Activistes antitaurins i animalistes celebren a les portes del Congrés la nova llei que prohibeix les corrides de toros a Colòmbia
Activistes antitaurins i animalistes celebren la nova llei que prohibeix les corrides de toros a Colòmbia (Reuters/Luisa González)

"#NoMásOlé": Colòmbia prohibeix les corrides de toros a partir del 2027

La nova llei, que ha de ratificar el president Gustavo Petro, antitaurí declarat, s'ha aprovat al Congrés, amb 93 vots a favor i dos en contra després d'anys de polèmica

El Congrés de Colòmbia ha aprovat prohibir les corrides de toros. La nova llei s'ha aprovat a la cambra baixa amb 93 vots a favor i dos en contra, després d'anys d'un llarg període de debats encesos al voltant del tema.

Ara falta el vistiplau del president del país, Gustavo Petro, antitaurí declarat, que anteriorment ja ha donat suport a les restriccions a les corrides de toros. Amb el seu sí, la prohibició entrarà en vigor el 2027, després d'un període de transició de tres anys.

El president ha felicitat "els qui per fi han aconseguit que la mort no sigui un espectacle" i ha afegit que "els que es diverteixen amb la mort d'animals acabaran divertint-se amb la mort d'éssers humans; com els que cremen llibres acabaran cremant éssers humans". 

El Ministeri de les Cultures que ha impulsat la llei l'ha qualificada d'"històrica". Molts antitaurins ho han celebrat amb el lema "#NoMásOlé"

"Aquesta aprovació que es fa avui és històrica, ja que durant l'última dècada s'han anat enfonsant innombrables iniciatives en aquesta via, i avui s'aconsegueix gràcies a l'articulació de diferents partits i instàncies, com ara associacions d'animalistes i defensors de la vida."

La llei, segons el comunicat del ministeri, prohibirà "a tot el territori nacional el desenvolupament de les curses de toros, el relloneig, les novillades, les curses i les proves de vedells i jònecs, així com els procediments utilitzats en aquests espectacles, emmarcats en tradicions culturals que soscaven la integritat de formes de vida no humana".

 A més, la llei preveu "la reconversió cultural i productiva de les places de toros en espais destinats a activitats culturals, lúdiques, esportives i artístiques, prioritzant la vinculació i participació de les persones que deriven del suport d'aquestes activitats". Actualment només n'hi ha a les arenes de La Santamaría, a Bogotà; a la Cañaveralejo, de Cali, i a la plaça de Toros de Manizales, ciutat que té l'afició més gran del país, així com en algunes places de província.

Mentre s'aprovava la llei, animalistes i antitaurins es manifestaven a les portes del Congrés a Bogotà (Reuters/Luisa González)

Les curses de braus, tradicionalment populars a Colòmbia, han anat perdent seguidors i en ciutats com Bogotà o Medellín ja havien prohibit l'execució del toro a les corrides i el Tribunal Constitucional colombià havia demanat una legislació específica per ampliar les restriccions. 

L'alcalde de Bogotà, Juan Fernando Galán, ha celebrat la nova llei dient que "les curses de toros s'haurien d'haver prohibit fa molt de temps al país. Hem d'avançar cap a una societat lliure de maltractament i crueltat animal".

A més de les celebracions dels col·lectius antitaurins, la polèmica amb els defensors de les corrides continua. Aquests últims argumenten que la prohibició afectarà ara milers d'espectadors i centenars de treballadors del sector.

Colòmbia s'afegeix així al corrent llatinoamericà contrari a les corrides, com el de l'Argentina i Cuba. En canvi, a Mèxic i el Perú continuen sent legals.

Anar al contingut