Netanyahu baixant de l'avió, acompanyat de la seva dona
Benjamin Netanyahu ha estat rebut a Nova York per diplomàtics israelians i ha avisat que seguiran atacant Hezbollah "amb tota la força" (Reuters)

Netanyahu intervindrà a l'ONU mentre Abbas demana "aturar el genocidi" a Gaza

El primer ministre d'Israel arriba a Nova York després de rebutjar una petició d'alto el foc liderada pels Estats Units i avisa que els atacs al Líban "continuaran amb tota la força"

Sergi Pont SànchezActualitzat

Fa tot just un any, Benjamin Netanyahu intervenia a l'Assemblea General de l'ONU per anunciar que Israel estava a punt de tancar un acord històric de normalització de les relacions amb l'Aràbia Saudita que "canviaria per sempre l'Orient Mitjà". Però els presagis del primer ministre israelià no es van complir.

De fet, la regió viu ara sota l'amenaça d'un conflicte a gran escala atiada pels enfrontaments entre Israel i Hezbollah a la frontera sud del Líban i una guerra devastadora a Gaza que ja ha causat més de 40.000 morts.

Aquest és el teló de fons amb què Netanyahu tornarà aquest divendres a la seu de les Nacions Unides per intervenir a l'Assemblea General, davant els 193 estats membres. La pressió internacional perquè Israel aturi les hostilitats a Gaza i al Líban no para de créixer i les relacions diplomàtiques de l'estat hebreu travessen un moment crític, després de rebutjar una proposta d'alto el foc liderada pels Estats Units.
 

Netanyahu intervé l'endemà de la petició desesperada d'Abbas

La intervenció de Benjamin Netanyahu a l'ONU arriba l'endemà de la del president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas. Un discurs que ha ressonat com un crit d'auxili a la comunitat internacional perquè s'aturin les hostilitats a la Franja de Gaza.

Abbas ha qualificat de "genocidi" l'ofensiva militar d'Israel contra Hamas i ha urgit els estats a aturar l'ajut militar a l'exèrcit hebreu: "Atureu el genocidi, deixeu d'enviar armes a Israel."

El president de l'Autoritat Nacional Palestina ha denunciat que Israel "gairebé ha destruït Gaza" i que la zona "ja no és habitable". Però també s'ha mostrat ferm en la defensa de la integritat territorial de Palestina i ha alertat que no permetran que "Israel ocupi ni un sol centímetre de Gaza". En aquest sentit, ha afegit que, quan acabi la guerra, "l'autoritat palestina ha d'exercir la plena jurisdicció sobre la Franja i sobre tots els passos fronterers, inclòs el de Rafah".
 

Petició d'alto el foc rebutjada...

Davant l'amenaça d'una escalada del conflicte amb Hezbollah, que té el suport de l'Iran, ja són diversos els països que han demanat un alto el foc a la frontera sud del Líban. Aquest dimecres i en el marc de l'Assemblea General de l'ONU, dotze aliats, encapçalats pels Estats Units i França, han demanat que s'aturin les hostilitats immediatament i durant 21 dies, a més de proposar també una treva a Gaza.

La resposta de Netanyahu ha estat ràpida i rotunda. En arribar a Nova York, el primer ministre israelià ha dit que els combats "continuaran amb tota la força":

"La nostra política és clara: seguim atacant Hezbollah amb tota la força i no ens aturarem fins que aconseguim tots els nostres objectius. El primer i més important, retornar els residents del nord a casa seva amb seguretat."

En una piulada anterior, el primer ministre hebreu ja avisava que "no havia respost la proposta" d'alto el foc dels Estats Units i França, i alertava que continuaran atacant "amb tota la força", també al front de Gaza, "fins que s'assoleixin els objectius de guerra":

Israel ha desoït, doncs, la petició del seu principal soci, els Estats Units, que insisteixen que "una solució diplomàtica encara és viable".

El secretari de Defensa nord-americà, Lloyd Austin, sosté que "la diplomàcia és la via més ràpida perquè Israel aconsegueixi l'objectiu de retornar a casa seva els ciutadans del nord del país".

Però en l'altre costat de la balança, manté que la Casa Blanca "no canviarà el seu compromís per ajudar Israel a defensar-se i a protegir la sobirania del seu territori". I no només això, sinó que l'exèrcit hebreu ha anunciat que rebrà un paquet d'ajudes militars dels Estats Units per valor de 8.700 milions de dòlars --5.200 milions per a sistemes de defensa antiaèria i 3.500 milions per a la compra d'altre equipament--.
 

I nous atacs al Líban

Lluny d'atendre els precs de la comunitat internacional, Israel manté l'ofensiva al Líban. Les Forces de Defensa d'Israel asseguren que han tornat a matar un alt càrrec de Hezbollah. Es tracta del cap de la unitat aèria de la milícia xiïta, Muhamad Hosein Sarur, en un atac aquest dijous contra els suburbis del sud de Beirut.

Israel també ha anunciat que ha llançat un "atac de precisió" contra Beirut aquest dijous. L'exèrcit ho ha explicat a primera hora de la tarda a través d'un comunicat breu en què no ha ofert més detalls. Es tractaria del quart bombardeig israelià contra la capital libanesa en menys d'una setmana.

És més, el cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, ha dit fa poc a les tropes que es preparin per a una possible invasió terrestre:

"L'objectiu és molt clar: retornar amb seguretat els residents del nord [d'Israel]."

L'Agència Nacional de Notícies libanesa (ANN) ha informat que durant la matinada i primeres hores del matí d'aquest dijous avions de combat israelians han fet una sèrie d'atacs aeris contra una desena de localitats ubicades a la vall de la Bekaa, un dels bastions de la formació armada libanesa. També la ciutat de Hermel, al nord-est del país, ha estat objecte de diversos atacs nocturns.

L'ONU ha dit que al Líban ja són més de 90.000 persones que s'han desplaçat fa poc. Els bombardejos israelians ja han provocat prop de 600 morts.

El testimoni d'un català que intenta sortir del Líban

Daniel González treballa en un turoperador que organitza viatges pel Pròxim Orient i que té la seu a Beirut. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" ha explicat que ha intentat marxar del país, però que li han cancel·lat els vols

"Tenia un vol per marxar avui però l'han cancel·lat. La setmana que ve en tinc un altre per volar cap al Caire que espero que no em cancel·lin. El problema el tindrem si bombardegen l'aeroport de Beirut, perquè ens quedaríem sense sortida." 

Entre la població de Beirut, temen que la invasió sigui inevitable, però mantenen l'esperança que la diplomàcia aturi la invasió israeliana.

"Feia anys que s'esperava una cosa similar. Els libanesos que no tenen opcions de marxar pateixen pel seu futur", explica Daniel González, atrapat al Líban.

El Ministeri d'Afers Exteriors recomana als espanyols que siguin al Líban que marxin del país i desaconsellen viatjar per la zona. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el nou conseller d'Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat, Jaume Duch, ha recomanat als catalans que siguin al Líban que truquin al consolat. 

"El que han de fer és marxar del país. Que busquin vols i procurin sortir perquè les coses no pinten bé. Que truquin al consolat per explicar els seus plans per si se'ls ha de contactar en un pla d'evacuació."

ARXIVAT A:
IsraelONUGuerra a GazaLíban
Anar al contingut