Edimburg

Sturgeon dimiteix en un "moment crucial" per a Escòcia pel bloqueig del referèndum

La dirigent del Partit Nacional Escocès renuncia al càrrec després de vuit anys

RedaccióActualitzat

Nicola Sturgeon deixarà de ser primera ministra d'Escòcia. La dirigent del Partit Nacional Escocès (SNP) ha anunciat la dimissió després de vuit anys al càrrec, una decisió que havia avançat la BBC. També deixarà de liderar l'SNP.

Sturgeon, partidària d'un altre referèndum sobre la independència d'Escòcia, ha fet l'anunci durant una roda de premsa a Edimburg en què ha afirmat que Escòcia viu "un moment crucial" pel bloqueig a un segon referèndum, cosa que ha definit com un "atropellament democràtic".

La dirigent escocesa ha assegurat que ara l'SNP ha de decidir "col·lectivament" l'estratègia a seguir.

Ha pres aquesta decisió tenint en compte que: "Donar-ho absolutament tot és l'única manera de fer aquesta feina", de primera ministra.

Sturgeon, durant la compareixença en què ha anunciat la dimissió
Amb vuit anys com a ministra principal, Sturgeon és la persona que més ha durat al càrrec (Reuters/Jane Barlow)

"M'he preguntat si continuar en el càrrec era l'adequat per mi, per al partit i per al país, i he arribat a la conclusió que no", ha manifestat.

"Als que se sentin commoguts o decebuts, o potser fins i tot un mica enfadats amb mi, sisplau... que no tinguin cap dubte que és realment difícil per a mi. La meva decisió prové del deure i de l'amor", ha indicat la política escocesa.

Sturgeon ha estat la ministra principal que més ha durat en el càrrec.

La dimissió no serà immediata, sinó que hi haurà marge de temps per triar un successor.


Tensions per la llei trans i per un segon referèndum

La mateixa cadena destaca que els últims temps han estat convulsos al partit. D'una banda, per la controvèrsia que ha acompanyat l'aprovació de la llei trans, vetada per Londres en una decisió inèdita.

De l'altra, hi ha tensions sobre com garantir un segon referèndum d'independència.

La política escocesa ha defensat tornar a votar en una consulta l'octubre d'aquest any, però el Suprem britànic, per unanimitat, va decidir no autoritzar-la i donar la raó a l'executiu de Londres, que la rebutjava.

Sturgeon saluda durant un acte del partit, l'octubre passat
Sturgeon ha afrontat tensions al partit per un segon referèndum d'independència (Reuters/Russell Cheyne)

En el primer referèndum, celebrat el 2014, va guanyar el no amb el 55% dels vots.

Sturgeon va arribar a ser ministra principal el 2014, en substitució d'Alex Salmond, també de l'SNP i que va portar el país fins al referèndum independentista. Salmond va dimitir després d'haver perdut el referèndum i va acabar esquitxat per acusacions d'agressions sexuals, tot i que la justícia el va absoldre de tots els càrrecs.

 

ARXIVAT A:
Regne UnitEscòcia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut