Un home posant gasolina al cotxe
El litre de gasolina tornarà al preu no subvencionat l'1 de gener (Europa Press)

Nivell rècord del preu de la gasolina, que ja es menja part del descompte als carburants

Més de 120 punts de servei catalans ja marquen preus del gasoil per damunt dels dos euros

Els preus dels carburants han marcat aquesta setmana màxims històrics i, en moltes estacions de servei, el preu del gasoil ja supera els dos euros. De mitjana, aquest dimarts, a Catalunya, el preu d'un litre de gasoil és de 1,91 euros, mentre que la gasolina costa 1,867 euros. Són els preus més alts que s'han registrat mai, tot i que, de moment, els consumidors encara no noten tot l'impacte a l'hora de passar per caixa.

El descompte de 20 cèntims per litre permet esmorteir part de l'increment, però el cert és que des que va entrar en vigor, l'1 d'abril, l'evolució dels preus s'ha "menjat" part de la rebaixa. L'1 d'abril, el dièsel es pagava a Catalunya, de mitjana, a 1,853 euros, i la gasolina de 95 a 1,812 euros. Avui costen cinc cèntims més. Els preus van baixar fins a mitjans d'abril, i a partir de llavors, van tornar a enfilar-se fins als rècords d'aquests dies.

Un home posa gasolina en una estació de servei de Figueres
Un home posa gasolina en una estació de servei de Figueres (ACN/Gemma Tubert - Gerard Vilà)

Gasoil a dos euros

Segons recull la pàgina oficial del Ministeri de Transició Ecològica, amb preus actualitzats aquest dimarts, dels més de 1.400 punts de servei a Catalunya, més de 120 ja marquen preus del gasoil per damunt dels dos euros, sobretot a l'àrea de Barcelona.

Mentre els preus a peu de carrer van a l'alça, el barril de petroli Brent, el de referència a Europa, es manté al voltant dels 106 dòlars, un preu encara molt alt, però lluny dels màxims que va marcar durant l'inici de la invasió russa a Ucraïna.

Però els mercats internacionals anticipen que les sancions europees a Rússia aniran a més, i això podria afectar també el subministrament de productes derivats del petroli, que són clau per a molts països europeus. Un exemple és el gasoil; l'any passat, Rússia va exportar a Europa 2,3 milions diaris de barrils de cru i 1,2 milions de barrils diaris de "producte" (dièsel, fuel o nafta).

Els efectes de les sancions

A més, moltes refineries de l'est d'Europa, a Alemanya, Hongria o Eslovàquia, treballen amb cru, i qualsevol embargament a escala europea frenaria la producció de carburants fins a trobar una alternativa.

Davant la possibilitat que es talli el subministrament en cas que s'endureixin les sancions, s'ha disparat la cotització dels carburants a tot el món. És el cas del mercat europeu del gasoil, però també de la gasolina als Estats Units, que cotitza en màxims des del 2008.

Diversos vehicles posen gasolina en una estació de servei de Pozuelo de Alarcón (Europa Press/Ricardo Rubio)

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
Anar al contingut