"No saps si hi haurà demà": la comunitat libanesa a Catalunya, amb por per una guerra regional

La por a l'esclat d'una guerra se suma a la crisi econòmica, la pandèmia de la covid o l'explosió del port de Beirut, i complica encara més el dia a dia dels libanesos

El Beryti és un petit restaurant al barri de Gràcia de Barcelona que serveix, també, com a punt de trobada per a la comunitat libanesa. Des d'aquí comparteixen espai, tradicions, cultura i àpats. Recentment, però, també preocupacions per la possible escalada de la guerra a Gaza i com pot impactar en el futur al Líban. 

La Cindy i la Pam són les dues propietàries del local. Mentre es preparen per obrir, recorden com molts libanesos han viscut tres o quatre guerres. Aquesta, però, les ha agafat fora de Beirut:

"Sempre parles amb els teus pares i amics, els que queden, per veure si estan bé o necessiten res."

"Tota l'estona tenim por per la família", explica la Cindy. Reconeixen que estar pendents de l'escalada d'una possible guerra regional per als libanesos és un "ascensor emocional" que barreja "por, esperança i viure el dia com si fos l'últim".

Però aquesta barreja d'emocions no vol dir en cap cas, remarquen des de l'Associació Catalunya-Líban, que t'acostumis a la guerra: "No t'acostumes a una guerra, sinó a sobreviure a una guerra".

En el cas dels libanesos a Catalunya s'hi afegeix també, en alguns casos, un "sentiment de culpa" perquè "tu estàs fora de perill", opina la Yara Hareke, portaveu de l'associació a Barcelona.

Aquesta incertesa se suma a la crisi econòmica del 2019, la pandèmia de la covid i l'explosió del port de Beirut. Un còctel que fa que, els qui poden, intentin marxar del país. A Catalunya hi viuen, actualment, més d'un miler de libanesos

Yara Hareke, portaveu de l'Associació Catalunya-Líban (3cat)


 

 

ARXIVAT A:
GazaRefugiatsGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut