
#noretornat, la campanya d'una biblioteca per reclamar els llibres "perduts"
La Biblioteca de Ripollet mostra en una exposició els llibres i documents que no s'han retornat i els dies que fa que estan desapareguts
Un foli amb la portada del llibre, un xifra a sota i lletres vermelles ben grosses a la part de dalt que diuen "No retornat". Gràficament, són cartells que recorden els de les recompenses que apareixen a les pel·lícules de l'Oest. Es tracta, però, d'una campanya de la biblioteca pública de Ripollet per conscienciar de la necessitar de tornar els documents que s'agafen en préstec.
Les xifres d'aquesta campanya, que s'ha difós a les xarxes amb l'etiqueta #noretornat, són contundents: 2.620 documents que no s'han retornat, per part de 1.150 usuaris. Són 1.018 llibres d'adults, 721 d'infantils, 753 DVD i 128 CD. En total, documents no tornats per un valor de 32.577 euros.
Alguns documents fa més de 3.700 dies que haurien de ser altre cop a la biblioteca.
Les xifres de #noretornat
Biblioteca de Ripollet (@BiblioRipollet) 9 de juliol de 2019
📚 2.620 documents no retornats
💵 32.577 en documents no retornats
👼1.150 usuaris que no han tornat documents
La biblioteca és un servei públic i gratuït, per a tota la ciutadania de #Ripollet Cuidem i gaudim entre tots i totes dels seus documents pic.twitter.com/ugqZSNVltX
Amb l'exposició, l'equipament pretén conscienciar la gent, més que no pas aconseguir la devolució dels documents, com ha explicat en declaracions al programa "Estat de Gràcia", de Catalunya Ràdio, la directora de la biblioteca, Elisabet Vázquez:
"L'objectiu no és que tornin els documents, sinó conscienciar que, realment, si la gent no torna els documents es perden per a la biblioteca. Són documents públics i els hem de cuidar entre tots."
Vázquez ha afegit que no saben encara si hi ha hagut cap retorn dels llibres exposats, perquè potser algú l'ha deixat a la bústia, de forma anònima. El fons de la biblioteca és de 42.000 documents.
Sobre els motius que porten la gent a quedar-se els documents, la directora apunta a oblits, canvis de població o també "algú a qui li ha agradat molt un llibre i diu 'aquest me'l quedo'".
A l'hora de donar excuses, n'hi ha una que és recurrent: "Que el gos s'ha menjat el llibre".
Per als que s'il·luminin i decideixin tornar el llibre prestat, val més tard que mai. Si més no, això és el que van pensar uns bibliotecaris de Donegal, a Irlanda, quan fa uns mesos va tornar a la seves mans un llibre que algú havia agafat gairebé 82 anys abans.
- ARXIVAT A:
- Literatura