Només el 25% dels abusadors de menors acaben processats per agressió sexual al 2019
Només el 25% dels abusadors de menors acaben processats per agressió sexual el 2019

Només el 25% dels abusadors de menors acaben processats per agressió sexual el 2019

Fins a l'abril han arribat als jutjats catalans 55 casos de delictes contra la llibertat sexual, on les víctimes són menors d'edat

Actualitzat

Fins a l'abril han arribat als jutjats catalans 55 casos de delictes contra la llibertat sexual, on les víctimes són menors d'edat.

Només en 13 judicis l'acusat ha estat processat per agressió sexual.

A la resta, un total de 42, l'acusació era d'abusos contra un menor, que comporta menys pena que l'agressió.

Són abusos però en alguns casos fins i tot hi ha hagut penetració, el que socialment anomenem una violació.

 

 

Però la justícia no ho equipara, encara que siguin menors i que legalment, fins als 16 anys, ni tan sols estan capacitats per consentir una relació sexual.

Segons Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, és un clar acte de violència.

"Tocar sexualment un nen o una nena, fer-li o obligar-lo a fer una felació, o fins i tot penetrar-lo és un abús sexual davant la llei. Només és agressió si es demostra que també hi ha hagut violència. Com pots pensar que no hi ha violència? Aquesta nena de 10 anys gaudeix de la violació? Doncs no."

Per l'advocada penalista Carla Vall, encara no es comprèn prou bé la dimensió global, el gran nombre d'agressions sexuals contra infants.

"Ho continuem anomenant abusos -diu Vall-, no veient que hi ha una gran dosi de violència. Es pensa encara que si un infant no s'oposa, no hi ha un component de violència. La violència és inherent a les agressions sexuals."

Però jurídicament la violència en casos d'abusos sexuals a menors no té aquest reconeixement perquè la violència ha de ser física i evident, amb cops o bufetades.

Segons Joan Queralt, catedràtic de Dret Penal, no és el mateix fer una amenaça a una persona de 50 anys que a una de 18 que a un de 6 anys.

"Es pot pressionar amb suggestions com ara 'això no li diguis a la mama que no t'estimarà'. Clar, això li pot provocar a l'infant una angoixa molt gran."

Fins que decideix explicar-ho, el menor ha viscut el delicte com un secret imposat per l'abusador, per això que en el judici el creguin i que hi hagi una sentència condemnatòria pot ser determinant per a la seva recuperació, més enllà dels anys de condemna per a l'acusat.

A nivell terapèutic, es considera que el més important és que es creguin la víctima.

 

ARXIVAT A:
Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut