacions de crisi, amb especialistes que es poden desplaçar en qualsevol punt del país ràpidament

Begoña Grigelmo Miguel/Josep Maria Porta PalauActualitzat

Patir una agressió masclista pot desencadenar efectes devastadors en l'àmbit emocional en la persona que ho viu i en el seu entorn. La intervenció psicològica immediata en un moment de crisi pot ser clau per apaivagar-ne l'impacte. Amb aquest objectiu, el govern ha ampliat el Servei d'Intervenció en Crisi (SIC), que funcionava de manera puntual des de fa uns anys i que des del gener s'ha desplegat per tot el territori.

Hem parlat amb una testimoni que, poc després de l'agressió sexual que va patir, va rebre l'atenció de la Cecília Gelpí Arroyo, psicòloga clínica especialista en violències i trauma. Forma part del Servei d'Intervenció en Crisi (SIC), que fins ara atenia cada any entre sis i vuit casos de mitjana.

Recorda que en els primers moments no sabia ben bé posar nom al que havia passat. "En aquell moment vaig patir molta vergonya. No ho identificava com una agressió sexual", explica.

"Com que els fets van passar en una festa major, em van ajudar molt els meus amics, perquè si arribo a estar sola, callo i aquí no hauria passat res", afegeix.

Amb l'ampliació del servei es preveu arribar a atendre fins a 560 dones, amb un pressupost d'1,2 milions d'euros i 33 psicòlogues repartides per tot Catalunya.


De la negació dels fets a la vergonya

El SIC és un servei d'assistència psicològica d'emergència pensat per atendre les persones que es troben en una crisi o en un moment d'alt impacte emocional per haver viscut un feminicidi, una agressió sexual o una altra situació de violència masclista. Gelpí destaca:

"Són situacions amb probabilitat que siguin traumàtiques. Per tant, si nosaltres hi intervenim des del primer moment podem veure quin impacte estan tenint i normalitzar les reaccions de la persona que ha patit aquella situació, en un context que ha estat anormal."

Aquesta psicòloga assegura que totes les reaccions són esperables, des d'un bloqueig a una negació dels fets, i que la culpa i la vergonya són emocions amb què han de treballar sovint:

"Aquests sentiments de vergonya o de culpa són els que fan que callis, i això és el que no podem consentir com a societat, no? Has de parlar i et crec."

"Rebre aquesta primera atenció psicològica, que sigui especialitzada i que no revictimitzi és clau per iniciar un procés de recuperació de la violència viscuda i per afrontar els següents passos", ha assegurat la directora general per a l'Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich Solé, durant la presentació del nou Servei d'Intervenció en Crisi.

És una intervenció immediata i limitada en el temps, amb una durada màxima de set dies (3Cat)

La testimoni amb qui hem parlat prefereix mantenir l'anonimat perquè viu en un poble petit i no vol veure més vulnerada la seva intimitat, ni tampoc que la identifiqui la persona que la va agredir. Té por: "el que fa més mal és la gent que posa en dubte el que ha passat", admet.

"En un poble petit corren tota mena de comentaris: des que no m'ha passat res a extrems molt extrems; i també fa molt mal la gent que es posa de part de l'agressor i troben que ell és més víctima que jo. Aquestes coses fan molt mal i jo crec que amb això em va ajudar molt, la Cecília."

Ella es va veure encoratjada a denunciar l'agressió gràcies a la família i els amics, que li han fet costat en tot moment.

L'endemà dels fets va anar a la policia i va comprovar que la seva vivència no havia estat l'única experiència de violència d'aquella nit: "Em vaig trobar amb altres noies del poble. Hi va haver quatre casos de violència, no tots del mateix agressor, però com a mínim dos, sí".

També va ser la família qui la va animar a acceptar l'ajuda psicològica que els van oferir per poder intervenir de manera immediata.

En el seu cas, va ser l'alcalde del poble qui els va dir que hi havia la possibilitat de demanar aquesta assistència psicològica d'emergència: "Jo no veia que necessitava ajuda. Ho vaig fer més aviat per pressió de la meva mare, però després de la trucada de la psicòloga vaig adonar-me que realment ho necessitava", assegura.

Ajuda per reconèixer l'agressió

La psicòloga que la va atendre manifesta que en ella va veure el que sovint passa a moltes altres dones agredides: "Es va anar obrint a mesura que anava normalitzant el que sentia, amb emocions com la vergonya, perquè també els expliquem quines són les reaccions que desperta una vivència així en altres dones agredides".

Aleshores va ser quan va poder posar paraules al que li havia passat i reconèixer plenament la seva vivència com una agressió sexual.

"No vam poder quedar amb la Cecília perquè no vivia a Catalunya en aquell moment, però sí que cada dia fèiem un seguiment de com estava", explica la testimoni.

"M'enviava un missatge preguntant-me: 'Com estàs?', 'Vols que et truqui, avui?', 'A quina hora?'. M'anava molt bé tenir una persona a qui li podia explicar tot", afegeix agraïda.

Un dels consells més immediats que reconeix que li va anar molt bé va ser aïllar-se de les xarxes socials: "No m'havia plantejat desinstal·lar-me Instagram o coses així. Em semblava una ximpleria, però vaig rebre molts missatges del tipus: 'Ets una exagerada', o bé 'Pobre, què li faran? A veure si el tancaran a la presó per culpa teva...', em deien".

Es preveu poder atendre fins a 560 dones amb 33 psicòlogues repartides per tot Catalunya (3Cat)

Atenció presencial, telefònica o en línia les 24 hores

Les psicòlogues del Servei d'Intervenció en Crisi poden atendre, en un moment d'emergència, tant de manera presencial com per telèfon o en línia.

"Una situació de violència masclista pot ser altament estressant, i es tracta de fer veure a la persona quins són els mecanismes que ha tingut al llarg de la vida per afrontar situacions estressants i quins són els que l'han ajudat i quins no", explica Gelpí.

Tant ella com les altres especialistes en atenció a les violències estan preparades per actuar en qualsevol moment, tots els dies de l'any, i poden desplaçar-se a qualsevol punt del territori en menys de dues hores.

El moment d'emergència que porti a activar el servei pot ser immediatament després que es produeixi l'agressió o temps després, si la persona que ha patit la violència està passant per un moment de crisi en què necessita ajuda urgent.

"No deixarem cap dona sola", ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge:

"Atenem totes les violències, tant les més recents com les que no són recents, ni que hagin passat mesos o anys, perquè entenem que les dones demanen ajuda o denuncien els fets quan poden o quan surt el trauma per la violència viscuda."

Qui demana la intervenció psicològica?

La intervenció d'emergència la requereixen professionals que entren en contacte amb la persona agredida o amb el seu entorn: Mossos, sanitaris, treballadors dels serveis socials o personal d'atenció del telèfon de les violències masclistes, per exemple, que veuen que cal actuar en l'àmbit psicològic de manera imminent.

Sempre hi ha d'haver el vistiplau de la víctima, i quan la psicòloga es posa en contacte amb ella és l'especialista qui valora si, efectivament, una intervenció urgent pot ser beneficiosa o no. Per posar en marxa el servei es tenen en compte criteris com la gravetat dels fets i l'impacte en la salut mental de la persona agredida.

"L'impacte en la salut mental pot significar que tinguis problemes de son, deixis de menjar o mengis més, deixis de relacionar-te, tinguis molta tristesa, més irritabilitat...", detalla la psicòloga Cecília Gelpí. Afegeix: "Si tu prèviament saps que et pot passar això, t'ajuda també a afrontar-ho".

Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat
Entrada de la Ciutat de la Justícia, a l'Hospitalet de Llobregat (Europa Press/Departament de Justícia)

L'impacte d'un procés judicial revictimitzador

L'especialista explica també que durant el procés d'intervenció urgent sovint li toca entomar emocions que sorgeixen arran d'episodis que pot patir la dona durant el procés de judicialització del cas i que "són sovint revictimizants".

És el cas de la noia que explica el seu testimoni: durant el judici ràpid que es va fer pocs dies després de l'agressió li van preguntar si estava despullada, com anava vestida i si havia begut.

"L'estem jutjant a ella?", es pregunta Gelpí, que insisteix a fer una crida: "Tots els recursos que intervenim amb una dona que ha patit una violència així hem de ser molt curosos: preguntar detalls és revictimitzant. La nostra actuació ha de ser reparadora i causar el mínim dany possible. I en l'àmbit judicial hi ha molt camí per recórrer: posem la mirada en qui se suposa que ha comès l'acte violent".

Assistència immediata de set dies com a màxim

L'acompanyament en crisi és una intervenció immediata i limitada en el temps, amb una durada màxima de set dies, de cara a oferir una primera ajuda emocional que pugui atenuar l'impacte i trastorns a mitjà i llarg termini, i que en pocs dies les persones ateses puguin ser derivades a un recurs de la xarxa, on especialistes en violències puguin treballar amb elles en el seu procés de recuperació.

És un servei pensat tant per a la persona agredida com per a les persones del seu entorn a qui la violència pot afectar a escala emocional, com la parella, els fills, altres familiars, amics o companys d'estudis i feina.

Oficina d'atenció a la víctima de violència masclista dels Mossos d'Esquadra
Oficina d'atenció a la víctima de violència masclista dels Mossos d'Esquadra (3Cat)

De fet, les psicòlogues del SIC també poden intervenir amb professionals que es puguin veure involucrats en la situació de violència, com Mossos d'Esquadra o professionals de la salut. Les atencions poden ser individuals, grupals o comunitàries.

"Acabar amb les violències masclistes és una cursa de fons, en som conscients", reconeix la consellera Verge, "però a partir d'ara comptem amb una nova eina per acompanyar les dones des del primer moment de manera presencial i especialitzada, en qualsevol punt del país".

La psicòloga Cecília Gelpí insisteix que l'acompanyament que fan ajuda la persona que ha patit una agressió a donar un sentit al que ha passat i recuperar-se de la violència:

"No li posem l'etiqueta de víctima, perquè això seria identificar-la amb el fet viscut. Es tracta que les persones que passen per aquestes experiències tan dures arribin a donar un significat al que han viscut, ho recol·loquin en un marc de violències i segueixin amb el seu dia a dia, amb la seva vida."

On es pot demanar ajuda?

Per demanar ajuda en cas de violència masclista, hi ha el telèfon 900 900 120, específic d'atenció i informació, que també atenen psicòlogues especialitzades. Funciona les 24 hores de cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. En cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

També funciona el número de WhatsApp 601 001 122, per oferir informació i assessorament a les dones que són víctimes de violència masclista.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la situació econòmica. 

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut