Els advocats reclamen més recursos a l'administració, sobretot per millorar salaris
Els advocats reclamen més recursos a l'administració, sobretot per millorar salaris

"N'estem farts": els advocats del torn d'ofici denuncien condicions precàries

El Consell de l'Advocacia Catalana avisa que, si cal, prendran mesures davant la manca de recursos

Enllaç a altres textos de l'autor

Clara Chavarria i Domingo

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Tarragona

Actualitzat

Crit d'alerta del Consell de l'Advocacia Catalana per la precarització dels advocats que es dediquen al Torn d'Ofici i Assistència al Detingut. La xifra d'actuacions en aquest torn d'ofici ha continuat augmentant durant aquests últims anys però, durant l'any passat, va caure un 5% el nombre d'advocats inscrits al torn. En concret, en un sol any, uns 350 advocats i advocades han deixat el torn d'ofici.

El Consell atribueix aquestes xifres a les males condicions laborals que ofereix el sistema de justícia gratuïta que atén víctimes i detinguts en les seves necessitats.


Sous mínims per cobrir una demanda creixent

A la vigília del Dia de la Justícia Gratuïta, s'ha exposat que en els últims 15 anys, l'IPC a Catalunya ha crescut un 31%, les retribucions a la funció pública ho ha fet en un 13%, mentre que els sous de l'advocacia ho han fet un 4%.

Segons fonts del Consell, un professional cobra uns 9.000 euros anuals -poc més d'un euro brut per cada hora de guàrdia-.

El nombre d'advocats al torn d'ofici s'ha reduit aquest últim any
El nombre d'advocats al torn d'ofici s'ha reduït aquest últim any (ACN/Laia Mariné)

La presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana, Marta Martínez, denuncia la inacció de l'administració catalana per augmentar la dotació al sistema de justícia gratuïta.

"N'estem farts i fartes. O se'ns escolta, o algunes mesures haurem de prendre. L'advocacia, com a professió, s'està precaritzant i això no ho permetrem."

Martínez ha dit que els advocats "no són cirurgians de medicina, però sí cirurgians de la societat per establir i blindar els drets i llibertats de les persones" i ha llançat un advertiment sobre la importància de la feina que fan.

"Imagineu-vos els jutjats plens de gent detinguda i que l'advocacia no respongui. Quina seguretat tindria la ciutadania?"

El col·lectiu apunta que caldria incrementar en 21 milions i mig d'euros la dotació destinada al torn d'ofici per dignificar el torn d'ofici.

 

ARXIVAT A:
JudicialDrets laborals
Anar al contingut