Una nena amb els ulls tapats i amb un cartell amb el número del sorteig de la preinscripció, imatge de la campanya #NoSocUnNúmero
Campanya per denunciar la falta de places a l'escola pública de proximitat a Badalona (@Senseplacesbdn)

#NoSocUnNúmero, així protesten les famílies sense plaça a l'escola pública

Badalona o l'Hospitalet són algunes de les ciutats on centenars de famílies s'han organitzat després de quedar-se fora de les opcions demanades a la preinscripció

Famílies que s'han quedat sense plaça a l'escola pública en les preinscripcions de P3, però també a l'ESO, s'han organitzat en plataformes per reclamar solucions.

Aquest problema, que es repeteix cada any, és més evident a les grans ciutats i coincideix amb la progressiva reducció de ràtios a P3, fins als 20 alumnes per aula, que per al curs que ve està anunciada en la majoria de centres públics i en un terç dels concertats.

A Badalona, en tres zones educatives de la ciutat més d'un centenar de famílies no han aconseguit plaça o de P3 o de primer de l'ESO a cap escola o institut públic al seu barri.

Els afectats s'han manifestat per la ciutat i s'han organitzat per portar la reivindicació tant al síndic de greuges com al Parlament. També han fet una aposta arriscada, negar-se a fer una ampliació de matrícula posant centres alternatius dins del termini que dona el departament, com explica Rocío Romero, de la plataforma Sense Places Badalona:

"Ens fa molta por quedar-nos no només sense un centre de proximitat, sinó sense una escola pública, que és el model que nosaltres volem, per moltes raons. Però sí que és cert que per nosaltres és una mesura de pressió i, en aquest sentit, ens l'hem jugat."

En aquest vídeo es recullen aquest i altres casos de famílies que, per ara, no tenen plaça:


A banda de manifestar-se per Badalona, la protesta s'ha canalitzat amb un compte de Twitter i la campanya #NoSócUnNúmero, en què es denuncia que la preinscripció acaba sent un sorteig.

 

 

 

La situació es repeteix en altres ciutats, com a Lleida.

 

L'Hospitalet: més pisos, però les mateixes places de fa anys

Al centre de l'Hospitalet de Llobregat s'han construït recentment centenars de pisos nous on han arribat famílies amb canalla. L'oferta de centres, però, és la mateixa des de fa anys: quatre escoles concertades i dues de públiques.

Amb la reducció de ràtios a P3 anunciada per al curs vinent, el resultat és que una trentena de famílies s'han quedat sense plaça al barri. "Reps un correu que diu que, després de posar vuit sol·licituds a la llista, no entres a cap i has d'ampliar. Però no hi ha opcions d'una pública prop de casa meva", es queixa una de les mares, Rocío Jorge.

Núria Fernández, una altra perjudicada, afegeix que "moltes famílies agafen com a primeres opcions escoles concertades quan, segurament, aquesta no seria la seva primera opció" per no trobar-se amb la situació de desenes de famílies del centre de la ciutat. "Tenim aquesta angoixa perquè no sabem, ara com ara, on anirà el nostre fill o la nostra filla el curs vinent", comenta.

També en aquesta ciutat algunes famílies han optat per no ampliar la llista de preinscripcions:

Pendents de reunir-se dijous amb el departament, no veuen una altra solució que el curs vinent, de moment, no s'apliqui la reducció de ràtio a P3 a la ciutat i reclamen també una nova distribució de les zones educatives de la ciutat més adequada a la distribució real dels centres al territori.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut