Una mà treu un preservatiu de l'interior de la butxaca d'uns texans
A l'estat espanyol hi ha poca jurisprudència sobre aquesta pràctica, però països com Suïssa, Alemanya, el Regne Unit o Canadà ja la regulen (iStock)

No posar-se condó quan l'altre ho demana o treure-se'l sense avisar és delicte, diu el Suprem

L'alt tribunal unifica doctrina sobre una pràctica que es coneix com a "stealthing" i sobre la qual hi ha poca jurisprudència i sentències contradictòries

El sexe sense preservatiu quan no hi ha el consentiment de l'altra persona, el que en anglès es coneix com a "stealthing" o agressió profilàctica, ha de ser considerat un delicte, segons el Tribunal Suprem.

Així ho ha decidit, per unanimitat, el ple de la sala penal de l'alt tribunal. D'aquesta manera, el Suprem unifica doctrina sobre una pràctica que ara no està inclosa en el Codi Penal i sobre la qual hi ha molt poca jurisprudència i algunes sentències contradictòries

Encara no se sap, però, quina és la pena que el TS decideix associar a aquest delicte. En la deliberació sobre aquesta qüestió, cinc magistrats han anunciat un vot particular perquè volen que s'equipari a la d'una penetració sense consentiment, que implicaria entre 4 i 12 anys de presó.

Els altres deu membres de la sala penal, però, consideren que la pena ha de ser inferior. El Suprem concretarà la seva posició en la sentència que preveu fer pública les pròximes setmanes, segons ha informat en un comunicat. 

L'"stealthing" consisteix a no posar-se el condó o a treure-se'l durant tota o part de la relació, sense el permís de la parella sexual o malgrat que ho hagi imposat com a condició per donar el consentiment.

A banda de suposar una agressió física i un engany, també exposa la víctima a malalties de transmissió sexual (MTS) i a un possible embaràs no desitjat.
 

Condemnat a 4 anys per fingir que duia el condó

Fa setmanes que l'alt tribunal va començar a debatre l'assumpte. Ho va fer arran del recurs que va presentar un condemnat per l'Audiència de Sevilla per un cas de "stealthing" que es remunta al 2017 i en què l'home hauria fingit que s'havia posat el preservatiu. 

La sentència, confirmada pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, va imposar una condemna de 4 anys de presó a aquest individu per un delicte d'abús sexual i 6 mesos més per un delicte de lesions. 

Ell i la víctima havien pactat mantenir relacions en un cotxe, però abans l'home hauria avisat a la noia que s'estava tractant d'una malaltia de transmissió sexual, sense entrar en més detalls. 

La noia va reaccionar consentint les relacions sexuals, però amb protecció, per la qual cosa ella mateixa va donar-li el condó. L'home, però, no se'l va arribar a posar en cap moment, fingint que sí que ho havia fet.

Ella ho va intuir i va intentar aturar la relació. L'home va acabar marxant després de llençar el preservatiu sense utilitzar a terra i ella va acabar contraient una malaltia de transmissió sexual.

Fins ara hi ha hagut sentències contradictòries

La sentència del Suprem servirà per fixar un criteri sobre una modalitat delictiva amb poca jurisprudència a l'estat espanyol, i que s'ha resolt amb algunes condemnes, però també algunes absolucions:

► El 2009, l'Audiència de Madrid va absoldre un home en concloure que no hi havia delicte perquè la penetració sí que havia estat consentida, encara que la dona hagués exigit que fos amb protecció.

► La primera condemna per "stealthing" a Espanya la va imposar un jutjat de Salamanca el 2019. Els jutges van condemnar un home per un delicte d'abús sexual a pagar poc més de 2.000 euros de multa per haver-se tret el preservatiu sense el consentiment de la dona.

► El 2020 l'Audiència de Barcelona va absoldre un home perquè no considerava provat que es tragués el preservatiu de forma intencionada, ni que la parella exigís que fes servir condó com a condició "sine qua non" per mantenir relacions sexuals amb ell.

► El 2020 l'Audiència de Sevilla va condemnar un home a 4 anys de presó per un delicte d'abús sexual i 6 mesos més per un delicte de lesions. Ell havia fingit que s'hagués posat el preservatiu i va contagiar la dona amb una MTS. El seu recurs és el que ha acabat al Suprem. 

► El gener del 2024, l'Audiència de Madrid va condemnar un home a 2 anys de presó per abús sexual per mantenir relacions sense preservatiu amb una dona, malgrat que havien pactat fer-lo servir perquè ella tenia por de quedar embarassada o de contreure una malaltia.

Suïssa, Alemanya, el Regne Unit o el Canadà són alguns països on aquesta pràctica sexual sense consentiment està considerada un delicte, com també passa a l'estat de Califòrnia, als Estats Units.
 

Què fer en cas d'agressió sexual

En cas d'haver patit una agressió sexual, els professionals recomanen a les víctimes que vagin a urgències i, en la mesura del possible, que intentin no dutxar-se ni canviar-se de roba, ni tan sols rentar-se les dents, per poder recuperar el màxim de proves possible abans de denunciar.

Si la víctima té 16 anys o més, s'ha de dirigir al seu hospital de referència i, si té menys de 16 anys, ha d'anar acompanyada d'un adult. Des de l'hospital es farà un comunicat a la Fiscalia. Si després no es posa denúncia, no s'activarà. Però servirà per si la denúncia es vol posar amb posterioritat.

La denúncia només es pot fer a comissaria, i s'ha de comparèixer amb un suport legal sempre. Si no, a comissaria ofereixen assistència jurídica, i la pot acompanyar un equip de suport emocional.

 

ARXIVAT A:
JudicialAgressió sexualTribunal Suprem
Anar al contingut