Les tortugues que han nascut a la platja de Calafell
Les tortugues que han nascut a la platja de Calafell
Calafell

Neixen 44 tortugues marines del niu de la platja de Calafell

Els ous es van trobar al juny i han estat vigilats per voluntaris ininterrompudament fins que han nascut les cries

El naixement de les tortugues careta de la platja de Calafell era un moment molt esperat des que el 19 de juny passat es va trobar el primer niu de tortugues marines de la temporada en aquesta platja. Els ous es van custodiar i ara, després de 65 dies i nits de vigilància contínua del niu, han nascut 44 tortuguetes. Deu d'elles s'han traslladat al CRAM (el Centre de Recuperació d'Animals Marins) i la resta, 34, ja s'han dirigit cap al mar. Encara queden 41 ous i si les tortugues no neixen de manera natural, s'obrirà el niu.


Una troballa al mes de juny

A mitjans de juny, efectius de la policia local de Calafell van donar l'avís que, de matinada, una tortuga marina havia tornat al mar davant el passeig marítim.

Tècnics del CRAM van arribar a la zona i van localitzar fins a 146 ous. Per assegurar la viabilitat del màxim nombre d'individus, es va moure el niu per allunyar-lo de la primera línia de platja i minimitzar el risc d'inundació en cas de temporal.

Les tortugues marines ponen un elevadíssim nombre d'ous amb una possibilitat de supervivència baixa (només 1 cria de cada 100 ous arriba al primer any de vida i 1 de cada 1.000 arriba a l'edat adulta).

El niu que es va localitzar a Calafell amb 146 ous de tortuga marina
El niu que es va localitzar a Calafell amb 146 ous de tortuga marina (Fundació CRAM)


La feina dels voluntaris

Des de la posta de tortuga la nit del 19 de juny, el personal del Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha gestionat més de 580 persones voluntàries que s'han apuntat, en torns de 4 h, per vigilar el niu de tortuga de manera ininterrompuda amb almenys 3 persones per torn.

Durant aquest període de temps, a més de custodiar el niu, una seixantena de voluntaris han recorregut un total de 937 km de platja a la recerca de tortugues i rastres en tretze municipis.

Això ha estat vital per detectar nous nius de tortuga careta. Aquesta espècie de tortuga marina, aquest any, ha fet un total de cinc nius al litoral català, una xifra molt elevada comparada amb els darrers anys.

Cada cop hi ha més tortugues a Catalunya

De fet, els episodis de reproducció de tortuga marina a Catalunya, i a la Mediterrània Occidental, han augmentat de manera significativa en els últims 15 anys, probablement a causa de la crisi climàtica.

Es creu que l'augment de temperatura està fent que les tortugues busquin latituds més fresques per pondre els ous. Seria una estratègia natural per assegurar l'equilibri de proporcions entre sexes: amb temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i amb temperatures inferiors, neixen mascles.


La importància de la sensibilització

Durant aquest temps, el GEPEC-EdC també ha organitzat una cinquantena de formacions i activitats amb més de 6.600 persones, explicant els problemes de conservació de la tortuga careta i la seva tasca per protegir-la.

Sempre que es trobi una tortuga a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol, i mentre arriba el personal especialitzat, s'ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l'animal, no fer fotos amb flaix ni activar cap llum, i no compartir la ubicació a les xarxes.

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut