Nou preu rècord de l'oli d'oliva: fins quan pujarà i com n'afecta les vendes

L'oli verge extra a l'engròs arriba als 9 euros el quilo, un preu mai vist que repercuteix en el consumidor i en l'activitat de les empreses que es dediquen a l'envasat i la comercialització

Actualitzat

El preu de l'oli d'oliva sembla que no tingui sostre, almenys fins que no hi hagi una bona previsió de collita d'olives. El preu de l'oli d'oliva verge extra a l'engròs, el que compren les empreses envasadores, ha arribat al rècord de 9.030 euros la tona.

L'oli llampant, de baixa qualitat i que s'ha de sotmetre a un procés de refinament, també arriba al preu màxim de 7.830 euros la tona.

Després d'una lleugera baixada a finals de l'any passat, durant el gener els preus s'han tornat a enfilar més d'un 10% després d'una collita pobra a les diferents zones olivereres de l'Estat espanyol, principal productor mundial.

Els preus no es preveu que baixin fins que se sàpiga, a la primavera, la previsió de la pròxima collita.

"Si hi ha pluges abundants i la floració és bona, segurament els preus aniran a la baixa", explica Paula Pons, responsable de compres d'Olivite Export, una de les principals empreses catalanes dedicades a l'envasatge i comercialització d'oli d'oliva, amb seu a Tortosa. Pons afegeix:

"Això voldrà dir que a la tardor es produirà molt més oli del que hem disposat aquests dos últims anys de sequera."

La producció d'olives és molt baixa per la sequera i els costos de producció han pujat
La producció d'olives és molt baixa per la sequera i han pujat els costos de producció (ACN/Mar Rovira)

Qui hi surt guanyant amb la pujada de preus?

La cotització disparada del preu de l'oli d'oliva a l'engròs repercuteix en el consumidor, que compra l'oli gairebé el triple de car que fa poc més de dos anys.

"La situació no és agradable per a ningú. Hi ha qui pot pensar que algú està guanyant molts diners, però, en general, se'n guanyen menys que en campanyes normals. Nosaltres movem menys quilos i comprem l'oli molt més car, i això fa que la capacitat financera de l'empresa es vegi limitada", explica Pons.

La seva empresa, que exporta a més de trenta països, s'ha vist obligada a canviar la manera de treballar. "Abans fèiem contractes de compra a llarg termini, contractes anuals o de mig any; però avui dia això és gairebé impossible per la fluctuació de preus", assegura.

"Tancar grans operacions comporta ara un risc molt elevat perquè el seu valor és molt alt i si després puja el preu de l'oli hi pots sortir guanyant, però si hi ha una baixada hi ha molts diners en joc. Per això ara tanquem operacions dia a dia en funció de la demanda dels nostres clients."

"L'augment de preus no farà guanyar més diners als pagesos"

Per als productors tampoc és una bona situació, malgrat que en aquesta campanya se'ls ha pagat l'oliva al doble de preu que l'anterior, al voltant d'un euro i vint cèntims. I és que la producció d'olives és molt baixa per la sequera i els costos de producció han pujat.

Segons el gerent de la cooperativa Soldebre, de Tortosa, Ximo Valldepérez, "aquesta campanya hem tingut una producció que ha estat un 60% d'una de normal, però, a més, venim d'una campanya prèvia amb només el 25% d'olives de la mitjana."

"Així que l'increment de preus servirà per compensar les baixes produccions, però no farà guanyar més diners als pagesos."

El preu elevat de l'oli ha disparat el robatori d'olives al camp
El preu elevat de l'oli ha disparat el robatori d'olives al camp (ACN/Marta Lluvich)

Més robatoris al camp

A més, el preu elevat de les olives n'ha disparat els robatoris al camp. A les Terres de l'Ebre fins i tot s'han donat diversos casos en què, per anar més de pressa, els lladres han tallat les branques de les oliveres i se les han emportat, de manera que han malmès els arbres.

A més, al sector li preocupa que els preus elevats facin canviar d'hàbits als consumidors. Les vendes d'oli d'oliva han caigut entre un 20 i un 30%, mentre que les d'altres olis més econòmics, com el de gira-sol, han augmentat.

ARXIVAT A:
SequeraAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut