300 persones han protestat aquest dimecres davant la seu de Junts convocades pel Sindicat de Llogateres (ACN/Mariona Puig)

"No té paraula": retrets a Junts pel no a regular el lloguer temporal que el partit justifica

Junts argumenta que va tombar l'admissió a tràmit de la proposició perquè va canviar l'aritmètica de la votació i no volien permetre que tirés endavant

Paula Florit GomilaActualitzat

El vot en contra de Junts per Catalunya que va contribuir a tombar l'admissió a tràmit de la proposició de llei per regular el lloguer temporal i d'habitacions aquest dimarts al Congrés i, sobretot, que ho fessin després d'anunciar una abstenció, continua portant cua. El Sindicat de Llogateres se'ls ha tirat a sobre, mentre que des de Junts defensen que no han canviat mai el seu criteri cap a un text promogut pel sindicat i presentat per Sumar, ERC, Bildu, Podem i BNG.

"Junts se situen no només com a titelles de la patronal immobiliària, gens sensibles al patiment que viuen milers de persones, sinó també com un partit que no té paraula i cap mena de compromís", ha etzibat el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, a "Els matins" de TV3. "El que està dient és que a la gent llogatera no se l'ha d'escoltar", ha afegit.

Aquest mateix dimecres, 300 persones han protestat davant la seu de Junts a Barcelona convocades pel sindicat.

Segons Aragonès, porten "mesos perseguint Junts" --diu que des del febrer-- i assegura que "es van comprometre a abstenir-se i van canviar a última hora".

 

Junts havia anunciat que s'abstindria, però quan va saber-se que la proposició tenia números d'admetre's a tràmit --després que Coalició Canària i també el PNB anunciessin que hi votarien a favor-- els diputats juntaires van optar per votar-hi en contra, al costat del PP, Vox i UPN.

Un canvi que, segons el portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, haurien expressat "3 minuts abans de la votació" i que els ha valgut les crítiques d'altres grups, com ERC. "Hi ha un nou bloc de dreta i extrema dreta: el de PP, Vox i Junts", ha dit el portaveu republicà Gabriel Rufián en la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés.


Junts: "No hem canviat de criteri"

Des de Junts defensen que no han canviat ni d'opinió ni de criteri. "Vam dir que ens absteníem perquè, amb la nostra abstenció, no tirava endavant la proposta. No volíem que amb els vots de Junts tirés endavant", ha explicat la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, també a "Els matins". Segons ella, van passar-se al no quan "hi ha uns grups que modifiquen el seu vot i, per tant, l'abstenció de Junts passa a facilitar aquesta proposta".

"No volem que ens colin un model que no funciona", ha argumentat. Entre altres coses, creuen que la proposta plantejada per regular els lloguers temporals incloïa "polítiques que s'ha demostrat que no han funcionat" --fent referència a la regulació del preu dels lloguers-- i "criminalitza el petit propietari", a banda que envaeix competències de la Generalitat.

Nogueras també ha fet responsable el Sindicat de Llogateres de no haver tancat un text de consens: "Volem fer un text que reculli solucions, no només les seves". Solucions que, per a Junts, passen per "incentivar l'habitatge social".


"El que falta són pisos assequibles"

Creuen, a més, que l'oferta de pisos de lloguer és insuficient "perquè no hi ha seguretat jurídica". Per al Sindicat de Llogateres, el problema no és la falta de pisos, sinó "els preus desorbitats que només ofereixen contractes d'11 mesos". És justament el màxim actual amb què es poden fer contractes de lloguer temporal i el que volia limitar la proposició tombada.

Entre altres, proposava incloure els contractes temporals i els lloguers d'habitacions dins l'àmbit d'aplicació de la llei d'arrendaments urbans, perquè estiguessin subjectes a les mateixes condicions que els lloguers d'un habitatge habitual --incloent-hi la limitació del preu. També preveia limitar a un màxim de sis mesos aquests contractes i obligava els propietaris a justificar i demostrar la seva temporalitat.


El govern espanyol vol regular el lloguer temporal abans del 2026

La proposició tampoc no convencia el PSOE, malgrat que va votar a favor de la seva admissió a tràmit. Des del govern espanyol tenen prevista una alternativa: un decret llei que ja va anunciar abans de l'estiu la ministra d'Habitatge i que aquest dimecres Isabel Rodríguez s'ha compromès a accelerar.

En declaracions als passadissos del Congrés, Rodríguez ha demanat "tranquil·litat" i ha explicat que, encara que el seu compromís és aprovar-lo abans que acabi el 2025, creu que ho podrà tenir llest "en un temps més curt".

Segons va explicar al juliol, el decret preveu crear un registre de lloguers temporals, que s'hauran d'acreditar o, entre altres coses, que els veïns puguin vetar els pisos turístics.

ARXIVAT A:
JuntsHabitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut