Margarita Arboix, rectora de la UAB

Només hi ha quatre dones rectores a les universitats públiques espanyoles

Les dones només ocupen una de cada cinc càtedres universitàries, segons la directora de la Càtedra d'Estudis de Gènere de la Universitat de Vallladolid
Actualitzat
TEMA:
8M

El "sostre de vidre" segueix limitant les dones en molts àmbits laborals, entre aquests l'acadèmic. Només hi ha quatre rectores en la cinquantena d'universitats públiques que hi ha a l'Estat. A banda de la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, hi ha Pilar Aranda (Universitat de Granada), Nekane Balluerka (País Basc) i María Antonia Peña (Huelva).

Ara se n'hi sumarà una cinquena. Mavi Mestre, que aquest dimarts ha estat escollida rectora de la Universitat de València amb el 52,98% dels vots, s'ha convertit en la primera dona a ser rectora d'aquesta universitat.

A més, a les universitats, només una de cada cinc càtedres és ocupada per una dona. Això representa el 20% de les càtedres.

 

"Parlar de càtedres és parlar d'una franca minoria."

 

La directora de la Càtedra d'Estudis de Gènere de la Universitat de Valladolid, María Teresa Alario, denuncia en una entrevista a l'agència EFE que a les universitats, "segons puges a l'escala d'importància, es redueix el nombre de dones". Tot i que les dones són majoria en les titulacions universitàries (representen el 57% dels estudiants) i també en les tesis doctorals (el 51%), aquesta superioritat no es tradueix en els llocs de responsabilitat. També tenen menys fracàs escolar: un 14,1% respecte al 21,6% dels homes.

 

 

A més a més, moltes places docents estan ocupades per dones i la seva representació a les universitats és important en quantitat. Tot i així, tenir càrrecs de responsabilitat és difícil, segons Alario.

 

"Les places de professorat més estables estan principalment ocupades per homes."

 

El procés d'ascens fins a aconseguir una plaça de professor titular en el món acadèmic per a les dones és lent i difícil perquè en molts casos hi influeixen la baixa maternal i la conciliació familiar, que es converteixen en topalls.

 

Poca representació en càrrecs de responsabilitat

 

En els últims dos anys, la desigualtat entre homes i dones ha augmentat al sector de presa de decisió, segons mostra l'indicador d'igualtat de gènere elaborat per l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) i la Cambra de Comerç de Barcelona.

 

"L'indicador de desigualat de gènere, comparat amb el 2005, observa una millora en l'àmbit de mercat de treball i de condicions de vida, però en l'àmbit de l'empoderament -llocs de decisió- i de les TIC veiem que en els últims 2 anys s'ha frenat. En els càrrecs directius, del 36% de fa dos anys s'ha passat al 31% i la bretxa salarial s'ha ampliat. Ara és d'un 20% i estàvem amb un 13%."

 

En el món acadèmic, però, no només són les dones que treballen les que pateixen formes de micromasclisme: també en pateixen les alumnes. Segons la directora de la càtedra, la violència de gènere està a l'ordre del dia, i l'exerceixen o consenten homes i dones que no es consideren masclistes.

 

"A la universitat, t'adones que el masclisme està a l'ordre del dia en nois de 19 anys, tot i que cap, en principi, es reconegui com a masclista."

 

La directora de la Càtedra d'Estudis de Gènere de la Universitat de Valladolid anima les dones a "mirar-se com a ciutadanes completes" i a comprendre que, quan les dones s'uneixen, és "l'estructura" la que té por, "perquè es desmunta el sistema de poder patriarcal en què hem nascut i hem sigut educats homes i dones".

ARXIVAT A:
8M Feminisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut