Usuaris han de baixar d'un tren de l'R2 Sud
Usuaris han de baixar d'un tren de l'R2 Sud (ACN/G.Sánchez)

Només 12 dies de normalitat a Rodalies en tres mesos

El 85% dels dies des de principis d'any hi ha hagut incidències per avaries, obres, vagues o cancel·lacions de trens per falta de maquinistes

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha interromput durant una hora el servei a la línia R2 Nord de Rodalies entre el Prat i l'Aeroport per una avaria i també una estona l'R3 entre La Molina i Planoles per la presència d'un vehicle a la via

El que haurien de ser incidències puntuals s'han convertit en el pa nostre de cada dia a la xarxa ferroviària catalana.

Venim d'un mes de març amb força incidències. Les últimes, aquest mateix dimarts, coincidint amb l'última jornada de vaga convocada pels sindicats minoritaris, que ha acabat amb dos treballadors apartats perquè Renfe els investiga per sabotatge

Entre gener, febrer i març, només hi ha hagut 12 dies de normalitat al servei. L'últim mes i mig ha estat especialment complicat i és que, de fet, ens hem de remuntar fins al 23 de febrer per trobar un dia sense incidències.

Això vol dir que, des que va començar l'any, 78 dies hi ha hagut problemes, és a dir el 85% de les jornades, sigui per avaries, obres, vagues o altres incidències. 

Tot plegat, traduït en retards, que en molts casos són de mitja hora i afecten totes les línies en general, tot i que algunes en surten més perjudicades que altres.

 

Tres mesos d'incidències, retards i vagues 

La caòtica jornada d'aquest dimarts a Rodalies s'afegeix a un cúmul de problemes que s'arrosseguen de fa temps i que deixen un calendari farcit d'incidències des que va començar l'any. 

A les avaries s'hi han de sumar les diverses jornades de vaga convocades pels sindicats minoritaris CGTSF Intersindical i Alferro d'Adif i Renfe per protestar contra el traspàs de Rodalies a la Generalitat. Unes vagues que han alterat el servei, amb retards i supressió de trens, fins i tot alguns que eren serveis mínims. 

Els serveis jurídics de Renfe estan investigant si un treballador del centre de control de trànsit va sabotejar aquest dimarts el servei, en l'última jornada de vaga. 

Segons la direcció de Rodalies, aquesta persona hauria donat ordres errònies expressament a diversos maquinistes que havien d'iniciar els seus trajectes a l'Hospitalet. Això s'hauria traduït en la cancel·lació d'una quarantena de trens durant la tarda. 

Gent esperant un tren a l'estació de Passeig de Gràcia
Gent esperant un tren a l'estació de Passeig de Gràcia (ACN/Jordi Bataller)

Especialment caòtica va ser per als usuaris la primera setmana de març. Els passatgers es mostraven esgotats i indignats després del viacrucis diari que els fa arribar sovint tard a la feina. 

El súmmum de la setmana va ser divendres 7 de març, quan els 900 passatgers d'un tren que es va aturar entre Bellvitge i Gavà van viure moments d'angoixa: "Hem forçat una porta per poder respirar", explicava una usuària. 

Alguns usuaris van baixar del tren i van haver de caminar per les vies, fins que policia local, Bombers i Mossos van evacuar les persones grans, nens i persones carregades amb maletes.  Fins i tot, els serveis d'emergències van haver d'atendre alguns passatgers.

Alguns passatgers del tren aturat a Bellvitge són rescats pels bombers
Alguns passatgers del tren aturat a Bellvitge són rescatats pels Bombers (3Cat)

El caos de Renfe, al Parlament

La setmana passada el caos de Rodalies va arribar al Parlament, amb un debat monogràfic en què el president Salvador Illa va prometre "millores progressives" i va assegurar que el traspàs del servei permetrà una gestió més eficaç. Tot plegat en un ple on no van faltar els retrets al govern i a Renfe. 

Dos dies després es debatien al Parlament les propostes dels partits per fer front als problemes diaris de Rodalies, un ple en què la cambra va demanar el cessament de Paneque. Tanmateix, Illa ha deixat clar que no la pensa apartar.

 

ARXIVAT A:
Rodalies
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut