Nous problemes en la tramitació dels ERTO i més gent sense cobrar

Milers de persones afectades per ERTO que fins ara havien cobrat sense problemes les prestacions s'han trobat aquest mes d'agost que no se'ls ha ingressat res
Esther Ortega Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Aquest agost, milers d'afectats per un ERTO parcial que havien cobrat fins ara la prestació sense problemes s'han trobat que no se'ls ingressava res al compte. I molts han anat a les oficines del SOC a preguntar.

És el cas del Patrick Archer, que fins ara no havia tingut cap problema amb la prestació de l'ERTO, però aquest mes no ha cobrat res. "No sé per què no he cobrat, i la meva empresa no em pot ajudar, per això he vingut aquí, perquè algú m'ho aclareixi".

Probablement li diran que la seva empresa va enviar malament les dades. I és que el decret del 26 de juny, el que va servir per allargar els ERTOs fins al setembre, obliga també les empreses a comunicar al SEPE els períodes d'activitat dels seus treballadors amb una nova fórmula i això ha provocat errors, rectificacions i, en definitiva, que els afectats no cobrin a temps.
 

Per a Sergi Orge, graduat social de la consultoria Deventer Consulting, "ara som nosaltres els que hem de calcular les prestacions que han de percebre els treballadors. Això es va fer tard i malament. Aleshores el que ha passat és que la majoria de fitxers o s'havien fet amb l'anterior càlcul o es van fer malament perquè tampoc no teníem la formació ni la preparació per fer-ho".

El Sergi es queixa que "estem assumint una càrrega de feina que no és responsabilitat nostra, nosaltres no som funcionaris, no som treballadors del SEPE".


 

Cua davant una oficina de treball de la Generalitat

 

Les sol·licituds s'acumulen i poden anar a més

Però els treballadors del SEPE creuen que el veritable problema són els expedients no resolts que s'arrosseguen des del març, i veuen venir que el nou subsidi que prepara el govern per als que ja han esgotat l'atur pot provocar un altre col·lapse.

És el que argumenta Miguel Ángel García, treballador del SEPE i delegat sindical de la CGT: "Si realment arriben a implantar aquest nou subsidi, cosa que celebro com a mesura social, veurem com ho podrem fer al SEPE, perquè no tenim capacitat, estem absolutament desbordats i sobrepassats".

 

I mentrestant, a les oficines, no només s'han d'ocupar dels ERTOs, sinó també de les persones que ja han perdut definitivament la feina, com la Jennifer, que al març es va quedar a l'atur: "La meva empresa va tancar, va fer fora la plantilla, aleshores jo mai havia optat a una prestació, la veritat és que és la primera vegada que em trobo en una situació com aquesta i he vingut a preguntar, perquè tinc l'atur, però se m'acaba i vull saber si hi ha alguna prestació més".

Els treballadors del SEPE adverteixen que, si no canvia la situació, els endarreriments i la dificultat per tramitar les prestacions continuaran agreujant-se.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut