António Guterres, en una imatge d'arxiu
António Guterres, en una imatge d'arxiu

"No som els dinosaures, som el meteorit": Guterres urgeix a reduir l'impacte humà en el clima

En el Dia del Medi Ambient, el secretari general de l'ONU reclama actuar amb més determinació per evitar "conseqüències devastadores"

Redacció/AgènciesActualitzat

El secretari general de Nacions Unides ha instat, aquest dimecres, les potències mundials a demostrar un major compromís en la lluita contra el canvi climàtic. António Guterres ha volgut aprofitar la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient per recordar que el planeta dona senyals d'esgotament i que cal escoltar-lo. 

"De la mateixa manera que el meteorit va extingir els dinosaures, nosaltres també estem tenint un impacte desmesurat. En el cas del clima, no som dinosaures, som el meteorit. No només estem en perill, som el perill. Però també en som la solució."

Contra la desigualtat climàtica

En el seu contundent discurs des del Museu d'Història Natural de Nova York, Guterres ha llançat noves advertències dirigides, especialment, a les grans elits internacionals.

"Estem jugant a la ruleta russa amb el nostre planeta. Tot depèn de les decisions que prenguin o deixin de prendre els líders actuals, especialment els propers divuit mesos. És l'hora de la veritat."

Entre els principals objectius de les seves crítiques, hi trobem el sector dels combustibles fòssils (com el carbó, el petroli o el gas), a qui ha qualificat de "padrins del caos climàtic" que "acumulen beneficis rècord i s'afarten de milers de milions en subvencions pagades pels impostos dels contribuents".

Per tot plegat, i també per mitigar els efectes de la seva petjada ecològica, planteja prohibir la publicitat d'aquest tipus de companyies.

Sala del Museu d'Història Natural de Nova York on Guterres ha fet el seu discurs
Sala del Museu d'Història Natural de Nova York on Guterres ha fet el seu discurs (ONU)

El secretari general de l'ONU ha tornat a demanar que la cursa contra els efectes del canvi climàtic no deixi fora els més pobres.

"És una vergonya que es deixi desemparats els més vulnerables, lluitant desesperadament per afrontar una crisi climàtica que no han generat. No podem acceptar un futur en què els rics estan protegits en una bombolla d'aire condicionat mentre la resta de la humanitat es veu afectada per un clima letal."

En aquest sentit, reclama "salvaguardar la gent i les economies".

Perspectiva preocupant

Les declaracions de Guterres han coincidit en una jornada en què l'Organització Meteorològica Mundial ha presentat les seves previsions climàtiques per als cinc anys vinents. L'OMM vaticina que, amb molta probabilitat, superarem els 1,5 graus d'augment de temperatura mitjana anual global i que un d'aquests cinc anys serà el més càlid registrat mai.

Per evitar-ho, el secretari general de l'ONU ha alertat que les emissions globals han de caure un 9% cada any des d'ara fins al 2030, però, lluny d'aquest objectiu, l'any passat les emissions van créixer un 1%. "El món està llançant emissions a tanta velocitat que, pel 2030, un augment de temperatura molt més gran estaria pràcticament garantit", ha lamentat.

Si s'arriba a creuar la barrera del grau i mig, Guterres adverteix que el món patiria "conseqüències devastadores" que anirien des d'"augments catastròfics" dels nivells del mar a la destrucció de barreres de corall o  la desintegració dels mitjans de vida de 300 milions de persones.

Però no cal anar tan lluny. El màxim dirigent de Nacions Unides recorda que, ja en aquest moment, "ciutats com Nova Delhi, Bamako o Ciutat de Mèxic estan cremant". De fet, ha destacat que el mes de maig va ser, globalment, el més calorós des que es registren les temperatures, segons alerta el servei de canvi climàtic Copernicus de la Comissió Europea. Amb aquest, ja són 12 mesos seguits de calor rècord.

ARXIVAT A:
Crisi climàticaONU
Anar al contingut