La Generalitat concedirà un distintiu que indiqui que el centre és un espai segur (CCMA)

"No em vull sentir menyspreada": publiquen una guia LGTBIQ+ per a residències de gent gran

La proposta de la Generalitat inclou mesures com l'ús de llenguatge inclusiu, designar persones de referència o formar el personal per evitar que ningú hagi d'amagar la seva identitat

Redacció / AgènciesActualitzat

La Generalitat ha publicat aquest dijous una guia amb pautes perquè les residències, centres de dies i altres infraestructures per a gent gran respectin les persones LGTBI+ i aquestes no es vegin obligades a tornar a amagar la seva identitat quan hi ingressen per por de ser jutjades i sentir-se més soles.

La guia inclou mesures com l'ús de llenguatge inclusiu, respecte a l'expressió de gènere dels residents, designació de persones de referència per a les persones LGTBI+, processos interns de denúncia i llocs "segurs" als centres, o garantir que les parelles que formen diverses persones del col·lectiu puguin compartir habitació per protegir la seva intimitat.

"El dret de les persones a ser com vulguin ser, independentment de la seva orientació sexual o identitat o expressió de gènere, s'ha de garantir al llarg de tot el cicle de vida, i això també inclou la vellesa", ha explicat la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en la presentació de la guia a la residència Gent Gran de Gràcia.

A més de residències, el protocol interpel·la centres sociosanitaris, centres de dia, associacions patronals, i fins i tot professionals que treballen des d'hospitals a centres d'atenció primària, biblioteques, centres cívics i associacions i entitats de drets socials.
 

Un distintiu per a les residències

Per ara, les pautes de la guia són només recomanacions, encara que la Generalitat les incentivarà concedint a les residències que les segueixin un distintiu que indiqui que el centre és un espai segur, per tal que les persones grans LGBTI+ puguin localitzar fàcilment els centres que vetllen per la garantia dels seus drets.

Un dels assessors del document, el director del Casal Lambda, Jordi Samsó, ha qualificat aquesta guia de "pas més en la història" dels drets LGTBIQ+, i espera contribueixi a anar avançant en l'atenció respectuosa del col·lectiu també als centres de cures.

"Es relaciona sempre el col·lectiu amb la joventut, amb el plaer, amb la nit, però nosaltres també ens fem grans", ha reivindicat.

A més de residències, el protocol interpel·la centres sociosanitaris i centres de dia(Conselleria d'Igualtat i Feminismes)

Informació, respecte i personal de referència

La primera mesura marc és la incorporació al centre d'un protocol específic per gestionar l'acollida de persones LGBTIQ+, incloent-hi disposar de materials informatius.

A més, de forma visible hauran de constar a les normes de convivència el deure de respecte cap a les persones LGBTIQ+ i s'advoca per l'ús de llenguatge inclusiu en tots els documents produïts pel centre.

Igualment, es fa una crida a organitzar accions de sensibilització i formació dels equips professionals i es demana que a cada centre es designi una persona referent que estigui especialment pendent dels residents del col·lectiu.

"Perquè la persona senti que no està sola i que, si en un moment determinat se sent aïllada, pugui buscar la seva complicitat", afegeix la guia, que proposa al personal animar les persones del col·lectiu usuàries a expressar la seva identitat de gènere amb naturalitat.

La guia de la Generalitat també parla d'incloure activitats d'oci i entreteniment sobre la realitat LGBTIQ+, com ara tallers i activitats lúdiques, xerrades o projeccions de pel·lícules de temàtica LGBTI.

La guia també recomana que es garanteixi a les parelles "el mateix grau d'intimitat que una parella heterosexual" i que s'eviti que una persona LGTBIQ+ hagi de compartir dormitori amb algú que pugui tenir "una actitud LGBTIfòbica".

Pel que fa als banys, demanen que, en la mesura que la infraestructura ho permeti, no només hi hagi banys per a homes i dones, sinó també, i convenientment senyalitzat, per a persones trans i/o no binàries.

Així mateix, assenyalen que "és imprescindible que el personal sanitari de la residència tingui el coneixement de les necessitats més bàsiques de persones transgènere i s'asseguri que aquestes tinguin accés sense dificultat a les hormones (estrògens o testosterona) que han anat prenent al llarg de la vida".

També s'estableix que cal dirigir-se a les persones trans utilitzant el gènere amb què se senten identificades, independentment del que consti en els documents oficials.


Procés de denúncia

El centre ha d'oferir mecanismes de denúncia interns davant d'un possible cas de discriminació patit en pròpia persona o en una tercera persona, independentment que la persona agressora sigui una altra usuària del centre o un membre de l'equip de professionals.

Aquesta denúncia anirà directament dirigida a la direcció del centre, sense passar per cap altre filtre, "per evitar qualsevol tipus de suspicàcia".

Un bon sistema, apunten, pot ser una cosa tan senzilla com una adreça de correu electrònic o una bústia dins de les instal·lacions del centre.

Coincidint amb la presentació  de la guia, un equip de TV3 ha parlat amb alguns dels impulsors d'aquesta mesura i ha assistit a la representació en una residència d'una obra que parla de la realitat LGTBIQ+:

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Residències gent gran
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut