La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista aquest divendres
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista aquest divendres (3Cat)

Negociacions per la investidura: ERC i Junts collen el PSC per evitar repetir eleccions

Els republicans exigeixen una negociació a Ginebra i un finançament singular com a condicions, mentre que Junts alerta els socialistes que l'estabilitat a Madrid està en joc

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Txell Ortiz Vilaseca

Sotscap de la secció de Política d'Informatius de TV3

@txell79
Actualitzat

Després de l'aprovació de l'amnistia i en plena campanya per a les europees, les converses per a la configuració de la mesa i una eventual investidura escalfen motors, i, tot i que formalment les negociacions, diuen els partits, no han començat, sí que es tracen les estratègies i les condicions.


Les tres condicions d'ERC als socialistes

Els republicans posen tres condicions damunt la taula. La primera, que el PSC també assumeixi el cost de la repressió i es desplaci a Ginebra a negociar, sigui Salvador Illa o algun dels negociadors que han designat els socialistes.

"Jo crec que està bé que assumeixin una part del cost d'aquesta repressió política. I que l'assumeixin venint a Ginebra."

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, a més, posa el finançament com a condició indispensable per arribar a un acord. L'objectiu de màxims dels republicans sempre ha estat el referèndum, com ja recordava Oriol Junqueras just després de la votació de l'amnistia. Ara, però, entenen que per als socialistes el que és assumible és el finançament singular i la proposta els ajuda a aplanar-los el terreny.

"ERC ho té molt clar, i tothom sap on és ERC. Per tant, no contribuirem amb els nostres vots a seguir amb aquesta asfíxia, a no aconseguir que la ciutadania de Catalunya voti i per tant tenir més democràcia, a no protegir el català. Se sap perfectament on som i, per tant, tothom qui vingui ha de portar propostes en aquest sentit."

I la tercera condició dels republicans no només va dirigida al PSC sinó també a Junts. Exigeixen un canvi de relat envers Esquerra si es volen refer confiances. Al PSC li demanen que deixi de repetir que s'han perdut deu anys, i a Junts, que abandonin la retòrica que ERC ha negociat a canvi de res.

Des d'Esquerra, aquestes són les condicions per evitar la repetició electoral. Assumint els mals resultats del 12M, i en plena renovació interna de lideratges, Rovira diu que el partit amb 20 diputats pot exercir una posició de força i que no li fa por assumir el risc de tornar a passar per les urnes si no es desfà el bloqueig. 

Junts recorda al PSOE l'acord de Brussel·les

Toni Comín insisteix que suma més la majoria independentista per investir Puigdemont que no pas Salvador Illa. El candidat de Junts+ a les eleccions europees ha fet referència a l'acord d'investidura de Pedro Sánchez:

"Entenem que el que hauria de fer el PSOE si vol que l'acord de Brussel·les prosperi és facilitar la investidura de Puigdemont. L'acord de Brussel·les diu que l'estabilitat de la legislatura a Espanya està condicionada pel compliment de l'acord...''

Els republicans, però, recorden que perquè això passi, hi hauria d'haver majoria independentista a la mesa. De moment, l'única proposta que s'hi acostaria és la de la CUP, que posa damunt la taula la de la majoria antirepressiva, atenent que a l'hemicicle encara hi ha diputats a l'exili com són el mateix Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg.

El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, en una roda de premsa a EFE.
El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, en una roda de premsa recent (EFE)

Aquesta equació faria entrar en joc els Comuns i caldria veure si els de Jéssica Albiach estarien disposats a permetre un debat d'investidura de Puigdemont, encara que la votació sigui fallida.


Illa no vol "privilegis" per a Catalunya ni el referèndum

Salvador Illa no vol una repetició electoral, però també té molt clares quines són les seves línies vermelles en la negociació.

El candidat socialista s'ha compromès a negociar un millor finançament per a Catalunya, un finançament "just", tal com diu sempre. És un dels cavalls de batalla d'Illa, que assegura que l'aconseguirà en quatre anys, més que el que ha aconseguit l'independentisme aquests últims anys. Això sí, sempre dins de les reunions amb les altres comunitats autònomes.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un acte des de Manresa
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, en un acte des de Manresa (ACN/Albert Hernández)

Salvador Illa no voldria el concert basc, ni un model propi de finançament; diu que no vol "privilegis" per a Catalunya.

Sobre el referèndum, el candidat socialista ha recordat que la seva posició és un "no rotund". Illa ha argumentat que una consulta "divideix" i que el que preocupa la gent no és un referèndum, sinó temes com l'educació o la sanitat.

Per tant, veuria "impossible" un acord amb ERC si posen el referèndum com a condició imprescindible.

 

ARXIVAT A:
CatalunyaEleccions Parlament Catalunya 2024
Anar al contingut