Nou calendari vacunal: es protegirà els nounats de la bronquiolitis i els infants de la grip

S'introdueix la vacunació sistemàtica contra la grip en infants entre 6 mesos i 5 anys, i s'amplia la cobertura contra la meningitis meningocòccica en els infants als 12 mesos

Actualitzat

El Departament de Salut ha presentat aquest migdia les novetats en el calendari de vacunacions sistemàtiques a Catalunya.

A la tardor, es començarà a immunitzar els nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincitial, una de les principals causes d'hospitalització en els infants i que sovint satura les urgències pediàtriques.

El tractament d'anticòs s'administrarà als CAPs als nadons nascuts entre març i setembre, i als mateixos centres hospitalaris als nadons nascuts entre l'octubre i febrer --coincidint amb la temporada de més incidència del virus--.

El virus és el causant de la meitat de quadres de bronquiolitis i d'un 25% de les pneumònies en els menors d'un any.

La incidència del virus respiratori sincitial és tan freqüent que la majoria dels infants ja s'ha infectat amb el virus als dos anys. També pot infectar els adults.

L'any 2020, la vacuna contra la meningitis meningocòccica va començar a administrar-se adolescents d'entre 11 i 12 anys (Jordi Pujolar / ACN)

Vacunació de la grip a partir dels 6 mesos

A partir de la tardor, es vacunarà contra la grip els infants entre els sis mesos i els cinc anys. D'aquesta manera, Salut implementa la recomanació del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, vigent des de l'any passat.

Tot i que la incidència de la mortalitat per grip és mínima en la població infantil, Salut vol reduir el nombre d'hospitalitzacions i ingressos per les complicacions de la malaltia, especialment en els nens.

L'altra novetat del calendari és que s'amplia la cobertura contra la meningitis meningocòccica (MenACWY) als 12 mesos.

La mesura substituirà la vacuna contra la meningitis C, i busca reforçar la protecció infantil davant d'aquesta infecció. L'any 2020, la vacuna MenACWY va començar a administrar-se a adolescents d'entre 11 i 12 anys.  

En els darrers vint-i-cinc anys, els casos de meningitis s'han reduït, en bona part gràcies a les campanyes de vacunació. El 1997 la taxa era de 4,9 casos per cada cent mil habitants, mentre que el 2022 la taxa es va reduir a 0,3 casos per cent mil habitants.

Una sanitària vacuna un home al punt de vacunació massiva de Fira de Barcelona, el mes de maig passat (ACN/Blanca Blay)
L'herpes zòster té una incidència superior a partir dels 50 anys (ACN/Blanca Blay)

Novetats en la vacuna contra l'herpes zòster

Salut amplia la recomanació de vacunació per l'herpes zòster a les persones majors de 90 anys, a les persones amb herpes de repetició i a les persones que reben tractament immunodepressor.

L'any passat, Catalunya va introduir aquesta vacuna al calendari per a les persones d'entre 65 i 80 anys, una mesura pionera en la protecció de malalties immunoprevenibles.

Tot i que l'herpes zòster presenta una mortalitat baixa, pot derivar en complicacions com la neuràlgia postherpètica.

Aquest virus té una incidència superior a partir dels 50 anys i augmenta amb l'edat i amb algunes condicions de risc com la immunosupressió.

El Departament de Salut assegura que amb la incorporació d'aquestes novetats, Catalunya disposarà d'un dels calendaris de vacunació més avançats del món.  

Segons els seus càlculs, les vacunes redueixen uns 34.000 casos de malalties cada any.

ARXIVAT A:
SalutVacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut