Neix el primer linx al Pirineu català des de fa més d'un segle

Els alumnes de les escoles del Pallars Sobirà triaran el nom del linx europeu o boreal que va néixer fa dos mesos i que hem conegut aquest dimecres

RedaccióActualitzat

Per primera vegada des de fa més d'un segle, ha nascut una cria de linx boreal al Pirineu català. Ho va fer fa poc més de dos mesos, en captivitat, en un centre de fauna del Pallars Sobirà. Aquest naixement obre la porta a la reintroducció d'aquesta espècie, extingida en aquesta zona.

El cadell que hem pogut veure per primera vegada aquest dimecres és un mascle de linx nòrdic o europeu. És la primera cria de la parella nascuda en captivitat el 2008 en un zoològic de Galícia i que va arribar aquell mateix any a aquest Centre de Recuperació de Món Natura Pirineus de les Planes de Son, al Pallars Sobirà.


El naixement, que es va produir el 28 de maig, va ser una sorpresa per als responsables del centre, perquè han passat 11 anys des que hi van arribar els progenitors i és el primer cadell que han tingut. Els cuidadors es pensaven que la mare tenia problemes de fertilitat i, per això, aquest naixement ha estat una "veritable sorpresa", diuen.
 

El linx va néixer fa dos mesos i pesa 800 grams (ACN)

 


Els alumnes del Pallars en triaran el nom

La cria pesa ara uns 800 grams i, quan sigui adult, pot arribar als 30 quilos. De moment no té nom, perquè coincidint amb l'inici del curs escolar, s'iniciarà una campanya d'educació ambiental amb les escoles dels Pallars Sobirà, i els alumnes seran els encarregats de batejar la cria.

El petit linx comparteix espai amb la mare i, al mascle, se li condicionarà un tancat nou. Això es fa per evitar enfrontaments entre ells que puguin posar en perill la vida del cadell. El linx al Pirineu, i concretament en aquesta comarca, s'anomena gat-i-llop.

Els alumnes de les escoles del Pallars decidiran el nom del cadell de linx (ACN)

 

El linx nou serà un "perfecte ambaixador d'aquesta espècie"

El naixement del linx reforçarà la tasca d'educació ambiental que es fa en el centre del Pallars i permetrà explicar la funció ecològica d'aquesta espècie als Pirineus, tal com ha explicat Miquel Rafa, director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya La Pedrera:

"El que volem és fer aquesta tasca prèvia a qualsevol projecte, que és la sensibilització i l'educació ambiental. Aquest cadell, aquesta cria, ens hi ajudarà. Serà un perfecte ambaixador d'aquesta espècie i ens recordarà el paper que van tenir algun dia i que potser, en el futur, han de tornar a tenir en els boscos del Pirineu."

Durant els últims anys s'han fet intents per reintroduir el linx al Pirineu català, però no han tingut èxit. L'últim va ser el 2016, quan el Ministeri d'Agricultura volia posar en marxa un programa pilot a la Vall d'Aran per reintroduir-hi linxs. L'objectiu era controlar la població de petits depredadors com les guineus, que posen en perill espècies protegides com el gall fer o la perdiu blanca. Aquest assaig no va prosperar per l'oposició d'alguns ramaders que ho va impedir.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut