El logo de la nova productora, amb un nom de reminiscències revolucionàries (Octubre Cinema)

Neix Octubre Cinema, la primera cooperativa audiovisual de les comarques de Ponent

Un director i una guionista de Lleida posen en marxa una productora per desenvolupar la indústria del cinema a les comarques lleidatanes i oferir una plataforma al talent local
Estela Busoms Actualitzat
TEMA:
Cinema

La nova cooperativa audiovisual, la primera a les comarques de Lleida, neix per fomentar el talent local i per fer créixer la indústria del cinema al territori.

Es diu Octubre Cinema i la impulsen el director de curtmetratges Joel Munu i la guionista Marina Rúbies, que també volen fer una aposta per un model de creació més col·laboratiu i equitatiu.
 

Oferir sortides professionals

Joel Munu i Marina Rúbies van estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat de Lleida, però van haver de marxar a fora per poder desenvolupar les seves carreres professionals en l'àmbit del cinema. I no són els únics.

Aquesta és una realitat que volen revertir, i per això han creat la productora que vol posar les bases perquè Ponent també tingui indústria cinematogràfica.

Paradoxalment, a Lleida hi ha molta formació audiovisual --el grau de Comunicació Audiovisual i l'escola de cinema ECCIT--, però sense sortides professionals, tal com explica la Marina: "Tenim la sensació que a Lleida hi ha talent, però al final tothom ha de marxar. I és una mica frustrant".

"Si la teva vocació és l'audiovisual i la teva terra és Lleida, et frustra haver de marxar a fora per poder treballar."

Marina Rúbies i Joel Munu, els dos artífexs de la nova productora (Octubre Cinema)

La intenció, afegeix el Joel, és poder crear cinema de qualitat lluny dels dos grans pols que són Barcelona i Madrid en el conjunt de l'estat: "El que volem és que a Lleida es faci cinema de gent lleidatana perquè hi ha molt de talent per ocupar tots els rols professionals que calen al rodatge d'una pel·lícula".
 

Cooperació contra jerarquia

I, a més a més, ho volen fer trencant l'estructura hegemònica del cinema, que consideren massa jeràrquica i classista. Per això han optat per fer una cooperativa, que no és una fórmula gaire habitual en el món audiovisual, encara que a Catalunya se n'estan creant algunes.

La Marina considera que és una bona opció per començar a canviar les coses des de la base:

"Si revertim aquests rols i procurem crear des d'una equitat i des d'una cooperació i un treball en equip, les coses també surten molt millor."

I el Joel apunta que volen fugir d'una concepció massa elitista de la indústria: "Pels nostres ideals i per com entenem el cine, vam considerar que havíem de crear una cooperativa, i som la primera de les comarques de Lleida". 

 

El nom

Els dos socis fundadors d'Octubre Cinema no se senten representats en el model tradicional de la indústria del cinema. Per això el nom de la productora és un homenatge a la històrica pel·lícula d'Eisenstein, "Octubre", que narra l'esclat de la revolució soviètica. Joel Munu recorda com va sorgir la idea:

"Volíem relacionar-lo amb les nostres ganes de remoure i revolucionar una mica el sector i la indústria cinematogràfica: les jerarquies, els estatus de poder o el fet que segons quines productores monopolitzin els continguts..."

Octubre Cinema ja té curts a punt de presentar, com "El hombre que mató a Terry Gilliam", i projectes de llargmetratges i guions de sèries, alguns de premiats en festivals estatals.

També volen produir treballs d'altres cineastes lleidatans i consolidar el negoci a través de vídeos corporatius per a empreses i institucions, sense perdre de vista la narrativa cinematogràfica.

 

ARXIVAT A:
Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut